Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Evo recept za super kolac sto sam pravila za bajram! Djeluje komplikovano, al nije, cim je meni od prve uspio garantujem da je lagan!
JUBILEJ KOLAČ:
Kora:
Umutiti 12 bjelanaka sa 250 gr šećera i nekoliko kapi limunovog soka! Sasuti u tepsiju na papir. (Ja sam koristila onu duboku tepsiju sto dodje uz sporet- dakle, vecu tepsiju). Peći 1h na 150 stepeni i još pola sata na 100 step. Nije potrebno otvarati rernu niti okretati koru dok se peče! Krema:
12 zumanaka umutiti sa 12 kasika secera, 1 vanilin secerom, 6 kasika brasna i pola litre mlijeka!Kad se sve umuti, kuhati na pari dok se ne zgusne!Dobro ohladiti kremu te dodati 1 margarin! Kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati 250 gr mljevenih oraha.
Kad se kora ohladila, okrenemo u tepsiji tako da onaj hrskavi dio koji se pekao odozgo dodje na dno tepsije! Skinemo papir za pečenje i namazemo kolač prvo kremom od oraha, pa zutom kremom i odozgo premazemo sa slagom(2 pakovanja slaga iz kesice)!!!
U slast!
Margarin od 250 grama ??? je li mogu li ja ovo sve u pola pa uzeti manju tepsiju ko ce mi ovoliko pojesti :)))
< Poruku je uredio Mirkica -- 27.1.2011 20:03:20 >
_____________________________
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.
BA 13.12.2008
27.01.2011, 20:08
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
27.01.2011, 20:10
Mirkica
6978
IZVORNA PORUKA: Iman83
Hahahah, vidiš Mirkice moja, meni to nikad naumpalo ne bi! Možeš, možeš! Samo pazi kad budeš pekla kore da ti neizgore, ostalo je sve ok! Doduše ja kolače nikad ne polam kad ja volim da ih je što više!
Da,da,margarin od 250 gr!
jesi sigurna da treba 1,5 h pa bona moze se i vo ispeci za ovo vrijeme ali cini mi se skroz primamljivo ovaj kolac
_____________________________
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.
BA 13.12.2008
27.01.2011, 20:21
palachinken
5397
IZVORNA PORUKA: bebacha
malo sam trazila po internetu i nasla ovaj recept.e sad mene interesuje jel moguce da se za ovo koriste obicne solje za kafu-caj.tako mi izgleda na slici.ja kontam da bi to puklo.kontam isprobat al me strah
Pravila ja u šoljama i baš su izgledali dobro. One najobičnije porculanske šolje, žnj kvalitet i preživjele su :D Pa staviš kuglu sladoleda vanilije sa strane i još koju malinu ili jagodu Eeeeh drago ljeto daleko li si
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
27.01.2011, 20:37
maja78 RR
4163
IZVORNA PORUKA: muaaa
Joj Majo super izgledaju...a jesmo se nafurale na mufine i ja od danas razmisljam da ih pravim
ma nisu mafini al ja isloristila tu tepsiju :) prakticna mi
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
27.01.2011, 20:47
leli§
1201
IZVORNA PORUKA: leli§
cokoladna lava
gotov za svega 15-20 minuta a odlican je (iako sam ja uspijela malo prepeci ipak je jako dobar)
sastojci:
110gr cokolade 115 gr putera 110gr secera u prahu 2 jaja 2 zumanceta 6 kasika brasna 4 keramicke zdjelice (bolje je uzeti 4 manje, ja sam pravila u dvije vece i stvarno je previse olaca pogotovo jer je hranjiv)
istopiti cokoladu i puter i dobro umjesati da ne bude grudvica.dodati secer u prahu i umjesati. dodati 2 jaja i 2 zumanceta i opet umjesati. nakraju dodati 6 kasika brasna i masu dobro ujednaciti. rernu prethodno zagrijati na 220C keramicke zdjelice namazati puterom i staviti na pleh. masu izliti u zdjelice i staviti u prethodno zagrijanu rernu da se pece na 11-13 minuta (vanjske strane trebaju biti cvrste sredina mehka) moj se pekao 14 minuta i prepecn je. kada je gotov izcaditi i pustiti minutu da se ohladi. zatim nozem lagano odvojiti ivice kolaca od zdijelice i okrenuti na tanjir. posuti secerom u prahu i razrezati po sredini da lava potece (moze se servirati i uz sladoled). jesti dok je jos topao.
priprema
finalna masa
spreman za rernu
iz rerne
njam njam (malo se prepekao )
evo malo drugacijeg recepta i cini mi se sa malo vise lave
majo dobro si ti za ovu tepsiju za muffine, meni ni na kraj pameti to nije bilo ali super za veci broj gostiju
_____________________________
jos uvijek sretno samujemo
"...The future''s in the air I can feel it everywhere Blowing with the wind of change..."
