Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
vjeruj ja evo ispekla kore za još jednu , svježu za danas Imamo prijatelje večeras na druženju i suprug kaže...ma samo Bosanku tortu zadaj ženo
29.10.2011, 15:48
bananica
4330
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
vjeruj ja evo ispekla kore za još jednu , svježu za danas Imamo prijatelje večeras na druženju i suprug kaže...ma samo Bosanku tortu zadaj ženo
29.10.2011, 15:50
bananica
4330
IZVORNA PORUKA: Miracle*3
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
eh ja popodne onako ''nanervirana'' izmislih kolač moj suprug pojeo 3 komada...dao joj ime Bosanska torta ( po uzoru na američku toliko mu se dopala ) pa reko da zapišem recept dok se sjećam šta nabacah u njega
Biskivit: 4 jajeta izmutiti sa šoljom od 250 ml šećera, u to dodala pola te šolje ulja, čitavu mlijeka i šolju i pol brašna. dodala 2 vanilijin šećera i prašak za pecivo i 3 kašike kakao praha.
ispekla u torten plehu...kad se ispeklo ( nakon 20 minuta na 200 stepeni) presjekla koncem na dvije kore...
Donju poškropila mlijekom u koje sam stavila malo šećera koru prmazala bestiljem i narednala preko toga 2 reda čokolade za kuhanje
stavila gornju koru pa preko opet namazala bestiljem al tanje
onda istopila čitavu čokoladu za kuhanje od 100 gr sa malo putera ulja i mlijeka i kašikom kakao praha pa time prelile preko torte ..ohladila i rezala...haman se pojelo.
rava bosanska torta. Ako uspijem danas dok ne odem u mahalu, ako ne sutra je pravim. Bas sam kontala kud cu s onolikim bestiljom
osim dzema sta bi jos dobro islo za "fil"?
14.11.2011, 18:41
hampsi
303
Moze li mi iko pomoci, molim vas Hocu da pravim kolac cudo od cokolade ali nisam sigurna da li vi stavljate papir za pecenju pa onda izlijete koru ili? Ja rijetko pecem kore, obicno radim nesto sa piskotama ili mljevenim keksom pa sam totalni duduk za kore. I jel ovo moze u kalup za tortice ili koristite klasicnu, cetvrtastu tepsiju? Hvala vam unaprijed
14.11.2011, 19:26
ananas_ze
317
ja sam pekla u tepsiji bez papira, a da sam pravila u kalupu stavila bih, sretno
Moze li mi iko pomoci, molim vas Hocu da pravim kolac cudo od cokolade ali nisam sigurna da li vi stavljate papir za pecenju pa onda izlijete koru ili? Ja rijetko pecem kore, obicno radim nesto sa piskotama ili mljevenim keksom pa sam totalni duduk za kore. I jel ovo moze u kalup za tortice ili koristite klasicnu, cetvrtastu tepsiju? Hvala vam unaprijed
Ja sam pravila u okruglom kalupu za torte (ima onu stranicu što se skida) i nisam stavljala papir, ako ti se stranice ne skidaju možda bolje staviti papir, da lakše vadiš, pozdrav
15.11.2011, 11:26
hampsi
303
Hvala vam ananas i zagy Evo maloprije sam ga napravila pa cekam da se malo ohladi. Pravila sam u manjoj cetvrtastoj tepsiji a drugi put cu u kalupu. Mislim da je zgodniji ako hoces nesto dodatno sa strane da ukrasis. Stavila sam malo ulja i brasna po dnu, negdje sam citala da moze i to Kad sam vec ovdje, da i ja preporucim jedan kolacic tj kiflice- meni su super. Lagano je za napraviti a uz malo maste mozete same napraviti dosta kombinacija. Nadam se da ce vam se svidjeti
17.11.2011, 13:35
bananica
4330
IZVORNA PORUKA: sheri
8 jaja 8 kasika secera, 4 kasike brasna,1 prasak za pecivo, 200 g cokolade u prahu. jaja dobro umutitit sa secerom, i onda kasikom lagano dodati brasno i pzp, lagano mijessati ne mikserom. kad se to sve fiino sjedini dodati cokoladu u prahu, opet kasikom mijesaati. izliti smjesu u pomascen i pobrasnjen pleh(ovo je mjera za pleh od rerne)peci u zagrijanoj pecnici, na 160-170 stepeni. ja pecem oko 20tak minuta. ali svakako provjeriti da li je pecen bisklvit.kad ej pecen biskvit zaliti sa 100ml mlijeka i 2 kasike ruma. krema: 1l vrhnja, 400 gr cokolade za kuhanje, lagano otopiti, ali da ne prokuha. ohladjen biskvit zaliti, ali kutljacom razliti, jer ako se saspe onako iz serpe moze se unistiti biskvit. gotov kolac staviti u frizider preko noci, i jedva cekati jutro!
17.11.2011, 13:52
M kao Mama
5536
IZVORNA PORUKA: hampsi
Čudo od čokolade, pekla i u torten plehu i u oičnoj tepsiji, nisam stavljala papir, ni u jedno, ni drugo, u tepsiji kolač rezala na kocke, u torten plehu ko tortu.
