E moje drage forumasice!
Ja sam vam jedna od tih porodilja zaposlenih u Institucijama BiH, u jednom od Ministarstava, nije ni vazno kojem, jer nije vrijedno spomena, kad se dozvoli da se takvo sto desi.Evo treci dan ne mogu sebi da dodjem, a danas sam definitivno i ubjedjena da je sve istina, jer sam dobila platnu listu na kojoj nisu cak ni doprinosi obracunati, znaci, papir sa cistom NULOM (0) na obracunu?! Da stvar bude jos dramaticnija, nazove me kolegica iz racunovodstva "da mi saopsti jednu jako tuznu vijest, da vise necu primati naknadu za porodiljsko". Bez ikakvog objasnjenja, osim sto mi je rekla da su one takav obracun izvrsile po nalogu "glavnih", a da ni one nemaju, niti su vidjele ikakvu pismenu odluku, niti bilo sto na osnovu cega nece obracunati ni naknadu ni doprinose.Pa zar je takvo sto uopste moguce?! Trazila sam pismeno da me o tome obavijeste, kako bi i trebalo po svim zakonskim propisima i normama, ali ni od toga nista! Tako da ti nisu ostavili mogucnost nikakve zalbe, niti prigovora. Stvarno sramotno, jadno i bijedno. Da ne povjerujes. Bitno je da su oni sebi dzepove napunili na vrijeme. Ali najgore od svega je to sto ne uplacuju doprinose, pa se onda pitam, kako cu sutra knjizicu ovjeriti, bilo za mene ili za dijete. Navodno, Kanton ce preuzeti tu obavezu, ali oni se ne mogu dogovoriti oko najjednostavnijih stvari, a zamislite kako ce kada su pare u pitanju! Ne preostaje mi nista drugo, nego da prekinem porodiljsko, pocnem raditi, a malu bebu ostavim na milost i nemilost sudbini.
P.S. Beba iskljucivo doji, ali izgleda da ce ostati bez onog najvrijednijeg, majcinog mlijeka, a samo zbog necijih usijanih glava, puno im izdvajati za porodilje, Budzet ce im doci u krizu, pa ce im mozda zafaliti za njihove dzepove. Sva ova desavanja su zaista prevelik stres.