IZVORNA PORUKA: maminka
drage moje... ja bih vas molila da mi date neki savjet ili napisete u cemu mozda grijesim JER SAM NA RUBU DA DOZIVIM NERVNI SLOM...
nasu malu, kojoj je 2 mjeseca i 10 dana je jako tesko nocu uspavati... od samog pocetka je tako.
cuclu nece, nema sanse.
kupamo je svaku noc izmedju 8-9 navece. do tada nekad spava ili se igra u krevetcu sa medama koje vise u kreveticu. jako je nemirna svaku noc. grcevi nisu u pitanju jer ih mogu prepoznati. ovo su mlataranje rukicama i nogicama.
dojila sam je mjesec i onda je sika presusila, tako da jede humanu, pripremljenu u humaninoj vodi.
juce sam je okupala u podne, kontam hajd mozda ce tako uvece spavati ali ona sinoc nije zaspala do 4 ujutro. naravno, spavala je skoro cijeli dan. inace zna biti preko dana u kreveticu i po 5 sati, igra se sa ti,m medama, upalim joj radio i onda tako udara te mede a oni zvece. ipak, nece zaspat sama, samo ako je mi uspavamo. hoce da se nosa, da se nina i ljulja a meni ju je tako zao uspavljivati jer odmah zamislim njen mozak kako se preljeva na sve strane...
muz nikako ne spava, jedva ustane na posao a mene sve boli. ruke ne osjecam, vec me i zglobovi pocinju boliti na rukama, pa ih mazem kremama kao kakva nena.
dok vam ovo pisem, malo mi fali da zaplacem, jer mi je ono bas svega dosta.
prvo mi je porod bio tezak jer je med. sestra iskljucila greskom indukciju pred sam porod, tako da su me laktovima porodili i izrezali dole na tri strane. beba se nije rodila ziva i sve zbog greske te rospije. nakon reanimacije beba je dobro i napreduje evo masala super. vec se i smjeska ali navece da zaspi nema sanse.
najgore u svemu je sto razi da jede svaka 2 sata i pojede oko jedno 60 ml. ja sta radim samo pravim hranu i perem i otkuhavam flasice.
nemam vremena za sebe i svog muza. nemam vremena da odem da se osisam. kontam bit ce bolje kada budemo navece setali, kad malo otopli jer ne smijem s njom po ovim hukama nigdje...
ne xznam sta da vam vise pisem kako bih opisala sta prozivljavamo ali znam samo da su mi zivci postali jako jako tanki a tek nam je prvo dijete. zato molim vas dajte mi neke savjete da ne idem jos psihijatru jer sam skoro senula
nakon kupanja i flasice je moram nosati po pola sata da podrigne a to je totalno razbudi ili je staviom da lezi na stomak i onda se toliko uznervozi da pocne ubrzano disat i odmah poslije toga pocne stucat a to ne prestaje nekad ni po pola sata. isto tako ako je zaspala tokom hranjenja i ako je ubacim samo onako u krevet, vrisne poslije jedno pola sata i toliko nas prepadne svojim placom da kada je podignemo ona se smiri jer je samo zeljela podrignuti...
dajem joj isto i vodicu sa komoracem ili malko zasladim smedjim secerom. popije toga oko 100 ml dnevno ono na par puta.
POMOZITE MI MOLIM VAS NEKIM SAVJETOM STA DA RADIM ... GDJE GRIJESIM
draga maminka, prvo nemoj da misliš da negdje griješiš.
Znam da ti je teško i da je to jako stresan period, ali imaj na umu da se tvoje raspoloženje i nervoza prenosi i na bebu, i to u velikoj mjeri. U teškim trenucima pomisli na to da će sve to vrlo brzo proći, i na to kako si zaista sretna što si nakon takvih komplikacija rodila živu i zdravu bebu.
Za početak udahni par puta duboko kad uzmeš bebu. Njoj je potrebna tvoja blizina i miris. Bilo bi lijepo da možeš nabaviti maramu ili sling za nošenje i tokom dana je priviti uza se i dok obavljaš druge poslove. Meni je to jako pomoglo. I što je interesantno, u istom položaju sa slingom na mužu nije palilo. Tako je možeš i uspavati cupkajući, a ni ruke te neće boliti.
Naravno uzmi malo vremena i za sebe, istuširaj se, lezi, uključi neku tihu opuštajuću muziku.
Uopšte smanji jake podražaje i za bebu i sebe. Isključi tv, jaka svijetla. Ako znaš pjevati, ti joj pjevuši ili pričaj.:)
Ne moraš je ljuljati "da joj se mozak prelijeva":), ali bebe vole ritmične pokrete i zvuke, pa lagano će joj goditi.
Masiraj je kružnim pokretima po leđima i stomačiću.
Ako baca noge i ruke u snu, možda da je lagano zamotaš u tanju dekicu, osjećaće se sigurnije i toplije.
Što se tog podrigivanja tiče, ja svoju nisam dizala, ali ako će to kod tvoje uzrokovati smetnje, prvo daji joj češće a manje da jede, da spriječiš halapljivost, i ako je već hraniš na bočicu, nađi onu sa najmanjom rupicom.
A dva sata uopšte nije kratak vremenski period, jer moja i sa 7mj. zna unutar ta dva sata dva-tri puta dojiti, a u tom periodu da ne pričam. Nakon jela pokušaj da sjedneš u neki poluležeći položaj i da bebu staviš prsa na prsa i lagano je lupkaj po leđima, ne moraš je nosati.
To što se budi je isto normalno, stavi je bliže vama ili neku svoju majcu uz uzglavlje.
To su neke stvari koje su meni znale pomoći, ali ti opet najbolje poznaješ svoju bebu i mijenjaj joj i položaje i pokušaje dok ne nađeš nešto što joj godi. Nemoj se držati nikakvog striktnog rasporeda sad zasad već se toliko-koliko prilagodi njoj, s tim da paziš da "ne promijeni dan za noć". A biće vremena za sticanje navika i spavanje prema satu.
Čim sunce malo izviri idite na svjež zrak, moja je skroz drugačija vani i poslije šetnje.
Biće vremena i za muža i tebe, a za psihijatra nema potrebe, inače bi svaki dobro zaradio na svakoj mami. Može tu biti i malo postporođajne depresije, ali sve je to ok i normalno.
Drži se i javi kako ide.