Ponedeljak
Rucak:
Losos/Riba sa kuhanim krompirom i hladnim umakom sa zelenim zacinima
Vecera:
Pilav sa umakom od jagnjetine i paprika
Recept:
Sastojci za 4 osobe:
350 gr pilava
350 gr jagnjetine
80 gr prsute
1 konzerva citavih paradajiza
1 crveni luk
1 mrkva
1 crvena paprika
1 liska lorverovog lista
3 kasike maslinovog ulja
2 dl bijelog vina
sol i biber
2-3 kasike morske soli za kuhanje pilava
Permesan za serviranje
Uradi ovako:
Oguli luk i mrkvu, isjeckaj svo povrce i pomjesaj skupa. Isjeci prsutu i jagnjetinu u male kockice. Isperi
papriku i isjeckaj u rezice.
Ugrij ulje u serpi sa debelim dnom i dodaj svo povrce osim paprike. Propeci malo na tihoj vatri dok se povrce
smeksa i onda dodati prsutu i peci jos 3 minute.
Povecaj temperaturu, dodaj jagnjetinu, lorverov list i pusti da se propece jos pet minuta. Dodaj vino i pusti
da se kuha na visokoj temperaturi, Isjeci paradajiz u male kockice i dodaj i njih, i posoli i pobiberi na
tihoj vatri ispod poklopca 30 minuta.
Stavite vodu za pilav, od prilike 3 litra za ovu kolicinu. Kad voda provri posolite sa morskom soli i kuhaj
pilav prema uputama na paketu, upute za al dente pilav.
Iscjedite pilav i pomjesaj te ga sa sosom od jagnjetine i izerendaj permesan po njemu.
Bon apetit!
Utorak
Rucak:
Tacogratering
4 port
100 g philadelphianamaza (light)
1 dl pavlake slatke (light)
400 g telece fasirano meso (max 10% masnoce)
1 vrecica taco mix zacina
1 zuti luk
½ crvene paprike
½ konzerve paradajiza u komadicima
½ poriluka
izerendani sir (malomasni, max 17%)
tortille ili nachos
1. Pomjesaj philadelphia i pavlaku. Sa tom smjesom namazati dno od staklene zdijele za rernu.
2. Proprziti meso, luk i tacomix.
3. Posuti smjesu sa mesom po smjesi p philadelphiji i posuti po tome paradajiz.
4. Isjeckati paprike i poriluk u duge tanke "cjevkice" i posuti po paradajizu.
5. Posuti sve to sa izerendanim sirom i staviti u rernu da se doprzi caa 20 minuta na 200 stepeni.
Servirati sa salatom i nachosom ili tortilama,
Vecera:
Punjene paprike sa krompirima
Srijeda
Rucak:
Jakobove kapice s kukuruzom salse
Za 4 osobe
4 velike Jakobove kapice
1 / 2 žličice curry praha
prstohvat morske soli
maslinovo ulje
300 g kukuruza (smrznutog i odmrznuti, ili svježe)
150 g cherry rajčica
1 mala crvena chili
1 mali crveni luk
1 žlica sezamovog ulja
1 vapna
svjetlo umak od soje
morske soli
crni papar
svježeg korijandera
Sitno nasjeckajte crveni luk i čili, rajčice i izrezati na klinove. Izmiješati s kukuruzom u lonac za pirjanje, dodajte i
sezamovog ulja, sok od limete, malo soja umak, sol i papar. Pričekajte s korijanderom.
Podijelite Jakobove kapice preko. Uključite se u malo curry prah i morske soli, i pržiti zatim u minutu sa svake strane
maslinovog ulja na visoke topline.
U međuvremenu, toplina salse, to traje samo minutu. Dodajte korijandar, i dodati gore lijepo na ploče.
Na vrh staviti Jakobove kapice.
Vecera:
Kukuruzni gratering sa sniclom telecom
1 konzerva kukuruza
3 jaja
1 dl malomasne pavlake slatke
1 kaskica sambal oelek
1 cehna bijelog luka
sol
2 dl izerendanog malomasnog sira trapiste
Temperatura rerne neka postigne 225 stepeni.
Iscjediti kukuruz, dok se to cijedi pomjesati jaja i pavlaku, dodati kasnije u to kukuruz i ostale sastojke,
posuti sirom i staviti u rernu da se zapece.
Servirati sa pecenom sniclom i zelenom salatom sa paprikom, mariniranim bijelim lukom, sampinjonima i
krastavcem.
