Ovo su neki savjeti koji meni olaksavaju i pomazu svakodnevno kuhanje
Meso za supu Da bi ste spremili dobru govedju supu, treba uzeti tkz. kapak, gornji deo buta, spic grudi, kao i donji deo trbuha. Supu ne treba kuvati na jakoj vatri. Mleveno meso Ako mleveno meso hocete sacuvati u frizideru najvise 12 casova, ne ostavljajte g u hartiji, vec ga izrucite u posudu koju cete poklopiti tanjirom, ili ga uvijte u foliju. Da pecenje ne bude tvrdo Ako vam je meso veoma sveze, pecenje ce biti tvrdo. Da biste to sprecili, sipajte preko mesa casicu ruma ili konjaka. Miris alkohola ce brzo ispariti, a pecenje ce biti izvrsno. Pri pecenju mesa ne treba u njega zabadati viljusku, jer tako istice sok a meso se raspada: meso treba okretati samo varjacom. Duzina pecenja mesa Duzina pecenja mesa zavisi od vrste mesa, kao i od njegovog kvaliteta. Cesto se desava da meso pripecenju dobije spolj alepu koricu a da ne bude peceno iznutra koliko je to potrebno. Meso se mora zadrzati jos izvesno vreme u pecnici ali da bismo sprecili d anam zagori, treba ga prekriti masnom hartijom ili tabakom obicnog paira. Da brzo ohladite jelo Da biste brzo ohladili jelo, stavite sud sa jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali kasicicu soli. So ce ubrzati proces hladjenja. Kada jelo zagori Ako vam jelo zagori, prerucite ga odmah u drugi sud, pa ga posle pet minuta pokrijte jednom cistom mokrom krpom. Kada se krpa osusi, ponovo je pokvasite i stavite preko posude sa jelom. Posto ovo uradite nekoliko puta, jelo ce vam biti spaseno. Ili postupite ovako: skinite odmah serpu sa sporeta i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod cesmui pustitie da voda curi petnaestak minuta.Posle ovoga jelo treba preruciti u drugi sud. Miris izgoretine nece se vise osecati. Ako vam je pecnica pregrejana Ako vam je pecnica pregrejana i plasite se da vam jelo ne izgori, stavite u pecnicu sud sa hladnok vodom. Ova voda ce odmah apsorbovati suvisnu toplotu. Podgrejavanje jela Jelo treba podgrejavati stavljajuci posudu sa jelom u neki veci sud u kome kljuca voda.Ako ovako radite , jelo vam pri podgreavanju nikad nece zagoreti. Socne cufte Da bi vam cufte bile socne, na kraju, posle svih potrebnih zacina, sipajte malo vode ( na 1 kg. mesa, otprilike pola case vode ) a zatim dobro zamesite. Da dzigerica ne bude tvrda Kada przite dzigericu, mast ili ulje prethodno dobro zagrejte.Ako ovako ne postupite, i najmladja dzigerica bice tvrda i zilava. Socna sunka Kada kuvate sunku, sto tzraje nekih 4-5 sati tihog vrenja, ona ce biti socna samo ako je ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala. Presoljeni suhomesnati proizvodi Ako su suhomesnati proizvodi, na primer, sunka, suvo meso, i sl. preslani, treba prvu vodu u kojoj se barilo odliti i zameniti je drugom, vrelom vodom, Po potrebi, obo se moze ponoviti i vose puta. Meso stare zivine Meso od stare zivine omeksace ako u supu u kojoj se kuva dodamo kasiku rakije. Meso ce postati meko a miris alkohola ce nestati i ispariti i nece se osecati u supi. Pilece meso Da bi vam pilece pecenje bilo belo i socno istrljajte ga pre pecenje limunovim sokom. Da bi przeni krompir bio ukusniji Da bi vam przeni krompir bio ukusniji i lepseg izgleda, uvaljajte ga pre pecenje u malo brasna. O MASTI I ULJU Da zagrejana mast ne prska Ako vam zagrejana mast prska, stavite u serpu malo soli. Ako vam se u tiganju ili serpi zapalila mast, stavite odmah poklopac. U poklopljenoj posudi plamen nece imati dovoljno vazduha pa ce se brzo ugasiti. O HLEBU BRASNU I RAZNIM TESTIMA Da se hleb ne osusi Da vam se hleb brzo ne osusim stavite u blizinu hleba parce jabuke ili rasecen krompir.U toplim danima hleb ne treba uvijati jer ga na taj nacin necemo sacuvati od plesni. Najbolje je ako ga drzite u kutiji s apoklopcem, ali da poklopac bude rupicast kako bi vazduh dopirao do hleba. Stari hleb Stari hleb osvezicete na sledeci nacin: koru ovlazite vodom i hleb stvite u toplu pecnicu.Posle desetak minuta hleb ce biti kao svez. Pohovanje Da bi mrvice ( prezle) bolje prionule za sniclu plikom pohovanja, u umuceno jaje dodati malo ulja. To ucinite i kada snicle przite u testu ( panirate ) kao pariske. Griz u supi Da boste izbegli zgrudvavanje griza u