Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
a joj kolači, obožavam kolače svih vrsta ...odmah mi dođe da neke i napravim...probadi ču vaše recepte.
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
02.02.2009, 13:45
tea lana
2255
Rolat sa eurokremom Sastojci Sastojci300 g mlevenog keksa (ja sam koristila naravno plazmu) 200 g maslaca ili margarina mleko po potrebi 200 g eurokrema 2 kašike šećera u prahu Priprema Keks samleti pa ga pomešati sa 100 g istopljenog maslaca i šećerom, dodati onoliko mleka koliko je potrebno da se zamesi srednje tvrdo testo. Koru razvaljati na pokvašenoj aluminijumskoj foliji na 1cm debljine. Eurokrem umutiti sa ostatkom maslaca. Time premazati koru od keksa i urolati. Ostaviti u frizideru da se stegne. Ovaj je veoma jednostavan ja stavim nutelu a moze bilo koji bitno samo da je taman.
02.02.2009, 13:47
tea lana
2255
ja sam sebi skinula sa raznih stranica recepte kolaca al samo one koji se ne peku ti mi jedino uspiju a oni sa korama uvijek nesto zeznem.I svako ko me zna da kod mene ce dobro da se najede slanog a kolaci il su sa keksom il su kupovni.
02.02.2009, 13:51
mnn
1611
probati ču ja napraviti taj kolač! da se još malo udebljam
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
03.02.2009, 17:12
tea lana
2255
za sve lijene zene poput mene koje vole jesti slatko al ne vole praviti
Sastojci potrebno je:500 gr. praha za šlag (najbolje šlag-krem) 600 ml. mineralne,gazirane vode 200 gr. mlevenog keksa po izboru 200 gr. čokolade (sitno rendane) Priprema Umutiti šlag sa mineralnom vodom i podeliti na tri dela. U prvi deo umešati mleveni keks i napraviti podlogu za tortu U drugi deo umešati čokoladu i naneti na prvi sloj. Trećim delom završiti tortu i staviti da se ohladi. Posluživanje veoma je dobra i kada se u drugi deo umešaju mlevene čokoladne napolitanke…
I ovaj sam kolac pravila dobar je a skinula sam ga sa cokolinarke zato je ekavicom
03.02.2009, 17:20
mnn
1611
i ja sam učlanjena na coolinarku...super...
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
03.02.2009, 17:21
tea lana
2255
ja tamo nadjem ne bas konplikovane a vrlo ukusne recepte pogotovo za kolace slana jela mi idu od ruke al kolaci koji se peku uf uvjek nesto zeznem ili koru ili kremu
03.02.2009, 17:26
mnn
1611
imaju super recepte, probala sam neke slane sa mesom...super je ispalo...ali za kolače nisam...ma nisam neki stručnjak za kreme... ali budem probala...ove jednostavne znam napraviti...
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
06.02.2009, 15:00
Lanaa
86
IZVORNA PORUKA: Lanaa
Kolač od jabuka
Kora Šolja od 2 dl ulja šolja šećera šolja mlijeka šolja pekmeza od šipaka šolja i pol brašna 1 pecivo
Fil 1 kg izrendanih jabuka 300 gr šećera 6 dl vode (ovo sve kuhati jedno 10-tak min) Zatim u to dodati 2 pudinga od vanilije (puding rastvoriti sa malo vode)
Kada se fil ohladi mazati preko kore Ukrasiti sa šlagom
POULJITI TEPSIJU ZATIM POSUTI SA TUCANIM ORASIMA (VIŠE ORAHA),ZATIM PRELITI KORU,I TO STAVITI DA SE PEČE,KADA SE FIL OHLADI PREKO KORE GA PRELITI,ZATIM ŠLAG.
Možda sam ja zakomplikovala vam pisajući,ali recept je super,lahko za napraviti,nama je već dosadio...
06.02.2009, 15:09
Lanaa
86
Kokos kolač
8 bjelanjaka 8 kašika šećera 200 gr kokos brašna pola praška za pecivo Smjesu peći na 200 stepeni
FIL
8 zumanjaka 8 kasika secera 3 kasike kakao Mutiti na pari od prilike pola sata do 40 min,kada se ohladi dodati margarin,odozgo slag
06.02.2009, 15:11
Zoe
1553
baš izgleda njam, njam, pogotovo što volim kokos, a ti si prava vrijednica
_____________________________
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila. Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede. Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.
