Iscitah svih 11 stranica, pocinjem raditi u martu pa se vec polako pripremam... Moja djevojcica sada sa nepunih 6 mjeseci ima jedan obrok dnevno koji zamjenjuje dojenje, a mislim da bih bez problema mogla uvesti i drugi jer samo mogu povecati kolicinu hrane i ne dati joj siku poslije... Zaista je zelim nastaviti dojiti minimalno dok ne napuni godinu dana, tako da sam danas pocela sa pripremama za izdajanje... 5h joj nisam nudila jednu siku, pa sam je onda nakon toga izdojila i dobila nekih 150ml mlijeka. To sam stavila u bocicu, sacekala da ogladni i probala joj dati, ali su to teske muke bile na kraju je uspjela popiti nekih 20ml... Ovdje sam napravila i nekoliko gresaka - prvo, mislila sam da je do rupice na bocici, pa sam je malo prosirila, ali nije pomoglo (znam da je to opasno da poslije odbije siku, necu vise); drugo, po procitanim postovima vidim da joj nisam ja trebala nuditi bocicu, vec neko drugi (sutra ce probati mm, a ja cu gledati da izadjem iz kuce); trece, 5min nakon sto je odbila bocicu sam joj dala siku (ovim bi mogla nauciti da ce odbijanjem opet dobiti siku, ali se tjesim da je ipak prvi put pa da nije zapamtila)...
Uglavnom, sada imam nekoliko nedoumica i molim vas za pomoc:
1. Posudila sam elektricnu izdajalicu i s njom sam i do sada izdajala, nekada uspjesno, ali vise puta ne (sada sam procitala da je dosta do psihe), pa me zanima da li jos neko ima iskustva s njom jer vidim da vecina koristi rucnu? Jos uvijek ne znam da li na poslu ima uticnica u wc-u, ako ne bude-imati cu veliki problem
2. Gdje se mogu kupiti sterilizirane posudice za urin sa crvenim poklopcem od 100 ml?
3. S obzirom da vec pocinjem praviti zalihe i da cu u martu raditi pola radnog vremena, mislim da mozda od aprila i nece biti potrebe da ono sto na poslu izdojim cuvam i nosim kuci (u slucaju da nema uticnice), ali me strah da ne dobijem upalu... Hvala Bogu nisam imala problema sa tim do sada, ali sam citala da se ona moze javiti i kasnije... Dakle, sta da uradim da to sprijecim jer je 10 sati razdvojenosti ipak prevelik period?
4. Koliko je potrebno da osoba koja ostane sa bebom joj daje obroka s mojim mlijekom i po koliko ml?
5. Ako neko ima jos neki savjet iz iskustva za navikavanje na bocicu, dobro bi doslo? Moja bebica ne zeli ni cuclu od prvog dana...
Izvinite na dugom postu, ali se trudim sto vise informisati, a mislim da sam i relativno na vrijeme pocela... Stvarno imam veliku zelju i volju da joj nastavim davati iskljucivo moje mlijeko