IZVORNA PORUKA: Blue rose RR
Čitamove vaše postove, i iskustva i pravo me je strah, kako bih se ponašala u ovakvim situacijama.
Dijete se valja po podu ...baca stvari ... udara glavom ...
Ovako -
mi smo imali fazu štupanja i ujedanja, negdje oko godine i pol .
Prvo smo to pripisivali "waooo naše dijete od srće nas ugrize" da bi taj ugriz bio toliko jak, da bi izazvao ili modricu, ili puštanje krvi . Užas.
Onda je krenulo čupanje mamu za kosu.
Od momenta kada nismo više mogli da trpimo bolove, jer više nije to bilo samo "stanje sreće", jer je ona stalno bivala "sretna", već stanje koje se nije moglo tolerisati, ejr se prenosilo i na druge ljude i djecu. počeli smo "uzvratnom motodom".
Ti nama-mi tebi.
Njen ugriz, je kao reakcija naša, pružala njoj ugriz.
Njeno čupanje moje kose, davalo joj je čupanje njene kose...
Njeno bacanje novina sa stola, zahtijevalo je odlazak u nenu sobu, i bacanje na pod njene omiljene igračke ...
I uvijek, ali uvijek poslije određenog "događaja" sliijedio je razgovor na datu temu sa njom. Ali obavezno koristeći rečenice njoj razumljive, i ozbiljan izgled vašeg lica, i strogost u tonu glasa.
Nemojete misliti da dijete ne razumije vaš jezik, itekako zna. Kada pet puta ponovite iste rečenice, kao reakcija na njihovo nedolično ponašanje, rezultirat će njihovim odgovorom i narednim postupkom koji nam daje upute, kako dalje.
Pokušajte, ništa vas ne košta.
i ja se moram javit na ovu temu...naime ,imam jako energicnu bebu:)...ima godinu dana i dvije sedmice al ne bi rekla da je agresivan,vise energican...al on isto tako poceo ujedati i hB svojim NE I ljutitom facom smo uspjeli da to iskorijenimo....nekad grize kad je pospan il kad se igramo,kad ja dozvolim al cim predje granice odma prepozna moje NE....i dobro nam ide...medjutim prije par sedmica poceo je da udara...i to jakooooo......zasad sam uspjela da to udaranje predje u mazenje...on kad krene udarat ja mu kazem pomilki i pokazem mu i on to uradii...ali nisam uspjela jos to iskorijenit......drugu djecu ne udara.....al sveki,svekra.moje ,nas...DA....i to mi se ne svidja nikako........nekad kad ga ruzim kao krene sebe
ne mogu to gledat,tako mi bude zao......ne znam jel to faza al ja pokusavam na sve nacine da ove stvari iskorijenim..ne zelim da bude dijete koje ce tako reagirat na stvari il na drugu djecu......i da, isto radim ovako..on meni-ja njemu....i to pali....onda on zacudjeno gleeda..kao sta bi.........smatram da sa djecom treba radit i JASNO im dati do znanja sta valja a asta ne...a ne smijat se na njihove "slatke " nestasluke.
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
Neki autor...