IZVORNA PORUKA: ziki
Ne znam više ni gdje da pišem pa ću ipak ovdje. Ja više ne znam kako da pomognem mom djetetu da prevaziđe ljubomoru. Sad je već prešao sve granice. Ne može da podnese da osobe do kojih mu je stalo pohvale nekog drugog, da pokažu bar malo pažnje. Moje divno dijete, veselo i podnošljivo nestašno pretvorilo se u nervoznog dječaka, koji lupa sve oko sebe. Boksom je razbio nos novom dječaku u obdaništu, više nema drugare već se sa svim svađa, ni jednog ne voli mada njega djeca i dalje vole, ne znam do kad. Teufika fol grli a onda ga samo lupi, gurne, ujede,mada mu Teufik ne ostaje dužan. E sad je i mlađi, Teufik počeo sa ljubomorom, i on njega gura i udara kad ga zagrlim.
I ja i mm se trudimo da na vagu pažnju dijelimo al njemu opet malo, ako pokušamo da neke igre zajedniče sa Teufikom igramo onda opet ne valja jer i mali traži pažnju i pohvalu a Tarik to kažnjava ujedanjem i udaranjem svih.
Niti sam ja ljubomorna, niti muž, operisani smo od toga. Više smo ludi jer ne vidimo izlaz. Probali sa pričom, probali sa kažnjavanjem, popuštanjem, kupovanjem sveg što nam se učinilo da mu se svidjelo, probali ne rado i puc puc al ništa ne daje rezultate već sve gore i gore.
Pokušaću ti pomoći jer i ja imam sličnu situaciju.
Takođe kćerka koja je starija 4 god od sina ima jako ljubomorne ispade(svakim danom sve više i više)mada argesija nije usmjerena prema
već traženjem velike količine pažnje.Što joj mm i ja pružamo koliko možemo ali ona je nezasitna i hoće još i još
.Sve će uraditi da je dobije.
Ja sam se konsultovala sa dj. psihologom koji radi u njenom vrtiću.I rekao mi je da djecu moramo posmatrati iz njihovog ugla i kako oni doživljavaju raznorazne situacije.Oni ne shvataju da mama i tata vole njega/nju i mlađe djete podjednako već to malo biće doživljavaju kao sduparnika u borbi za roditeljsku ljubav i pažnju.
Kolliko sam shvatila da dječaci idu u vrtić,pa malo porazgovaraj sa vaspitačom i psihologom(vjerovatno ima u vrtiću) da starijeg malo posmatraju kako se ponaša sa drugarima u igri i na koji način komunicira sa njima.Pa onda zajedničkim snagama polako rješavajte problem.
Eto to bi ti moj savjet,sretno