Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
A riječ SVIJU da li je to ispravno. To se počelo govoriti u zadnjih par godina. Meni je to tako ružna riječ, zar nije bolje pozdravi sve nego pozdravi sviju
I meni paraju uši spikeri na TV-u sa riječima teleevizor, deteerdžent, kompjuuter, aeroodrom.
A gdje se u BiH PADA a gdje UPADA
sviju mi nije
16.10.2009, 09:47
Swatkish
80
IZVORNA PORUKA: dadada
A acudesa ne odgovori ti meni... od kada se to kaze akadeeeeeeeeeeeeeeeemija
Ne znam bas za akademiju... Znam za Indoooooneziju.... Izgovori rijec akcenat,normalno.. I onda isto tako izgovori Idonezija ili televizija, onako kako si prije izgovarala, vidjeces da je razlicito... Nakon toga izgovori ovako Indoooonezija, i vidjeces da je to pravilno...
Jesil ti mene ista skontala
< Poruku je uredio Swatkish -- 16.10.2009 9:50:41 >
16.10.2009, 09:52
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Swatkish
A acudesa ne odgovori ti meni... od kada se to kaze akadeeeeeeeeeeeeeeeemija
Ne znam bas za akademiju... Znam za Indoooooneziju.... Izgovori rijec akcenat,normalno.. I onda isto tako izgovori Idonezija ili televizija, onako kako si prije izgovarala, vidjeces da je razlicito... Nakon toga izgovori ovako Indoooonezija, i vidjeces da je to pravilno...
Jesil ti mene ista skontala
akademija se kaze akademija...za indoneeezija mi je jasno...ali akademija je akademija
16.10.2009, 09:53
nannah
43
A zaboravila sam...kosam mi se jezi kada na hrt-u kazu Irak ...ono njihovo "u Iraku", na nasoj tv Kanaaaaaaaaada i svaki put kada kazu federalno zvuci kao da kazu pederalno
pa naravno da ti se jezi kad si znaju da je ispravno "Iran".
16.10.2009, 09:53
Swatkish
80
Onda i baaaanka Kad je u zivotu, jel ikad bilo,da na nekom dnevniku Midheta Kurspahic kaze : "Raiffeisen baaaaanka je poslovala........ "
16.10.2009, 09:54
Swatkish
80
IZVORNA PORUKA: nannah
A zaboravila sam...kosam mi se jezi kada na hrt-u kazu Irak ...ono njihovo "u Iraku", na nasoj tv Kanaaaaaaaaada i svaki put kada kazu federalno zvuci kao da kazu pederalno
Ovo bas i ne kontam,al nejse
16.10.2009, 10:03
Anoniman
ni ja
16.10.2009, 10:04
w.pooh
1021
pa znaš kad su pitali plavušu jel´ se pravilno kaže Irak ili Iran
16.10.2009, 10:13
w.pooh
1021
IZVORNA PORUKA: triplemama
A riječ SVIJU da li je to ispravno. To se počelo govoriti u zadnjih par godina. Meni je to tako ružna riječ, zar nije bolje pozdravi sve nego pozdravi sviju
SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
16.10.2009, 10:20
w.pooh
1021
IZVORNA PORUKA: salmy
Molim te reci mi jeli ispravno reci: tanjur ili tanjir? imam strasnu dilemu oko toga
Tanjur je u hrvatskom; tanjir je u srpskom (mislim da je); a za bosanski knjiz. jezik ne znam, al sigurno postoji definirano.
Moguce ali ako smo obje bosanke,ne kontam u cemu grijesimo???????? mozda je ipak sahan
Naš književni i standardni jezik se zove Bosanski/hrvatski i srpski jezik i književnost ili skraćeno b/h/s upotrebljavajte onaj izraz na koji ste navikli i niko vam ne može osporiti pravilnost tog izraza ili riječi..samo ako govoriti tanjur nemojte onda govoriti ogledalo nego zrcalo
16.10.2009, 10:26
Anoniman
IZVORNA PORUKA: w.pooh
heheheheheheh dobar
16.10.2009, 10:31
Anoniman
Molim te reci mi jeli ispravno reci: tanjur ili tanjir? imam strasnu dilemu oko toga
Tanjur je u hrvatskom; tanjir je u srpskom (mislim da je); a za bosanski knjiz. jezik ne znam, al sigurno postoji definirano.
Moguce ali ako smo obje bosanke,ne kontam u cemu grijesimo???????? mozda je ipak sahan
Naš književni i standardni jezik se zove Bosanski/hrvatski i srpski jezik i književnost ili skraćeno b/h/s upotrebljavajte onaj izraz na koji ste navikli i niko vam ne može osporiti pravilnost tog izraza ili riječi..samo ako govoriti tanjur nemojte onda govoriti ogledalo nego zrcalo
A sta ako si ucio u skoli srpsko-hrvatski ....bosanski ne znam...ali zato ce moj Andrej govoriti bosanski
16.10.2009, 13:21
Gigana
695
dobro vi imate živaca da se ovoliko prepucavate.
