Ma ko je ne voli.
Evo recept:
Švarcvald torta Potrebno:
Za kore: 150 g maslaca;
50 g gustina ( ili ti škrobnog brašna);
50 g brašna;
1 prašak za pecivo;
1 vanilin šećer;
50 g mljevenih badema;
4 jaja;
100 g čokolade;
150 g šećera;
1 kašika prezle ( mrvica ).
Maslac i šećer pjenasto izmiješati. Dodati žumanca, omekšanu čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, gustinom, prezlom i vanilin šećerom. Na kraju lagano umiješati mljevene bademe i čvrst snijeg od bjelanjaka.
Staviti u kalup (ja lično pečem u šerpi odgovarajuće veličine) koji je premazan uljem i posut brašnom ( meni draža verzija je papir izrezan u veličini dna od kalupa ili šerpe, koji stavim na vlažno dno i namažem sa nekoliko kapi ulja). Peći 40 min. na 180 stepeni. ( Ne otvarati pekaru za vrijeme pečenja ). Ohlađeno tijesto prerezati na 3 dijela.
Mala napomena: Ako niste sigurne da li je tijesto dovoljno pečeno, zabodite u njega čačkalicu. Ako je izvučete čistu, bez komadića tijesta po njoj, tijesto je gotovo.
Za fil: 1 kg višanja iz kompota;
20 g gustina;
2 kašike soka od limuna;
2 kašike šećera ( ako volite slađe može i više šećera );
2 vanilin šećera;
4 kašike višnjevače ili maraskina ( pošto je ovo teško naći probajte zamijeniti sa voćnom votkom ili rakijom; ja koristila jabukovaču
);
800 ml slatkog vrhnja (slatke pavlake);
2 kašike želatina.
Višnje ocijediti, a sok zagrijati, umiješati šećer, vanilin šećer, limunov sok, višnjevaču i gustin (predhodno razmućen sa malo vode da se ne bi stvorile grudvice), pa sve kratko prokuhati. Dodati višnje i ostaviti da se hladi.
Želatin staviti u malo hladne vode da nabubri, ocijediti ga, staviti u posudicu i na pari otopiti. Slatko vrhnje napola izmiješati, postepeno dodavati otopljen želatin i miješati do odgovarajuće čvrstoće.
Svaki list torte premazati filom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Ostatkom vrhnja premazati cijelu tortu pa je ukrasiti višnjama i ribanom čokoladom.
Prijatno.