IZVORNA PORUKA: dana3
Aminad-kazes da niko se ni za koga ne moze moliti Bogu!Pitam tebe a ako ne znas pitaj oca-Da li i kako to da neko za nekog moze da obavlja hadzdz?
Ako ne moze da klanja vitre mislim da ne moze ni da obavi hadzdz!U zadnj vrijeme ljudi su isli po nekoliko puta na hadzdz za nekog!Meni tu sestro nigdje veze
OT-ali me intresuje
Ono sto je Aminad napisala je sve sasvim uredu,a to sto ti pitas pokusat cu ti objasniti.
Islam se temelji na pet stvari: sehadet, namaz, post, zekat i hadz.
Eh, posvedociti da je Bog jedan i da je Muhammed s.a.w.s. Njegov rob i Njegov poslanik je duzan svaki musliman, da bi ikako bio musliman, zatim namaz je, takodjer, propisan svim muslimanima bez iznimke i bez mogucnosti da neko drugi za tebe klanja, i zato je Allah dao olaksice za namaz kao sto su skracivanje i spajanje namaza u putu, ili ukoliko je neko bolestan moze klanjati sjedeci ili lezeci ili cak samo u mislima, ali nema mogucnosti da neko drugi tu duznost preuzme na sebe, ili ukoliko mu prodje namaz zbog nekog razloga moze i mora ga naklanjati, dakle, postoje olaksice za svaku situaciju u kojoj se covjek nadje samo se ne moze ta duznost prenijeti ni na koga drugog... Ove dvije duznosti, sehadet i namaz su stroga obaveza ili farz svakom muslimanu, a ove druge tri obaveze su malo fleksibilnije, za post postoje olaksice za trudnice i dojilje recimo, za bolesne koji ne mogu podnijeti post, s tim da to naposte kad budu u mogucnosti, ili se recimo trajno oslobadjaju posta bolesne osobe u cije ozdravljenje nema nade itd.... a post i hadz postaju obaveza tek kad je covjek u materijalnoj mogucnosti da ih izvrsi, znaci zekat ne daju siromasi, na hadz ne idu ljudi koji nisu materijalno sposobni da si to priuste, ali sto se hadzdza tice u islamu postoji institucija bedela sto znaci da se za nekoga svoga moze otici na hadz, jer taj za zivota nije to mogao. Npr. roditelji za zivota bili siromasni i nisu mogli otici na hadz, a imaju djecu koja su imucna nakon sto za sebe obave hadz mogu to uraditi i za svoje roditelje... eto nadam se da nisam zakomplicirala i da si sve razumjela. mahsuz selam