cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Kolaci....

  
clock-img

02.02.2009, 13:40

clock-img

mnn

pencil-img

1611

a joj kolači, obožavam kolače svih vrsta ...odmah mi dođe da neke i napravim...probadi ču vaše recepte.user posted image

_____________________________

alex ima 4 godine 2.5.2009
stize nam druga beba :)

clock-img

02.02.2009, 13:45

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

Rolat sa eurokremom Sastojci Sastojci 300 g mlevenog keksa (ja sam koristila naravno plazmu) 200 g maslaca ili margarina mleko po potrebi 200 g eurokrema 2 kašike šećera u prahu Priprema Keks samleti pa ga pomešati sa 100 g istopljenog maslaca i šećerom, dodati onoliko mleka koliko je potrebno da se zamesi srednje tvrdo testo. Koru razvaljati na pokvašenoj aluminijumskoj foliji na 1cm debljine. Eurokrem umutiti sa ostatkom maslaca. Time premazati koru od keksa i urolati. Ostaviti u frizideru da se stegne. Ovaj je veoma jednostavan ja stavim nutelu a moze bilo koji bitno samo da je taman.

clock-img

02.02.2009, 13:47

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

ja sam sebi skinula sa raznih stranica recepte kolaca al samo one koji se ne peku ti mi jedino uspiju a oni sa korama uvijek nesto zeznem.I svako ko me zna da kod mene ce dobro da se najede slanog a kolaci il su sa keksom il su kupovni.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.02.2009, 13:51

clock-img

mnn

pencil-img

1611

probati ču ja napraviti taj kolač!user posted image  da se još malo udebljamuser posted image user posted image

_____________________________

alex ima 4 godine 2.5.2009
stize nam druga beba :)

clock-img

03.02.2009, 17:12

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

za sve lijene zene poput mene koje vole jesti slatko al ne vole praviti





Sastojci potrebno je: 500 gr. praha za šlag (najbolje šlag-krem) 600 ml. mineralne,gazirane vode 200 gr. mlevenog keksa po izboru 200 gr. čokolade (sitno rendane)     Priprema Umutiti šlag sa mineralnom vodom i podeliti na tri dela.
U prvi deo umešati mleveni keks i napraviti podlogu za tortu U drugi deo umešati čokoladu i naneti na prvi sloj.
Trećim delom završiti tortu i staviti da se ohladi.   Posluživanje veoma je dobra i kada se u drugi deo umešaju mlevene čokoladne napolitanke…

I ovaj sam kolac pravila dobar je a skinula sam ga sa cokolinarke zato je ekavicom

clock-img

03.02.2009, 17:20

clock-img

mnn

pencil-img

1611

i ja sam učlanjena na coolinarku...super...user posted image

_____________________________

alex ima 4 godine 2.5.2009
stize nam druga beba :)

clock-img

03.02.2009, 17:21

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

ja tamo nadjem ne bas konplikovane a vrlo ukusne recepte pogotovo za kolace slana jela mi idu od ruke al kolaci koji se peku  uf uvjek nesto zeznem ili koru ili kremuuser posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

03.02.2009, 17:26

clock-img

mnn

pencil-img

1611

imaju super recepte, probala sam neke slane sa mesom...super je ispalo...ali za kolače nisam...ma nisam neki stručnjak za kreme...user posted image  ali budem probala...ove jednostavne znam napraviti...

_____________________________

alex ima 4 godine 2.5.2009
stize nam druga beba :)

clock-img

06.02.2009, 15:00

clock-img

Lanaa

pencil-img

86

IZVORNA PORUKA: Lanaa

Kolač od jabuka

Kora
Šolja od 2 dl ulja
šolja šećera
šolja mlijeka
šolja pekmeza od šipaka
šolja i pol brašna
1 pecivo

Fil
1 kg izrendanih jabuka
300 gr šećera 
6 dl vode
(ovo sve kuhati jedno 10-tak min)
Zatim u to dodati 2 pudinga od vanilije
(puding rastvoriti sa malo vode)

Kada se fil ohladi mazati preko kore
Ukrasiti sa šlagom

POULJITI TEPSIJU ZATIM POSUTI SA TUCANIM ORASIMA (VIŠE ORAHA),ZATIM PRELITI KORU,I TO STAVITI DA SE PEČE,KADA SE FIL OHLADI PREKO KORE GA PRELITI,ZATIM ŠLAG.
 
