e, da malo podignem temu,
naime, mislim da će moje iskustvo pomoći mnogim mamama, pa tako sam željela da ga podijeli sa vama,
prije nekoliko mjeseci moja kćerka, kojoj je sada 6 godina ugleda u Opčirarskoj radnji divan barbi okvir i kaže mi tu odmah, jamama ne vidim ja bih naočare, i naravno to je bilo tako providno, kažem ja ok, kada kreneš u školu, i naravno ona to prihvati i zaboravi, ali nakon nekoliko sedmica opet ista priča, pa opet zaboravi i tako, nekoliko mjeseci, ja je pratila vidim ne približava se kada piše, crta, TV gleda sa fine udaljenosti, ali ona ponekad spomene da ne vidi, i prikikom sistematskog za školu ona dobije nalaz da je sve ok, ali ja ztaržim da idemo specijalisti i odemo mi kod dr. u DZ i ona je pregleda, kaže vidi 80 posto, ali kao da li ste primjetili da vam dijete ima strobazima, znači nije mi bil ojednostavno, i dobijemo uputnicu za KOševo,
odemo mi na Košebo zaista gor ejoj urade nekoliko pregleda, širenje zjenica i kaže mi dr. da smo došli na vrijeme, da zaista komjuter pokazue da ona vidi 80 posto, da ima malo dioptrije i to cilindrične, ali da dođemo za 7 dana dok, se zjenice smanje pa ćemo vidjeti
i tako mi odemo danas, izvreše joj novi pregle, i dobijemo dioptriju koja je na desno oko +1,5 i -1
a na lijevo +1 i -0.75 i dr kaže da ona vidi 100 posto, ali d ane bi naprezala oči živac i dobil aveću dioptriju bolje da sada nosi naočale,
moja L je oduševljena, vidjet ćemo kako će kasnije biti
dr. je sugerilala ako smo u mogućnosti da je pustimo da sama odabere okvir, što samjoj udovoljila, izabral aje jedan od skupljih, ali posčušala sam dr.
kaže strabizma nema, nego joj je korijen nosa širi i na momente se dobija dojam da joj oko ponekad leta
e,tako da je moj savjet za roditelje da ipak provjere na više mjesta, jer da sam poslušala pedijatricu iz DZ po njoj je to bilo ok,
i da kažem roditeljima, da djeca imaju pravo na 58 KM od Socijalnog koje se priznaju u određenim optičarskim radnjama,
eto nadam se da će naše iskustvo pomoći