06.02.2009, 15:20
Lanaa
86
kolač nema naziva jer sam ga ja izmisljala hehe
kora 6 bjelanaca (dobro umutiti) dodati 200 gr secera 150 gr mljevenih oraha 3 kasike prezli 2 kasike brasna malo praska za pecivo
Smjesu podijeliti na dva dijela,jedan staviti da se pece,a u drugi dio dodati kakao ili čok.za kuhanje,malo mljevenog keksa,i to peći
FIL 1 2-3 dl mlijeka prokuhati a u drugu posudu 1-2 dl mlijeka 6 kasika brasna 200 gr secera 1 vanilija secer sve to izmijesati i dodati u kipuce mlijeko mijesati dok se ne dobije gusta masa kada se ohladi dodati margarin
FIL2 6 zumanaca 6 kasika secera 2-3 kasike kakao mutiti na pari kada se ohladi dodati margarin
Redati po zelji,ja sam prvo tamnu koru-svijetli fil,zatim,svijetlu koru,tamni fil i na kraju nisam stavljala slag,vec svijetli fil ukrasiti po zelji
15.02.2009, 00:22
Nadi
361
Ja sam danas pravila štrudlu od višanja i oraha:
U tijesto idu: 3 jaja, 1 šolja ulja, 1 šolja mlijeka, 2 praška za pecivo, 2 vanilin šećera, 1 narendana kora limuna, brašno (malo manje od 1 kg). Zamjesi se tijesto i podijeli na tri dijela. Premažete filom koji volite (ja najviše višnje i orahe). Peče se oko 20 tak minuta na 200 stepeni. Ja mislim da ne može da ne uspije i plus je bolja nakon jednog ili dva dana jer je sa praškom za pecivo a ne sa germom.
19.02.2009, 19:03
bezelye
301
Ja sam prije 2 dana pravila snenokle i nasoj Mazalici sam obecala napisati recept. Lagano za pripremu, max. 40 minuta. Laganog okusa, nije preslatko. Dakle...
Snenokle
5 jaja 2 kasike secera u prahu 7 kasika secera (kristal) 2 kesice vanilin secera 1 kasika gustina 1 litar mlijeka Malo keksa Petit Beurre Cokolada ili cokoladne mrvice za dekoraciju
Nokle:
5 bjelanaca dobro umutiti da se dobije cvrst snijeg. Dodati 2 kasike secera u prahu i zajedno jos dooobro umutiti. Od litre mlijeka odvojiti 1 casu, a u ostatak mlijeka dodati 2 kasike secera i 1 vanilin secer i staviti da prokuha. Kasikom vaditi nokle, spustati ih u vrijuce mlijeko. Kuhati 10-15 sekundi (dok narastu) pa okrenuti sa druge strane jos 10-15 sec. Ne kuhati predugo! Po dnu staklene zdjele poredati keks Petit (dovoljan je jedan red). Supljom kasikom vaditi nokle iz mlijeka i redati po keksu. Keks ce upiti visak mlijeka.
Preljev:
5 zumanaca umutiti sa 5 kasika secera i 1 vanilin secerom. Dodati 1 kasiku gustina i 1 casu mlijeka koje smo na pocetku odvojili. Serpu sa mlijekom skloniti sa vatre i polako dodati smjesu od zumanaca. Vratiti na vatru i kuhati na laganoj vatri jos 2-3 minute uz konstantno mijesanje. Po zelji dodati malo naerendane limunove korice (da neutralise miris jaja).
Preliti preko nokli. Dekorisati za naerendanom cokoladom ili cokoladnim mrvicama. Dobro ohladiti u frizideru i uzivati divnom pjenastom okusu.
Super za vruce ljetne dane. Hladno i lagano. Naravo moze i zimi
< Poruku je uredio bezelye -- 19.2.2009 20:27:43 >
19.02.2009, 19:14
mazalica
183
Hvala draga na receptu! Imam sve sastojke osim gustina ....Pravim ovih dana sigurno, bice i slikica kao dokaz ...
_____________________________
Hamza 27.02.2008 Ente kalbii, ente kullun fii hajatii...
19.02.2009, 20:37
bezelye
301
Umjesto gustina moze nisesta. Ja taj dan nisam imala gustina pa sam koristila nisestu. U sustini to je isto, mislim i jedno i drugo je skrob. Nisesta je psenicni skrob a gustin je kukuruzni skrob. Kukuruzni je ljepsi za tijesta. Kad pravis neki kolac mozes jedan dio brasna zamijeniti sa kukuruznim skrobom. Kolac bude meksi i duze ostane svjez. I u kremama je bolji gustin jer bude fino glatko. Od kukuruznog skroba se i pravi puding.
22.02.2009, 18:02
mamy Sabina
1553
odavno pravim ovu varijaciju savijače ,moji ukućani je obožavaju,a vrlo brzo se napravi
Sastojci: 1 paket jufke od 500 gr 1 jogurt u čaši 1 pavlaka 1 i po čaša grisa 1 i po čaša smeđeg šećera 1/ 2 čaše ulja 3 jaja 1 prašak za pecivo voće po želji,ja najčešće radim sa višnjama ili mixom šumskog voća-Ledo smrznuto 450gr
Jufku podjeliti,tako da imate isti broj listova za dvije savijače
Od gore navedenih sastojaka izuzev voća umutiti smjesu Staviti prvu jufku,premazati je smjesom ne previše postupak ponavljati dok ne potrošite sve jufke za jednu savijaču zadnju namazati smjesom,te na jednu sttranu jufke staviti voće zarolati, Sve isto uraditi sa ostatkom jufke,smjese i voća Znači dvije dobiju se dvije rolade ,premazati ih malo pavlakom i peći na 180c oko pola sata super je
_____________________________
Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?