supi, treba ga sipati postepeno. To cete najlakse postici ako se pri tom posuzite jednim papirnim fisekom kojem odsecete sasvim malo vrh. Miris zagorelog mleka Ako vam mleko pokipi, sto se cesto dogadja, pospite odmah po stednjaku soli i tako cete spreciti da se u kunjinji oseti miris zagorelog mleka. Da povratite ukus siru Ako je sir od duzeg stajanja okoreo ili otvrdnuo, drzite ga nekoliko sati u hladnom mleku, sir ce brzo omekasati i povratiti ukus i svezinu. O JAJIMA Kako skuvati jaje Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje nece iscureti rilikom barenja ako uvodu stavite jednu kasicicu sirceta. Ukusna kajgana Da bi vam kajgana bil aukusnija, umutite sa jajima malo masla i jednu kasiku mleka ili kisele pavlake. Bolji omlet Jela od jaja i omleti bice laksi ako u testo stavite nastruganog kuvanog krompira. Smrznuta jaja Smrznuta jaja se obicno ne mogu upotrebiti. No, domacica ih moze povratiti ako ih potopi na sat ili dva u slanu vodu. Ovako odmrznuta jaja moraju se odmah upotrebiti. Pravilo za pravljenje majoneza Ako zelite da vam se majonez ne razlije, izdvojte zumance u posudu i pospite ga s vrlo malo soli i belog bibera i malom kasicicom sirceta. Pokrijte sve tanjiricem i ostavite da stoji pet minuta. Kada zatim pocenete da mesate majonez, sve ce ici glatko. Tada dodajte ulja– kap po kap, a zatim vise. Nikada ne sipajte pre nego sto se ranija kolicina nije sjedinila. Da se kuvana jaja bolje oljuste Kuvana jaja ciste od ljuske veoma lako ako se neposredno iz vrele vode spute u hladnu vodu. Kada nadevate tortu Kada nadevate tortu, lakse je i zgodnije preseci je koncem. Najpre se ostrim nozem ravno obelezi presek svuda unaokolo i oko njega stavi jak konac. Krajevi konca se postave unakrsno i zatezu. Ovako se torta uvek ravno presece na pola ili vise delova. Pre nego sto se torta puni, podmetnu se unakrst dva dugacka uza komada ciste hartije dvostruko presavijene. Pomocu te hartije torta se kasnij elakse prenese na staklenu ciniju. Nadev se sipa na sredinu i nozem brzo razmaze preko cele torte. Kada vam se kolac prilepi za pleh Da bi ste odvojili kolace koji su vam se prolepili za pleh, stavite pleh sa kolacima iznad suda u kome kljuca voda, ili okrenite pleh sa testom i uvijte ga mokrom krpom. Za nekoliko minuta testo cete bez ostecenja lako izvaditi. Da gibanica naraste Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadev stavite malo kvasca, gibanica ce vam lepo narasti i lako ce se moci seci. Da kvasac nadodje Da bi vam kvasac brze nadosao, stavite ga u mlako i zasecerno mleko. Da se pavlaka bolje umuti Ako se slatka pavlaka tesko muti, treba joj dodati komadic maslaca. Povecanjem masnoce olaksava se stvaranje pene i cvrst sneg od pavlake brzo je gotov. Ne mutiti dugo pavlaku Slatku pavlaku nemojte dugo mutiti jer ce vam se pretvoriti u puter. Najbolje da kada je do pola umutite, dodate fiksator za slatku pavlaku i onda mutite jos 1 minut. Umesto mleka kisela voda Ako u kuci nemate mleka, a zelite sa napravite palacinke, posluzite se sa kiselom vodom. Kiselom vodom zamesicete palacinke kao da imate mleko. I na ovaj nacin spremljene palacinke bice veoma ukusne i lake. Cvrst sneg od belanca Da biste belance brzo i lako umutili i dobili cvrst sneg, treba ga pre mucenja ostaviti dvadesetak minuta na hladnom mestu. Savrsen sne od belanca Da bi vam se savrseno ulupao sne od belanca, pre svega morate paziti da nije ostalo ni traga od zumanca. Ako dodate u toku mucenja malo limunovog soka ili malo secera, moracete ga mutiti malo duze, ali sne ce biti sigurno cvrsci. Kada pecete kolac sne od belanca dodajte ostalim sastojcima, sekund pre stavljanja u rernu, jer tako ce ostati divno vazdusasto testo za kolac. Da bi vam karamel uspeo Da bi vam karamel za kolace uspeo, stavite secer s mrvicom vode ( da bude samo vlazan ) u serpu i ostavite na najnizoj temperaturi. Neprestano mesajte, malo po malo povecavajuci temperaturu. Kad secer dobije zlatno smedju boju, sklonite ga sa ringle i malo po malo umesajte mleka ili vode ( zavisi za sta vam treba karamel ), vratite na ringlu i kuvajte dok ne dobijete glatku smesu oko 10 minuta. Da vam fil od zumanca bude lepsi Pre nego sto stavite da kuvate na pari zumanca i secer, dodajte 1-2 