27.01.2011, 21:08
maja78 RR
4163
vidjela sam i ovaj recept cini mi se dobar, ali i ovo srce je bas veliko pa moralo biti vise tijesta i naravno i lave
po ovom mm receptu ispalo mi ih je bas podosta, dvije ture tepsije po 12 a idealno bi bilo da sam rasporedila na tepsiju ipo, dakle da bude 18 komada
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
Kore razvuci u velicinu velikog pleha i izreckati viljuskom i peći. (pecenjem se one malo skupe, pa ih onda ja oblikujem po velicini tepsije u kojoj cu krempitu staviti). Kad budu pecene i ohladjene kore presjecem ih na dva dijela (dva lista). Samim tim znaci dobiju se cetiri kore, nekad kad mi se neda ja ostavim samo dvije pa stavim jednu gore, jednu dole i u sredini fil i to bude ok. Fil: Skuvati puding sa secerom i brasnom, ohladiti dobro, posebno umutiti slatko vrhnje i dodati u ohladjen puding. Filovati kore i na kraju posuti secerom u prahu.
Posto je ovo bas velika mjera, meni dosta uvijek ispadne meni ni jedna cetvrtasta tepsija nije dovolnjo duboka da sve stane , ja to fino spakujem u jednu veliku cetvrtastu zdjelu ili eventualno smanjim mjeru na jedan i po litar mlijeka, tri pudinga i 0,5l slatkog vrhnja pa onda stane u onu cetvrtastu klasicnu tepsiju.
24.02.2011, 20:02
DM
2408
Eh kako sam ja danas tražila dooobar recept za krempitu idobila 2, ja sam njih fino iskombinovala i dobila ne dobru, nego odličnu krempitu!
Krempita na moj način Kora:4 jaja 5 kašika šećera 4 kašike brašna i jedan PZP! Tu sam koru prerezala na pola(dakle napravil 2 iste veličine) i jedan dio ostavila za pokrivanje krempite ,ali su mi taj drugi djeca pojela dok nisam bila u kuhinji FIL:10 žumanjaka 10 kašika šećera 3 kašike gustina 2 pudinga od vanile 3 vanilin šećera 2 dL mlijeka, umutila mikserom i dodala u prokuhano mlijeko sa vodom(1,5 L mlijeka i 0,5 L vode) U međuvremenu umutila 10 bjelanjaka sa 10 kašika šećera u prahu i dodala ovoj prethodnoj smjesi dok je još vruća!
Od dobivene smjese pola izlila na biskvit, a u drugu polovicu dodala 2 dL umućenog slatkog vrhnja i premazala preko prve!
Super je!!!!!
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
13.03.2011, 12:44
dzenana123
2
IZVORNA PORUKA: dzeny_2103
Treba mi neki recept za kremu od bjelanaca? Da li je neko od vas mijesao šaum sa npr.voćnim jogutom, nutelom, šlagom kako to izgleda, jer mi se klasični okus šauma ne svidja.
na ovo pitanje niko nije odgovorio cini mi se a meni bas treba taj odgovor pa ako ko zna i ima iskustva s tim ako moze da mi napise?
13.03.2011, 13:54
ivanak
1767
e sad, ili je većinom sa žumanjcima, ili sa jajima... ili šlag-želatin-sir..... ne znam šta bi ti rekla... ja jedino stavljam bjelanke u smjesu recimo kad praviš orahnjaču, londonere... nadam se da me kontaš.
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
"tartar krem je u stvari prah slican sodi bikarboni koristi se kao agent za ucvrscivanje...moze i bez njega komotno, meni licno dovoljno je mrvica soli i dobijem isti rezultat (skoro)"
to je u stvari fix za slagove da ne spadnu
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
13.03.2011, 15:50
ivanak
1767
eh, meni ovo para nekako pre, pre slatko... uh...
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
13.03.2011, 16:04
mala86
2755
jel ima neko pravo jednostavan recept za spanski vjetar
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi
moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦
13.03.2011, 16:21
Hannica
2920
IZVORNA PORUKA: mala86
jel ima neko pravo jednostavan recept za spanski vjetar
Ima ja,kupis puslice i poredas ih umjesto onih bjelanaka sto se suse po 2 sata,a fil moze kakav hoces.
_____________________________
"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."