Cetvrtak
Rucak:
Baked photato sa piletinom ili muckalicom od tune
Vecera:
Pileci djuvec sa rizom
Petak
Rucak:
patremka u rerni sa povrcem
potrebno
onoliko pastrmki koliko clanova porodice imaš....
svaki psatrmku oprati pa je nasoliti iznutra i okolo...komadic limuna unaciti unutar nje....
u koamde folije dovoljno velike za pastrmku i povrce staviti pastrmku pa preko nje naredati jedan krompir na
komade vece ploške, jedna tikvica manja na vece komade, jedna paprika na 4 dijela i jedan crveni luk na 4
dijela....ako ima paradajz i njega jedna na 4 dijela
napraviti matrinadu...sitno isjeckati luk bijeli, dodati malsinovo ulje i peršun i limunovog doka od pola
limuna time poprskati svaku napravljenu foliju sa pastrmkom i po povrcu...folije zatvoriti i staviti da se
peku u rernu u tepsiji...
za otrpilike 25-30 minuta gotovo je
Vecera:
Tortille
Subota
Rucak:
Vegeterijanska pita ( american pie tipa)
Kukuruz, paprika, sampinjoni. Philadelphianamaz, sunce Biber, buljon kao i povrca. Mozzarelasir ZA toping.
1 prikliještiti (e) soli
3 šalice brašna
90 g margarina
3 žlice vode
Kuhanje
metoda za kuhanje pita tijesto je isto, čak i ako sastojci mogu varirati.
Izmiješati brašno i sol u zdjelu. Dodajte margarin u grudica. Budući da margarin je teško, treba ga ukloniti iz
hladnjak sat vremena prije.
Mrviti zajedno skraćivanje i brašno s dohvat ruke, da "veliki zobene pahuljice" su obično stajati, ali ne
mrvice za mališane.
Dodati oko 3 žlice hladne vode u zdjelu. Početi raditi tijesto zajedno sa širokim i fleksibilan nož
po cijepanje i okretanjem gore. Završiti sa svojim rukama, okupljaju tijesto dok ne postane loptu koja ostavlja
zdjela strane savršeno čist.
Stavite tijesto u plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak ili neko drugo mjesto za odmor. Tada
samo razvaljajte. Ako je dovoljno cool u kuhinji, može razvaljati tijesto izravno na isället
stavite ga u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak.
Vecera:
Buranija
Nedelja
Rucak:
Povrce sa puretinom i bešamel sosom
potrebno
1 tikvica, glavica crvenog luka, mrkva 2 komada srednje velicine, svijet karfiola jedna manja glavica, svijet
brokule pola manje glavice, 2 -3 krompira.
400 grama purecih fileta na kockice izrezati.
U dublju tavu staviti svo povrce da se prži redom...prvo luk, pa mrkva, pa tikvica, pa karfiol pa brokula, pa
lrompir.
kad porpžiš dodati vode da pokrije i neka se otvoreno kuha da voda ispari....
nakon jedno 30 minuta u to bez vode dodati porece kockice i sve zacine po želji.
pržiri jedno 10-tak minuta sve zajedno...
onda doati bešamel soso koji prije napraviš ili gotov kupiš...
još malo pirjati sa bešamelom al brzo mješati da ne zagori.
Vecera:
Chili con carne
600 gr fasiranog mesa
2 zuta luka
2 paprike
1 konzerva paradajiza u komadicima
1 buljon teleci
1 crvenia chilipapricica
2 cehne bijelog luka
1 konzerva bijelog graha u paradajzsosu (moze i bez paradajzsosa)
1/2 kaskice sambal oelek (ljuti zacin u tekucini)
aleva paprika
maslinovo ulje
sol i biber
Uradi ovako
Oguli i isjeckaj luk i papriku. Isjeckaj chilipapricicu u sitno, takodjer i bijeli luk.
Proprzi luk i papriku na maslinovom ulju, zajedno dok dobiju malo boje. Posoli i pobiberi.
Dodaj chili, bijeliluk i buljon. Pusti da se kuha 10 minuta.
Dodaj paradajz, grah i alevu papriku. Kuhaj dok skoro sva tecnost nenestane iz serpe.
Serviraj sa cornchips i sa philadelphia namazom.
Mislim da nisam fulila nijedan dan... ovo gdje imaju recepti to su jela koja nisam probala ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014