kasike hladnog mleka, pa sve dobro umutite. Tako ce se secer brze otopiti. Zuti secer Zuti secer naziva se jos i svetli ili tamni nerafinisani secer (zuti secer) . Upotrebljava se za posipanje kolaca pre nego sto se stave u rernu da bi im dao prelepu preplanulu boju, i za pravljenje nekih vrsta slatkog testa kao sto su keksici i sl. Secer Krupni kristal secer upotrebljava se za posipanje tj. dekoraciju odredjenih proizvoda kao sto su keksici i sl. zatim koristi se za sve secerne rastvore : voda + secer koje treba da provri.Sitni kristal secer koristi se u domacinstvu za sve radnje: za kuvanje krema, pripremu biskvita, u svim pripremama poslastica i kuvanih jela.Secer u prahu koriti se za propremanje cajnih keksica, finih i delikatnih krema i testa, sladoleda, glazura, preliva, i naravno za dekoraciju i posipanje mnogih kolaca. Retki sirup od secera 500 gr. secera, 1 l. vodeU dublji sud sipati vodu i secer, pa postaviti na ringlu na srednjoj temperaturi da provri mesajuci da se ne zalepi za dno. Od trenutka vrenja kuvati jos 2-3 minuta i skinuti sa vatre.Ukus se moze poboljsati dodavanjem cimeta, kore limuna ili pomorandze, vanile i sl. Kolac se preliva njime dok je vreo. Gusti sirup od secera 1 kg. secera, 1 l. vodeU dublji sud sipati vodu i secer i povremeno promesati.Od trenutka kljucanja kuvati ga desetak minuta i zatim skloniti sa ringle.Takav sirup koristi se vlazenje kolaca, za razblazivanje vocnih kasa, marcipana ili za vocne salate. Karamel sirup 1 kg. secera, 3 dl.vodeStaviti secer i vodu na srednju temperaturu i mesati dok ne provri.Kada provri smanjiti temperaturu i kuvati sve dok ne poprimi boju cilibara.Sirup se mora kuvati veoma pazljivo jer ako se prekuva moze biti neprovidan i tvrd. Cokolada Cokolada u prahu, kakao u prahu se dobija preradom smese iz koje je odstranjena masnoca pa mu se dodaje secer u prahu. Kakao smesa mora da sadrzi bar 32 % kakaoa. Cokolada za kuvanje Upotrebljava se za pripremanje kremova i cokoladnih preliva, kao i ostalih poslastica od cokolade. Poboljsava se dodavanjem mleka,putra, slatke pavlake i td. Mlecna cokolada Uglavnom se koristi za prelivanje cokoladnih bombona ili minjona ili kuglica, ali moze se upotrebiti i umesto cokolade za kuvanje kada pozelimo da nam poslastica bude prvoklasna. Cokoladni preliv Cokoladu treba pazljivo otopiti na vodenoj pari i zatim ohladiti je do 25-30stepeni.A koliko je to mozete proveriti tako sto cete jednu kafenu kasicicu otopljene cokolade sipati na masnu hartiju.Preliv bi trebao da se stvrde u roku od 1 minuta i da ostane sjajan.Ako je previse hladan preliv ce pobeleti. Ako je suvise vruca izgubice sjaj. U oba slucaja treba nesto preduzeti, ili smesu malo zagrejati uz stalno mesanje, ili je ohladiti dodavanjem rendane cokolade uz stalno mesanje. Kako da napravite zeljene ukrase od cokolade Iscrtajte zeljene sare na peki papiru, otopljenu cokoladu sipajte u vrecicu i pazljivo joj odsecite sam vrcak i toplom cokoladom iscrtajte semu koju ste nacrtali.Nakon sto se ohlade ukrase odlepite sa papira i ukrasite desert.Listice limun, ruza, drveta nauljite, pa cetkicom nanesite istopljenu cokoladu u debljem sloju.Nakon sto se cokolada stegne pazljivo je odlepite od lista.Ljuspice cokolade dobicete ako istopljenu cokoladu prelijete preko tepsije i kada se stegne sastruzete je pomocu kuhinjse spahtle. Cokoladna glazura U serpu sa duplim dnom stavite 150 gr. izlomljene cokolade za kuvanje i 150 gr. secera i prelijte sa 0,5 dl. vode.Na tihoj vatri kuvajte uz stalno mesanje, dok smesa ne postane gusta. Sklonite sa ringle, pa u vrucu glazuru dodajte 1 kafenu kasicicu putera i mesajte dok se puter ne istopi. Prelijte toplo preko torte i ostavite na hladno mesto. Grilijas je mleveni karamel sa orasima, lesnicima, bademima.Dobijemo tako sto u serpu sipamo 150 gr. secera i przimo na umerenoj vatrmesajuci stalno dok ne dobijemo svetlo braon krem. Tada, dodati cele ili seckane orahe, bademe ili lesnike oko 200-250 gr. i sve brzo izmesamo da se karamel prozme.Istresemo na vlaznu podlogu, najbolje na vlaznu dasku za seckanje ili nauljenu tepsiju da se stegne. Nakon toga mozemo ga samleti u masinici za orahe, ili izlomiti na vece komade u zavisnosti za sta vam je potreban grilijas..