IZVORNA PORUKA: _melina_
Drage moje trebam pomoc...
Ja sam rodila prije 11 dana i prvih dana sam stalno dojila bebu...
Međutim, problemi su počeli zbog mog nekvalitetnog mlijeka...
Mlijeka imam dovoljno da podmirim cijelo prodiliste ali problem je taj sto mlijeko nije dovoljno jako i kvalitetno da bi se moja bebica mogla najesti pa je stalno nervozan i gladan što mu se odrazava na stolicu.
Pokusala sam piti mlijeko, kompot, jesti kašastu hranu, sve sve sve...ali ...
Imate li vi jos neki savjet kako da poboljšam svoje mlijeko jer jako zelim da dojim bebu ...
Da li postoje neki cajevi ili nesto za dojilje???
Jako sam se rastuzila kad sam procitala naslov ove teme "nekvalitetno mlijeko" jer nemogu da vjerujem da okolina jos uvijek ubjedjuje majke dojilje da je njihovo mlijeko nekvalitetno. Ovakva tvrdnja je POTPUNO NAUCNO NEUTEMELJENA, da ne kazem notorna LAZ. Jednostavno dusice, ti hB imas mlijeka i nije i ne moze biti nikad nekvalitetno.
Prvo i osnovno, da li si imala priliku da ti neko pokaze ispravnu tehniku dojenja? Jer zaista sve se temelji na tome. Ako ispravno dojis svoje dijete, onda nece doci ni do mastisa, upala, raskrvavljenih bradavica, i beba ce uredno dobijati na kilazi.
Majcino mlijeko nema isti ukus kao kravlje mlijeko. Majcino mlijeko se mijenja STALNO. Ukus majcinog mlijeka zavisi od hrane koju je majka jela taj dan. Na ovaj nacin se beba privikava na razne ukuse jos i prije nego ona pocne da sama jede krutu hranu.
Majcino mlijeko nije homogenizirano. To znaci da nije ujednacene konzistencije i da je vodenkasto na pocetku a masno pred kraj podoja. Jako je vazno da beba posisa siku do kraja i da na taj nacin dodje do masnog mlijeka koje je hranjivo. Vodenkasto mlijeko je takodjer potrebno bebi jer na taj nacin beba gasi zed i zato se dojenim bebama nema potrebe davati prokuhane vode ili caja jer dojene bebe ne mogu dehidrirati ako se doje kad god one to zatraze.
Kljuc uspjesnog dojenja je dojiti bebu kad god ona to trazi i bez vremenskog ogranicenja.
Drago mi je da imas zelju da dojis svoje dijete i cestitam ti na dosadasnjem uspjehu. Molim te nastavi sa dojenjem i nemoj nikad sumnjati u svoju sposobnost da proizvedes najbolji napitak za svoju bebicu.
Sretno i javi se opet ako budes imala problema.