IZVORNA PORUKA: veeseelaa
IZVORNA PORUKA: leli§
trgovina bilo kakve vrste koja ukljucuje dobavljace itd --- NE
ovaj dio ne kontam
ako se baviš trgovinom moraš imati dobavljače, evo npr mene zove prijatelj iz Kanade da sklopimo ugovor o poslovnoj saradnji, on mi dostavlja robu tommy hilfiger a ja prodajem, ostale uvjete dogovorimo
ne vidim tu ništa loše
ja sam se osvrnula na trgovinu i dobavljace opcenito a sad ti sarnem par primjera kada u trgvini ne moras imati dobavljace :
1. cigo rovi po kontejneru i prodaje stare stvari nema obaveze prema dobavljacu
2. kradu se felge, zeljezo skidaju sahtovi---nema dobavljaca
salu na stranu evo recimo jedan konstruktivan primjer:
recimo obrt voca i povrca covjek moze sam uzgajati i preprodavati... ali opet imas obavezu prema svojoj njivi...
nekretnine---nema dobavljaca
p.s. mogu li ti reci sta je lose u ideju sa tommy hilfigerom iz kanade (po mom misljenju---da ne bude zabune)?
1. nnjihovo zastupnistvo mozes naci i u evropi, sto bi te izaslo puno jeftinije sto se tice transporta, carine
2. mila dok ta roba dodje do tebe morati ces puci rabat od minimalno 70% da pokrijes troskove (tuzno ali istinito je da neke komapnije kupuju robu staru 1-2-3 godine i van sezone za bud zasto i nama je u bosni prodaju po cinjenama kao da su to nove stvari...H&M je jedne godine prodao kontejner odjece (ne mogu da se tacno sjetim kome ali cini mi se da je bugarska bila u pitanju) za 101 euro...a znamo svi koliki je kontejner i sta sve u njega moze stati)
3. odredjene kolekcije mnogih kuca su recimo namjenjene samo za evropsko trziste ili sjeverno americko---puno puta bi se nasla u situaciji da imas robu koje u evropi nema (sto mozda u neku ruku ne bi bilo lose)
4. tommy hilfiger kao brand je u velikoj neprilici sa cinjenicom da je to "dizajnersko ime" a spada u istu skupinu sa GAP-om, tom tylorom, Top Shop-om, Dieselom, i sl. i vecinom oni koji su vjerni brandu tu novac trose, jer isti stil za manje mogu postici u nekoj od navedenih kuca
IZVORNA PORUKA: NEUTJEŠNA
a svaki trgovac mora biti pošten prema dobavljačima da bi uspio,da bi imao rabate,prioritete u svemu.
potpuno se slazem s tobom...samo jos mogu reci da ni trgovcu ni dobavljacu nije lahko...cesto recimo i roba moze da ti stoji da je ne obrnes i kako ces onda platiti dobavljacu? trgovina robom---neka hvala.
ako cemo ulaziti dublje u tematiku nekako kako se okrene svaki posao je neka vrsta trgovine odnosno razmjene (robe, usluga, pameti, ideje, idejnog rjesenja itd...)
Blowing with the wind of change..."