Možda sam ja zakomplikovala vam pisajući,ali recept je super,lahko za napraviti,nama je već dosadio...



user posted image

clock-img

06.02.2009, 15:09

clock-img

Lanaa

pencil-img

86

Kokos kolač

8 bjelanjaka
8 kašika šećera
200 gr kokos brašna
pola praška za pecivo
Smjesu peći na 200 stepeni

FIL

8 zumanjaka
8 kasika secera
3 kasike kakao
Mutiti na pari od prilike pola sata do 40 min,kada se ohladi dodati margarin,odozgo slag
user posted image

clock-img

06.02.2009, 15:11

clock-img

Zoe

pencil-img

1553

baš izgleda njam, njam, pogotovo što volim kokos,
a ti si prava vrijednica user posted image user posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

clock-img

06.02.2009, 15:20

clock-img

Lanaa

pencil-img

86

kolač nema naziva jer sam ga ja izmisljala hehe
 
kora
6 bjelanaca (dobro umutiti)
dodati 200 gr secera
150 gr mljevenih oraha
3 kasike prezli
2 kasike brasna
malo praska za pecivo

Smjesu podijeliti na dva dijela,jedan staviti da se pece,a u drugi dio dodati kakao ili čok.za kuhanje,malo mljevenog keksa,i to peći

FIL 1
2-3 dl mlijeka prokuhati
a u drugu posudu 1-2 dl mlijeka
6 kasika brasna
200 gr secera
1 vanilija secer
sve to izmijesati i dodati u kipuce mlijeko
mijesati dok se ne dobije gusta masa
kada se ohladi dodati margarin

FIL2
6 zumanaca
6 kasika secera
2-3 kasike kakao
mutiti na pari
kada se ohladi dodati margarin

Redati po zelji,ja sam prvo tamnu koru-svijetli fil,zatim,svijetlu koru,tamni fil i na kraju nisam stavljala slag,vec svijetli fil
ukrasiti po zelji

user posted image

clock-img

15.02.2009, 00:22

clock-img

Nadi

pencil-img

361

Ja sam danas pravila štrudlu od višanja i oraha:

U tijesto idu: 3 jaja, 1 šolja ulja, 1 šolja mlijeka, 2 praška za pecivo, 2 vanilin šećera, 1 narendana kora limuna, brašno (malo manje od 1 kg).
Zamjesi se tijesto i podijeli na tri dijela. Premažete filom koji volite (ja najviše višnje i orahe). Peče se oko 20 tak minuta na 200 stepeni.
Ja mislim da ne može da ne uspije i plus je bolja nakon jednog ili dva dana jer je sa praškom za pecivo a ne sa germom.

clock-img

19.02.2009, 19:03

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Ja sam prije 2 dana pravila snenokle i nasoj Mazalici sam obecala napisati recept. Lagano za pripremu, max. 40 minuta.  Laganog okusa, nije preslatko.
Dakle...

Snenokle

5 jaja
2 kasike secera u prahu
7 kasika secera (kristal)
2 kesice vanilin secera
1 kasika gustina
1 litar mlijeka
Malo keksa Petit Beurre
Cokolada ili cokoladne mrvice za dekoraciju


Nokle:

5 bjelanaca dobro umutiti da se dobije cvrst snijeg. Dodati 2 kasike secera u prahu i zajedno jos dooobro umutiti.
Od litre mlijeka odvojiti 1 casu, a u ostatak mlijeka dodati 2 kasike secera i 1 vanilin secer i staviti da prokuha.
Kasikom vaditi nokle, spustati ih u vrijuce mlijeko. Kuhati 10-15 sekundi (dok narastu) pa okrenuti sa druge strane jos 10-15 sec. Ne kuhati predugo!
Po dnu staklene zdjele poredati keks Petit (dovoljan je jedan red). Supljom kasikom vaditi nokle iz mlijeka i redati po keksu. Keks ce upiti visak mlijeka.

