IZVORNA PORUKA: dadada
nemojte me pogresno shvatiti,
ja naravno ne zelim da mi dijete bude agresivno i da maltretira druge
ali isto tako ne zelim ni da, kada ga neko udari, placucu dotrci kuci...zelim da zna vratiti...mi ipak ne zivimo u sredini gdje su ljudi super miroljubivi...znamo svi gdje zivimo i kakva je vecina...moj brat je odgajan (iako je i on "tukao" stol kada ga udari ) kao "dijete cvijeca"...radi takve vrste odgoja je bio uzasno povucen, nesretan...i utucen...tj. ubijen u pojam...ne od strane mojih staraca tj. nasih vec sredine....ja bih voljela da psiholozi koji pisu knjige o odgoju malo vremena provedu na nasem podneblju da vidimo hoce li ostati pri istom...zaista mislim da je tesko odgajati dijete i uciti ga "beckoj skoli" a zivi na brdovitom balkanu
meni je savim normalno dijete odgovjiti da zna iskazati svoje JA, znati se odbraniti i nikada ne dati d abude potlačeno u bil kom smislu.
meni to ide teško sa starijom, ona plače i kad je mlađa seka udari a ne vraća...
ali mjenja ona to polako...
sad kada je rođak ujede ona mu fino čeku spremi pa ga ujede kad se najmanje nada....
ja nisma dala...ali kada je dođlo do trenutka da samo ja branim a drugi smatraju to dječijom igrom odlučila sam joj dopustim da sama sebe brani...smije se braniti ako je neko jako povrijedio.
moja hanadi je više na rješima u prdbrani još uvijek tipa to je nekulturno ili kako te nije dtid da me udariš ja sam pametna
ali već smo doživjeli i trenutke da se odbrani do fizičkog napada.....
Mlađa je od starta dosta drugačija...ali je ona više nego ja pomogla hanadi da shavti da se braniti mora....
i da ima pravo uzvratiti bahatost onima od kojih je nikako nije zaslužila.
Prva udariti neće...ali vratiti sada hoće 100% i neka će...jer njene suze kada je neko dira a kriva nije graniče sa depresijom u njenim očima....nije joj jasno zašto je dira neko ako kriva nije, ne razumije zašto se neko tuče....
Već je popravila svoje ponašanje u ovome smislu....
ja ne podržavam agresiju ničiju, ali u određenim trenutcima ja nisma us tanju da reagujem na tuđe dijete i tada ona mora znati pokazati zube i biti ONA imati svoje JA