17.11.2011, 14:55
dush
250
Kolac sa sirom, jabukama i cimetom
Tijesto:
300g brasna 120g secera 125g putera ili margarina (ja ne volim kolace sa margarinom) 3 zumanjka 2 supene kasike pavlake 1 prasak za pecivo pola limuna (sok)
Iz sastojaka zamijesiti tijesto. Staviti ga 15 minuta u frizider. Podijeliti tijesto na 2 dijela. Tepsiju (okrugla 28 ili kockasta 38x25 -> mora biti malo dublja, ne pleh od rerne) namazati puterom i pobrasniti ili staviti na dno papir za pecenje. Jednu polovicu tijesta razvaljati i staviti u tepsiju. Na to staviti filu. Na filu narendati jabuke. Od druge polovine tijesta izrezati trakice i napraviti mrezu preko cijelog kolaca. Peci 40min na 190stepeni.
Meni se nije dalo praviti ovu mrezu pa sam svo tijesto stavila na dno, preko njega filu i na vrhu narendala jabuke. Slika je od prosli put kada sam se pokusavala nesta da napravim :)
17.11.2011, 14:59
dush
250
E ovo vam je jedan super jednostavan recept, ja prosli put pravila duplu mjeru (pekla u 2 tepsije), tako da smo mm i ja ovo jeli za dorucak (a poslije i za veceru). Ali tako je bio dobar da smo sve smazali za 3-4 dana. Jos pogotovo ja dosta cimeta stavim u ovaj fil, ma preukusno je :)
19.11.2011, 22:03
maja78 RR
4163
Jedan brz, odlican, jeftin kolac. I zaista je ukus medenog srca.
Medeno srce
Sastojci • 2-e case brasna ( casa 200ml ) • 1/2 case secera • 2-3 kasike kakaa • 1 kasika cimeta • 1 prasak za pecivo • 1 1/2 casa mlake vode • 3 kasike dzema od kajsije (ja stavila od sljiva domaci) • 100 gr cokolade za kuhanje
Priprema
Zagrijati rernu na 180c. Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi.
Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne (moze i dvije cokolade ko zeli da glazura bude jaca)
19.11.2011, 22:21
Anoniman
jao majoooooooooooooooooooooooo gdje ti ono zivisssssssssssssssssss...eto meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ja kad ovako nesto vidim...odmah mi lose...mislim...dobro lose
29.11.2011, 14:16
Malenaoduvijek
5237
zenice
ima li ko recept provjereni za keksice sa djemom,ono posuto secerom u prahu a djem u sredini
29.11.2011, 14:18
virgulina
187
mislis linzer testo ?
29.11.2011, 14:42
damma
1281
IZVORNA PORUKA: maja78 RR
Jedan brz, odlican, jeftin kolac. I zaista je ukus medenog srca.
Medeno srce
Sastojci • 2-e case brasna ( casa 200ml ) • 1/2 case secera • 2-3 kasike kakaa • 1 kasika cimeta • 1 prasak za pecivo • 1 1/2 casa mlake vode • 3 kasike dzema od kajsije (ja stavila od sljiva domaci) • 100 gr cokolade za kuhanje
Priprema
Zagrijati rernu na 180c. Smuckati zajedno brasno, prasak za pecivo, kakao,cimet, secer i vodu pa peci 15-20 min. Vruc kolac premazati sa dzemom pa ostaviti da se ohladi.
Rastopiti cokoladu sa 4 kasike ulje, pa preliti glazuru preko kolaca i ostaviti u frizider da se stegne (moze i dvije cokolade ko zeli da glazura bude jaca)
ja pravim ovako, samo sto umjesto cimeta stavljam zacin medenjaci od kotany i stavljam pekmez unutra u smjesu. uzmirise se kuca dok se pece, ko ppravo medeno srce.
29.11.2011, 15:36
Malenaoduvijek
5237
virgulina
ma ne nego keksici sto se prave onim formama tipa mede,zvijezdice
29.11.2011, 15:51
Anoniman
IZVORNA PORUKA: MALA1994
virgulina
pa to je to o cemu ti virgulina prica kod njih se ti keksici zovu linzeri ustvari moja rodbina ih tako zove
29.11.2011, 15:52
Malenaoduvijek
5237
IZVORNA PORUKA: noa
virgulina
pa to je to o cemu ti virgulina prica kod njih se ti keksici zovu linzeri ustvari moja rodbina ih tako zove
eh izvinˇte onda do mene je.a ja znam za lincern tortu nisam znala da se ti kaksici tako zovu. a imate li recept za to
pa tako se kod nas zovu , ono prhko bijelo tijesto pa se spaja pekmezom i posipa sitnim secerom ako je to , napisacu ti recept uvece kad mi ga mama izdiktira
cim mi mater stigne kuci pisem recept , bude to fino i dugo moze da stoji a je l'hoces i bijele kiflice i to je jednostavno a fiiino , puni se pekmezom i posira prah secerom i bude pravo dobro ja to vise volim od linzera
29.11.2011, 16:07
Hanady RR
18727
zenice
ima li ko recept provjereni za keksice sa djemom,ono posuto secerom u prahu a djem u sredini
da ja upitam...nakon svega...jel misliš dva keksića spojena unutar džem...ja tako pravim vanilice...što duše stoje bolje su...prhlije... ako je to...imama ''starinski'' recept za isto