Preljev:

5 zumanaca umutiti sa 5 kasika secera i 1 vanilin secerom. Dodati 1 kasiku gustina i 1 casu mlijeka koje smo na pocetku odvojili. Serpu sa mlijekom skloniti sa vatre i polako dodati smjesu od zumanaca. Vratiti na vatru i kuhati na laganoj vatri jos 2-3 minute uz konstantno mijesanje. Po zelji dodati malo naerendane limunove korice (da neutralise miris jaja).

Preliti preko nokli. Dekorisati za naerendanom cokoladom ili cokoladnim mrvicama.
Dobro ohladiti u frizideru i uzivati divnom pjenastom okusu.

Super za vruce ljetne dane. Hladno i lagano. Naravo moze i zimi user posted image

< Poruku je uredio bezelye -- 19.2.2009 20:27:43 >

clock-img

19.02.2009, 19:14

clock-img

mazalica

pencil-img

183

Hvala draga na receptu! Imam sve sastojke osim gustina user posted image ....Pravim ovih dana sigurno, bice i slikica kao dokaz user posted image user posted image user posted image ...


_____________________________

Hamza 27.02.2008
Ente kalbii, ente kullun fii hajatii...

clock-img

19.02.2009, 20:37

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Umjesto gustina moze nisesta. Ja taj dan nisam imala gustina pa sam koristila nisestu. U sustini to je isto, mislim i jedno i drugo je skrob. Nisesta je psenicni skrob a gustin je kukuruzni skrob. Kukuruzni je ljepsi za tijesta. Kad pravis neki kolac mozes jedan dio brasna zamijeniti sa kukuruznim skrobom. Kolac bude meksi i duze ostane svjez. I u kremama je bolji gustin jer bude fino glatko. Od kukuruznog skroba se i pravi puding.

clock-img

22.02.2009, 18:02

clock-img

mamy Sabina

pencil-img

1553

odavno pravim ovu varijaciju savijače ,moji ukućani je obožavaju,a vrlo brzo se napravi

Sastojci:
1 paket jufke od 500 gr
1 jogurt u čaši
1 pavlaka
1 i po čaša grisa
1 i po čaša smeđeg šećera
1/ 2 čaše ulja
3 jaja
1 prašak za pecivo
voće po želji,ja najčešće radim sa višnjama ili mixom šumskog voća-Ledo smrznuto 450gr


Jufku podjeliti,tako da imate isti broj listova za dvije savijače

Od gore navedenih sastojaka izuzev voća umutiti smjesu
Staviti prvu jufku,premazati je smjesom ne previše
postupak ponavljati dok ne potrošite sve jufke za jednu savijaču
zadnju namazati smjesom,te na jednu sttranu jufke staviti voće
zarolati,
Sve isto uraditi sa ostatkom jufke,smjese i voća
Znači dvije dobiju se dvije rolade ,premazati ih malo pavlakom
i peći na 180c oko pola sata
super je


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?


clock-img

22.02.2009, 18:09

clock-img

mnn

pencil-img

1611

baš mi dala svekrva štrudlu od jabuke...uh obožavam kolače...

budem probala taj tvoj recept mamy...fino mi izgleda..user posted image ...joj imati ču ne 9 kg više nego sto...kad krenem sa kolačima...

