cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Kuhati danas za sutra

clock-img

11.06.2013, 11:16

clock-img

tobleronica1

pencil-img

66

Nije jelo danas za sutra,ali je brzo i ukusno

Prije posla , pileća prsa (isječena na šnicle) namažem senfom i u poklopljenoj
posudi ostavim u fižideru .
Kada se vratim s posla, ispečen na gril tavi piletinu i tikvice (u kriškama)




clock-img

13.06.2013, 10:26

clock-img

elmaL

pencil-img

461

Ovo sa pilecim filetima i tikvicama je dobro, pravim i ja.

Taman sam razmisljala ovih dana o ovoj temi, buduci da sam pocela raditi od 1.juna, pa bih nekad skuhala nesto za sutra, imate li jos nekih prijedlogauser posted image user posted image



_____________________________

E i A=<3
"Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."

clock-img

13.06.2013, 14:47

clock-img

malena27 RR

pencil-img

15117


IZVORNA PORUKA: bebaa

malo je stvari koje mogu jesti sutra ali najčešće raskuham meso da imam za sutra pa mi nekako brže ručak bude gotov....u principu kuham danas za danas....




potpisujem

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

clock-img

13.06.2013, 15:57

clock-img

tobleronica1

pencil-img

66

Sinoć sam napravila sataraš sa piletinom,
tako danas imamo gotov ručak

Poslije ručka dijete na role i roditelji
na kaficu da se odmoreuser posted image

E,onda naveče opet u 5.brzinu ,kuhaj za sutra

clock-img

13.06.2013, 16:02

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: MicoTico


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

da sve faze odrade prije nego zamrzneš...nadođe, razviješ, namažeš, saviješ, ostavip da odstoje...staviš na ravnu plastičnu dasku il tanjir jednu do druge prekrije celovanom da se zalede...onda uzmeš vrećocu pa pakuješ zaleđene koliko komada želiš...ja recimo po 4 pakujem...obično toliko ili dva takva pakovanja jutrom pečem...ja radim i lsatke i slabe...pa sebi zabilježim vrećice da znam koje su mi unutra


Evo sve lijepo naša Hanady objasni!
Isto ovako ja radim , pa moja M. u školu vruće domaće kiflice ponese.



sve smo sličnijeuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

13.06.2013, 16:40

clock-img

Bihter

pencil-img

328

Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici user posted image Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..

clock-img

14.06.2013, 12:40

clock-img

elmaL

pencil-img

461


IZVORNA PORUKA: Bihter

Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici user posted image Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..


Bihter sta ti je jahnija user posted image

_____________________________

E i A=<3
"Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."

clock-img

15.06.2013, 08:55

clock-img

tobleronica1

pencil-img

66

Uljevak od sira,špinata,jaja,jogurta, kukuruznog i pšeničnog brašna
Napravila sam ga sinoć
Danas ću ga premazati domaćim kajmakom i u mikrovalnu
Supu imam u zamrzivaču
“Domaći” sladoled takodje u firžideru (dodat ću maline i borovnice uz njega)
Salata gotova za 5 min

I to je touser posted image

clock-img

15.06.2013, 09:13

clock-img

tobleronica1

pencil-img

66

ElmaL-evo našla sam ti kakvo je to jelo
Možeš ga pogledati ovdje user posted image
https://www.coolinarika.com/recept/883277/

clock-img

17.06.2013, 10:10

clock-img

elmaL

pencil-img

461

Hvala tobleronica1 nisam znala za to jelo, mozda u Hercegovini nije prisutno, vidim da je tradicionalno jelo.



_____________________________

E i A=<3
"Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."

clock-img

18.06.2013, 09:10

clock-img

elmaL

pencil-img

461

Posto se na ovoj temi pricalo o podgrijavanju hrane i koje namirnice su stetne, evo jedan tekst o tome koje namirnice ne trpe podgrijavanje:

Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.

Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni toanije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić za portal Zadovoljna.hr. i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične:

Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična.

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi smjelo biti opcija.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob.

Savjet: Podgrijavanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.

Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.


_____________________________

E i A=<3
"Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."

clock-img

29.06.2013, 09:08

clock-img

tobleronica1

pencil-img

66

Mladi grasak sa piletinom
Expres lonac, za 20-25 min gotovo user posted image
danas imamo rucak

Zadnji članci

article-img