IZVORNA PORUKA: mamina princeza
ja sma postavila pitanje da li ja mogu biti mirnija ako svom djetetu izvadim krv i ako je krvna slika uredna da li me to moze malo umiriti da ne popstoji zariste koje ne vidim ...
aleksandar je procitao moje pitanje al zbrljavise kod odgovroa kao ne moze se to tako reci mora se djete pregledati ne moze se krv vaditi svakom... to nisma ni pitala.. ja bi uradila u privatnoj reziji ako mi oni kazu da time mogu biti mirnija...
kao sto cu vjerovtano i uraditi...
mi vakcinu sigurno necemo ni primati na vrijeme jer curica mi kasljedva mjeseca nedefinisano al posto nalazi dolaze tek za 20 dana ne bih da rizikujem s bebom je rkad psotavi dokotrica pitanje jesul svi u kuci zdravi ja ne znam zbog njenog kaslja d aodgovorim. iako oni kazu d aje zdrvaa kaslaj ej kasalj....
ja sam za vakcinaciju al cu ipak pricekati dok se to ne iskristalise pa vjerovatno sa nekih 4-5 mjeseci ako daju vakcine ljeti dati bebi umjesto sa 2,5.
moje iksustvo sa dvoje djece je upravo dovelo do toga da mi kasni mlađa sa vakcinama...
kad je zdrava jedna druga nije i tako u krug...onda nestane vakcina,pa čekamo...dok dočekamo dođe ljeto pa ne vakcinišu ljeti itd otd...
Naš pedijtarica je dr. Amra Junuzović, pomenom kašlja kod jedne koji nije trtiran antibiotikom ili čak kašlja kod mene ili supruga...ona vakcinu sačeka...
sa dvoje djece vrlo je teško pratiti kalnedar imunizacije...
Moja starija je redovno vakcinisana...
dok mlađa kasni jer smo imale nekoliko tih začarnih krugova...jemso li zdravi ili ne...
naš karton je uredno popunjen u domu zdravlja...
sada kada s emeni čini zdravom moja starija djevojčica...prije vakcine mi je sugerisala doktorica da uradimo urinokulturu jer je imala ešerihiju poršle godine...
dijete nema problema...al potvrdili smo d aih nema tim nalazom...
u principu...
dobar i pouzdan pedijatar koji nas sluša će donijeti odluku dal treba raditi određene analize prije vakcinacije...
Lično smatram da je pedijatar načinio grešku sa sonjinim sinom...
na pomen zelene stolice od 7 dana prije vakcinacije trebali su uraditi nalaze da utvrede jel beba zdrava ili ne...
međutim ako je anamneza u kartonu djeteta vrlo uredna
ako dijete nije izloženo sticanju imuniteta u rvtićima sa većim brojem djece
ako pedijatar u razgovoru sa roditeljem i pregledu djeteta utvrdi zadovoljavajuće opće stanje...nalazi dodatni i analize nisu uvijek potrebmni...
dobar i predan pedijatar to će znati...za to se školovao, ja sma birala svoju pedijtaricu po povjerenju...
znači...
ozbiljniji pristup pregledima, jača i konstruktivija komunikacija sa roditeljom koji dođe sa djetetom...povjerenje u pedijatar kojemu vodimo svoje pile...iznjedrit će zaključak dal sačekati sa vakcinom, dal raditi dodatne pretrage itd...
ja nisma ni stava da bebi do godinu dana, vadim krv, urin i radim briseve u tako kratkom periodu kako teče kalendar imunizacije u periodu do godine dana...