_____________________________

alex ima 4 godine 2.5.2009
stize nam druga beba :)

clock-img

23.02.2009, 00:36

clock-img

neki

pencil-img

3476

Narode,one banana kocke su mrak,ja ih pravim danima,pogotovo su dobre kad odstoje u frizu,njam,njam.Bas osvjezavajuci kolacuser posted image Meni naumpale 2-3 dana nakon poroda,morala sam ih napraviti,da nisam nesto bi mi bilo he he

clock-img

04.03.2009, 23:43

clock-img

Anoniman

OBLATNE
 
Prokuhati 8 solja secera, 6 solja mlijeka i 2 solje ulja.(Solje su male, za kafu)
 
Pomijesati 2 solje secera, 6 kasika brasna i 2 kasike kakaa. Ovu "suhu" smjesu dodati u ovu gore kad prokuha uz stalno mijesanje.
Na kraju ubaciti pola margarina, tj. 175 grama i sacekati da se malo ohladi i mazati.
 
 
Moze se jos ubacit i malo cokolade, ali meni je ovo brzinski i ukusno.
 

clock-img

05.03.2009, 10:47

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

Piramida

ja sam je neki dan pravila i pravo je ukusna mmmm, ali nisam uspjela dobiti oblik piramide pa ako neka od vas skonta kako nek javi user posted image
evo recept po kojem sam ja pravila i originalne slike

Kora
5 bjelanaca
150 gr secera
150 gr ljesnjaka
1 kasika brasna

Fil
5 zumanaca
125 gr secera
1 kesica vanila secera
250 gr putera
100 gr cokolade + 50 gr rendane cokolade

Dekoracija:
100 gr cokolade
50 gr ljesnjaka
1 kasika ulja

Priprema:

Kora
Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, pa dodavati postepeno secer i dalje mutiti.Na kraju dodati ljesnike i brasno i sve sjediniti varjacom. Pravougaoni pleh obloziti papirom za pecenje, sipati pripremljenu masu, poravnati kasikom i peci oko 20 min. na 180*C.
Pecenu koru odvojiti od papira i isjeci na 4 jednake trake.

Fil:
U odgovarajucoj posudi sjediniti zumanca i secer, pa kuhati na pari mjesajuci sve vrijeme dok se masa ne zgusne. Dodati izlomljenu cokoladu, pa nastaviti sa mjesanjem dok se ne otopi. Gotovo ostaviti da se ohladi. Puter pjenasto umutiti sa vanila-secerom, pa dodati u ohladjen fil, zatim umjesati rendanu cokoladu i sve dobro izmjesati.

Redanje:
Kore premazati filom, naslagati jednu na drugu i staviti u frizider da se dobro stegnu.
Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”:
Piramidu premazati sa malo fila i posuti sjeckanim ljesnikom i malo ga utisnuti u fil.Otopiti cokoladu sa kasikom ulja i preliti preko torte.


Eh ja sam svoju koru prerezala na tri dijela i nisam posipala torticu sa sjeckanim nego sa mljevenim ljesnjacima


evo originalnih slika i ako neka uspije dobiti piramidu nek javi kako jer ja stvarno nisam uspjela

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image



< Poruku je uredio jasmina_mm -- 5.3.2009 10:58:45 >


_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

05.03.2009, 11:17

clock-img

Anoniman

A da ne ide mozda 4 trougla, pa kad se sastave dobijes piramidu?

clock-img

05.03.2009, 11:53

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”:



user posted image






Ova dva trokuta koja si dobila samo dignes uspravno i sastavis, i eto ti piramide... Tako je i objasnjeno.. I onda posipas....


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

clock-img

05.03.2009, 23:30

clock-img

ena23

pencil-img

2131

Hvala na receptu maida28, sutra je pravim da isprobam... soljice mislis na fildzane jel tako?

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

clock-img

05.03.2009, 23:47

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964


IZVORNA PORUKA: Emina*

IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

Tako ohladjenu torticu presjeci dijagonalno kako bi se dobila dva trouglasta oblika i zatim ih "spojiti da se dobije oblik piramide.”:



user posted image






Ova dva trokuta koja si dobila samo dignes uspravno i sastavis, i eto ti piramide... Tako je i objasnjeno.. I onda posipas....



da ali to bi bilo bas neobicno visoko a usko, nema veze drugi put cu ja to boljeuser posted image

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

Zadnji članci

article-img