16.10.2009, 13:40
Skvo RR
4542
Meni nije jasna ova rasprava, nemojte me pogresno shvatiti, ali bogatstvo jezika je u nasoj kulturi. Ovde se prvenstveno ismijava nacin govora ljudi koji dolaze iz razlicitih dijelova Bosne i Hercegovine, kako obrazovanih, tako i neobrazovanih. Meni licno neki izrazi paraju usi, ali Boze moj, sve je to do ljudi. Slazem se da na televiziji, ipak treba da jezik bude skolovaniji i primjereniji gledateljstvu kojem se obracaju, kao jedinstven primjer dikcije u novinarstvu uvijek navodim gospođu Jasminku Šipku. Sada je trend "njegovanja seljastva", jer ranije ljudi koji su dolazili sa sela (sto je sasvim normalno, u potrazi za poslom, boljim zivotnim prilikama) su se trudili da se jezikom, nacinom ponasanja i sl., asimiliraju u gradski nacin zivota. Ali, promjene su nastupile, sviđalo se nama ili ne, na nama je da se razumijemo, sto mislim da je uspjesno, kojim god jezikom pisanim ili govornim se sluzimo.
16.10.2009, 13:41
nannah
43
[/quote] SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
[/quote] Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
16.10.2009, 13:44
nannah
43
[/quote] pa znaš kad su pitali plavušu jel´ se pravilno kaže Irak ili Iran
[/quote] Zapravo je prica bila da je plavusa pitala da li se knjizevno kaze Irak ili Iran. :-D
16.10.2009, 13:46
Suzana
1698
Gigana, ti si digla temu sa šenicom. Ja nešto nisam primjetila da se žene prepucavaju, nego se baš zezaju.
16.10.2009, 13:52
salmy
5830
Ja hocu da poludim kad neko kaze PAMPAS...........umjesto PAMPERS........
Ne kontam sto to? cak i mladja raja tako izgovaraju
16.10.2009, 13:58
Suzana
1698
Zbog dijaspore u Njemačkoj. To je njemački akcenat. I meni grozno zvuči: PEMPAS
16.10.2009, 14:07
salmy
5830
IZVORNA PORUKA: Suzana
Zbog dijaspore u Njemačkoj. To je njemački akcenat. I meni grozno zvuči: PEMPAS
svasta.
16.10.2009, 14:12
w.pooh
1021
SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
pozdravi sve...npr.ukućane ili profesore.....samo sam navela izraz izvucen iz konteksta da ne pišem čitave rečenice. Ipak se ne bih složila sa tobom i ja ne bih rekla dosta mi je sviju nego dosta mi je svih...npr. ljudi, jer tvoj izraz je nedorečen..ali svako ima pravo da govori onako kako on želi, problem je ako dijete prije škole nauči neke izraze za koje smatra da su ispravni jer njegovi roditelji tako govore pa u školi nastaju problemi
< Poruku je uredio w.pooh -- 16.10.2009 14:18:32 >
16.10.2009, 14:15
w.pooh
1021
Zapravo je prica bila da je plavusa pitala da li se knjizevno kaze Irak ili Iran. :-D
jel se ti to sad malo praviš pametna čuj plavuša pitala književno (da ne bude zabune da imam nešto protiv plavuša i ja sam jedna od njih)
< Poruku je uredio w.pooh -- 16.10.2009 14:17:45 >
16.10.2009, 14:25
Anushka
903
Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
izvini ali ako bas ides tako detaljno, nije SVIJU nego SVAKOGA! a gdje vam je povis? a najboljiji? visociji ili kad se isprave pa kazu vislji?
< Poruku je uredio Anushka -- 16.10.2009 14:27:05 >
16.10.2009, 14:29
acudesa
7725
nemožeš ti sekunde bez mene , Dado, ovako mila-izgovori: akademski, akadem, pa onda istim naglaskom: akademija-naglasak je na E-100% (ali kratki, bez razvlačenja kao što radi tvoj prof.estet) je li ok? a, slažem se ipak da nije: akadeeeeeeeeemija-ali je naglasak na E, a nije na A što me bona tjeraš da komplikujem, da mi se malo odmoriti od mene
< Poruku je uredio acudesa -- 16.10.2009 14:32:19 >
16.10.2009, 14:42
Anoniman
IZVORNA PORUKA: acudesa
nemožeš ti sekunde bez mene , Dado, ovako mila-izgovori: akademski, akadem, pa onda istim naglaskom: akademija-naglasak je na E-100% (ali kratki, bez razvlačenja kao što radi tvoj prof.estet) je li ok? a, slažem se ipak da nije: akadeeeeeeeeemija-ali je naglasak na E, a nije na A što me bona tjeraš da komplikujem, da mi se malo odmoriti od mene
pa zato ti i velim ...ja s ostala u shocku cuj akadeeeeeeeeeeeeeeemija...sada mi dodje da te nazovem na tel. da ti kazem akademija i kako on kaze akadeeeeeeeeeeeemija