22.02.2009, 18:09
mnn
1611
baš mi dala svekrva štrudlu od jabuke...uh obožavam kolače...
budem probala taj tvoj recept mamy...fino mi izgleda.. ...joj imati ču ne 9 kg više nego sto...kad krenem sa kolačima...
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
23.02.2009, 00:36
neki
3476
Narode,one banana kocke su mrak,ja ih pravim danima,pogotovo su dobre kad odstoje u frizu,njam,njam.Bas osvjezavajuci kolac Meni naumpale 2-3 dana nakon poroda,morala sam ih napraviti,da nisam nesto bi mi bilo he he
04.03.2009, 23:43
Anoniman
OBLATNE
Prokuhati 8 solja secera, 6 solja mlijeka i 2 solje ulja.(Solje su male, za kafu)
Pomijesati 2 solje secera, 6 kasika brasna i 2 kasike kakaa. Ovu "suhu" smjesu dodati u ovu gore kad prokuha uz stalno mijesanje. Na kraju ubaciti pola margarina, tj. 175 grama i sacekati da se malo ohladi i mazati.
Moze se jos ubacit i malo cokolade, ali meni je ovo brzinski i ukusno.
05.03.2009, 10:47
jasmina_mm
964
Piramida
ja sam je neki dan pravila i pravo je ukusna mmmm, ali nisam uspjela dobiti oblik piramide pa ako neka od vas skonta kako nek javi evo recept po kojem sam ja pravila i originalne slike
Kora 5 bjelanaca 150 gr secera 150 gr ljesnjaka 1 kasika brasna
Fil 5 zumanaca 125 gr secera 1 kesica vanila secera 250 gr putera 100 gr cokolade + 50 gr rendane cokolade
Dekoracija: 100 gr cokolade 50 gr ljesnjaka 1 kasika ulja
Priprema:
Kora Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, pa dodavati postepeno secer i dalje mutiti.Na kraju dodati ljesnike i brasno i sve sjediniti varjacom. Pravougaoni pleh obloziti papirom za pecenje, sipati pripremljenu masu, poravnati kasikom i peci oko 20 min. na 180*C. Pecenu koru odvojiti od papira i isjeci na 4 jednake trake.
Fil: U odgovarajucoj posudi sjediniti zumanca i secer, pa kuhati na pari mjesajuci sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Dodati izlomljenu cokoladu, pa nastaviti sa mjesanjem dok se ne otopi. Gotovo ostaviti da se ohladi. Puter pjenasto umutiti sa vanila-secerom, pa dodati u ohladjen fil, zatim umjesati rendanu cokoladu i sve dobro izmjesati.
Redanje: Kore premazati filom, naslagati jednu na drugu i staviti u frizider da se dobro stegnu. Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”: Piramidu premazati sa malo fila i posuti sjeckanim ljesnikom i malo ga utisnuti u fil.Otopiti cokoladu sa kasikom ulja i preliti preko torte.
Eh ja sam svoju koru prerezala na tri dijela i nisam posipala torticu sa sjeckanim nego sa mljevenim ljesnjacima
evo originalnih slika i ako neka uspije dobiti piramidu nek javi kako jer ja stvarno nisam uspjela
< Poruku je uredio jasmina_mm -- 5.3.2009 10:58:45 >
_____________________________
dusha mamina 11.10.2007.
upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....
05.03.2009, 11:17
Anoniman
A da ne ide mozda 4 trougla, pa kad se sastave dobijes piramidu?
05.03.2009, 11:53
Emina*
1639
IZVORNA PORUKA: jasmina_mm
Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”:
Ova dva trokuta koja si dobila samo dignes uspravno i sastavis, i eto ti piramide... Tako je i objasnjeno.. I onda posipas....
_____________________________
Bakir 20.04.2008.
05.03.2009, 23:30
ena23
2131
Hvala na receptu maida28, sutra je pravim da isprobam... soljice mislis na fildzane jel tako?
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
lav prvi- 22.08.2009. lav drugi- 06.08.2011.
05.03.2009, 23:47
jasmina_mm
964
IZVORNA PORUKA: Emina*
IZVORNA PORUKA: jasmina_mm
Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”:
Ova dva trokuta koja si dobila samo dignes uspravno i sastavis, i eto ti piramide... Tako je i objasnjeno.. I onda posipas....
da ali to bi bilo bas neobicno visoko a usko, nema veze drugi put cu ja to bolje
_____________________________
dusha mamina 11.10.2007.
upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....