IZVORNA PORUKA: aicha
sta je salavat teferdzije...halalite ne znam taj izraz?
ma ima sudbine...tako sam ja par puta u kriznim situacijama ucila dovu HASBUNALLAHU WE NIEMEL WEKIL
pravo jaka dova, sve se otvara pred tobom, nikakvih problema nemas...to je pogotovo ako trebas na naki razgovor ili neko svoje pravo da ostvaris ili negdje da prodjes...a inace je dova za susret s neprijateljem (tako pise u hisnul muslimu)
pa citajte...izdvojicu jos neke
i
dova Junusa a.s. u utrobi ribe LA ILAHE ILA ENTE, SUBHANEKE, INNI KUNTU MINE ZALIMIN Nema Boga OSIM TEBE, Slavljen neka Si, ja sam zaista nepravdu prema sebi pocinio(ja sam se zaista prema sebi ogrijesio).
TO JE DOVA ZA SVE-jer tu covjek priznaje da je gresan, da je se o sebe ogrijesio jer nasi grijesi Allahu ne mogu nista nastetiti nego samo nama samima....i sve nedace su proizvod nasih grijeha, tako iskreno pokajanje i cesto ucenje ESTAGFIRULLAH cini da se grijesi brisu i nase dove PRIMAJU.
Ko se cesto kaje to je sebeb (uzrok) primanja dova.
Kad ucite dove, ucite ih sa edebom...tj i dove imaju edeb. Zovite Allaha sa onim imenima kojima je SAM SEBE nazvao, najljepsim imenima i to ce pomoci ispunjavanju dova npr
JA RAHMAN-MILOSTIVI
-ako hoces da ti se Allah smiluje
JA RAHIM-SAMILOSNI
-isto
JA MALIK,MELIK- KOJI IMAS VLAST
-ako hoces da ti Allah nesto pomogne a On ima svu vlast i nad tim necim specificno a ti nemas nikakvu vlast
ja sam npr. u bolnici dovila "JA MELIK, O Ti Koji imas svu vlast, smiluj se onoj koja nema vlast ni nad vlastitim tijelom i izlijeci me" i sl
JA FETAH (o Sudijo,O Ti Koji dajes pomoc, o Ti Koji otvaras-milost,rizk(nafaku) i sl)
-ako hoces da Allah pokaze na vidjelo istinu ili da dadne pravdu i presudi izmedju tebe i neke osobe jos na ovom svijetu, ili da ti poveca nafaku i sl
da ti poveca i otvori znanje i slicno
i ostalih 99 Allahovih lijepih imena...naucite znacenja,i po njima ih zovite
a takodjer dova se nece odbiti ako zoves Allaha JA HAJJU JA KAJJUM (O ZIVI I VJECNI)...ali i da bi se dove ispunile treba ispunjavati neke uvijete
Musliman je brat muslimanu, ne vara ga, ne laže ga, niti ga ostavlja na cjedilu. Svakom muslimanu zabranjeni su čast, imetak i krv drugog muslimana. Bogobojaznost je ovdje (pa je pokazao na svoja prsa), a dosta je čovjeku zla da prezire brata muslimana.