13.03.2011, 19:12
mala86
2755
IZVORNA PORUKA: Hannica
IZVORNA PORUKA: mala86
jel ima neko pravo jednostavan recept za spanski vjetar
Ima ja,kupis puslice i poredas ih umjesto onih bjelanaka sto se suse po 2 sata,a fil moze kakav hoces.
aj predlozi neki fil
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi
moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦
13.03.2011, 19:38
bebacha
1170
krema od jaja kuhani na pari s cokoladom
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
16.03.2011, 08:03
chuci
804
lava kolač
22.04.2011, 14:19
Medi_87
1472
Strasnp mi se pravi ovaj lava ali nemam kalupa nikakvog pa cu ja pokusati sa ovim za sape vidjecu hoce li to uspjeti
-- 350 ml mlijeka -- 1 puding od vanilije -- 100 gr margarina -- 1 vanilin šećer
-- Banane
ZA GLAZURU:
-- 100 gr čokolade -- 100 gr putera
PRIPREMA:
Biskvit:
-- Odvojiti bjelanjke od žutanjaka.
-- Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg.
-- Žutanjke izmiksati sa šećerom. Dodati ulje i mileram i kratko promiješati. Dalje dodati brašno i prašak za pecivo i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka.
-- Smjesu izliti u tepsiju i peći 15 minuta na 200 C. -- Pečen biskvit staviti na krpu koju ste prethodno posuli šećerom u prahu i urolati. Ostaviti da se biskvit ohladi.
Krema:
-- U mlijeku skuhati puding uz dodatak šećera po želji, ostaviti da se ohladi.
-- U hladan puding umiksati margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi i vanilin šećer.
-- Rolat odviti i premazati sa kremom. Preko rasporediti banane i urolati. Preliti čokoladnom glazurom koju pripremite tako što otopite margarin i čokoladu.
-- Ukrasiti po želji.
PRIJATNO!
amela je li ovo tvoj rolat?ja sam upravo vidjela da je ovaj rolat netko stavio na svoj blog i napisao da je njegovo djelo.zar to nije krađa autorskih prava
bilo bi dobro kada bi na svakoj naoj sliici kolaa na ovom forumu stajala oznaka rr tako da nam nitko ne moe krasti sliice
< Poruku je uredio milenium -- 1.5.2011 18:12:17 >
05.05.2011, 08:44
Anoniman
moze li mi neko preporuciti kakav kolac a da mixer pri spremanju nije potreban , deca mi ga rascupase a meni demek bas sad mi se nesto slatko pravi
05.05.2011, 18:37
mamine oci
4300
medeno srce dvije solje secera,tri solje brasna kesica od 10gr sode bikarbone,kesica cimeta 7-8kasika dzema(slatko,mermelada)ko sta ima smjesu razblaziri soljom mlake vode da nebude ni gusta ni rijetka u tepsiji precnika28cm izucite pola smjese pece se kolac nekih 15min izvadi se premaze se sa 2-3kasike dzema i izrci ostatak smjese preko vratiti kolac i peci jos 20min ispecen vruc kolac politi topljenom cokoladom...
_____________________________
Haris 28.10.1999 Fatih 25.01.2008 Iman 13.01.2013
08.05.2011, 14:45
chuci
804
Muffini sa baby bazara
suhi sastojci 220 gr brašna jedan prašak za pecivo 1 kašičica sode bikarbone (ona za miješanje kafe) 150-180 gr šećera 1-2 vanilin šećera
Ako želite crne idu još 2 kašike kakaa Ako želite bijele plus još 1 kašika brašna
Mokri sastojci 250 ml mlijeka 1 jaje malo umućeno viljuškom 80-90 ml ulja
Izmješati sve mokre sastojke u to dodati sve suhe i izmješati da se dobije jednolična smjesa (minutu mikserom)
Na to se dodaje po želji šta hoćete. Ja sam na BB imala nekoliko vrsta ne znam koji je koga zatrefio.
-bili su sa slatkom od višanja (dvije kašike slatka od višanja na 10-12 komada malih muffina, toliko sam smjese odvojila)
-bili su sa kakaom i komadićima mliječne čokolade (oko 100 grama čokolade isjeckala na nekih 20-22 kom malih muffina)
-bili su bijeli sa crnom čokoladom i sjeckanim lješnjacima (oko 100 gr čokolade i 2 šake lješnjaka na jednu cijelu smjesu)
-bili su crni sa crnom čokoladom i lješnjacima (nije mogla sva gornja smjesa da stane u jednu turu pa sam dodala malo kakaa i pekla treću turu)
Sve ukupno mi je od dvije količine smjese ispalo 70tak malih muffina. Jedna smjesa je za 13-14 velikih muffina, odnosno 28 malih.