Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
ja znam da ni u ludilu ne bih koristila platnene pelene moje oboje djece nikada nisu imali problema sa jednokratnim pelenama ne kontam u čemu je fazon da se u modernom dobu vraćamo unazad pa hajdemo onda sav veš prati ručno i sapunom jer prije nije bilo mašina za veš, zdravije je veš u lonac pa na šporet da se vozimo zaprežnim kolima da ne zagađujemo okolinu izduvnim gasovima iz automobila i uz sve to da radimo 8 sati dnevno
Sve sam ja ovo davno rekla, još za vrijeme gostovanja zajedno sa maminom curom na TV Pink-u!
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
18.01.2012, 12:10
taurus
3578
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: taurus
ja znam da ni u ludilu ne bih koristila platnene pelene moje oboje djece nikada nisu imali problema sa jednokratnim pelenama ne kontam u čemu je fazon da se u modernom dobu vraćamo unazad pa hajdemo onda sav veš prati ručno i sapunom jer prije nije bilo mašina za veš, zdravije je veš u lonac pa na šporet da se vozimo zaprežnim kolima da ne zagađujemo okolinu izduvnim gasovima iz automobila i uz sve to da radimo 8 sati dnevno
za sve je kriva klara cetkin i kako sma s eudala uopšte je nevolim više toliko
tačnije slažem se sa tobom u potpunosti
i ja proklinjem klaru cetkin....da se nije borila ja se ne bih sada spremala za posla, već bi uživala sa svojom djecom a možda bi i platnene pelene koristila
18.01.2012, 12:55
djoisa
-220
Fazon je u tome da ne zelim da moje dijete bude dan-noc u peleni u kojoj se nekakve hemikalije mijesaju sa fekalijama i tako 3 godine...
18.01.2012, 13:27
Hannan
135
Ja sam sa sinom 2,5g koristila jednokratne pelene, nije imao ojeda osim u istuacijama kad sam imala izlete kupovanja nekih koje nisu Pampers. Ako Bog da, ako budem imala drugo dijete intenzivno razmisljam da nabavim taj pocetni paket platnenih...nekako imam osjecaj da to nije bas tako zahmetli, jer se fakticki samo na onom "ulosku" zadrzava kaka, pa to nije toliko zahmetli isprati i gurnitu u masinu.Pelenu izgledaju kaoi i jednokratne klik driker i to je to,a ne moraju se peglati. A iskreno da vam kazem da su mi se ove jednokratne zgadile kada sam na jednom izletistu u jednoj rupi (taman tolikoj da stane pelena) vidjela nesto bijelo, pa probija malo zuto, ljigavo, gelasto...i ja i muz vijecali sta li je, dok ja u neko doba nisam prmijetila sare na izblijedjeloj peleni i skontala sta je. Koliko samo ima zena pa kotiste platnene uloske, i znam da su neke i na RR hvalile kao vise nemaju probleme koje su prije imale, a i to sve valja isprati, oprati, pa ih niko ne napade da se vracaju i kameno doba.
Svako ima pravo na svoj izbor, i zasto vazda resetati rduge koji rade suprotno od nas.
18.01.2012, 13:45
taurus
3578
IZVORNA PORUKA: ĐoIsA
Fazon je u tome da ne zelim da moje dijete bude dan-noc u peleni u kojoj se nekakve hemikalije mijesaju sa fekalijama i tako 3 godine...
a ne smeta ti da ti beba bude u tim istim fekalijama cijelu noć sa pelenom kaja ne upija i uz sve to beba bude u mokrom
18.01.2012, 13:52
djoisa
-220
Ko zeli da proba kako to ide sa pp, ja bi savjetovala da prvo nabavi dobre zastitne gace i min 10 - 15 kom tetri i isto toliko svedskih, to je dovoljno za probu..sivene pelene se teze suse i skuplje su, ali princip je isti kao sa tetrama..
I sta mi ovako moderni i napredni, sve zbog svog komfora, ostavljamo nasoj toliko voljenoj djeci? U kakvoj okolini ce oni svoju djecu podizati?
18.01.2012, 13:58
djoisa
-220
a ne smeta ti da ti beba bude u tim istim fekalijama cijelu noć sa pelenom kaja ne upija i uz sve to beba bude u mokrom
ne smeta..ni meni..ni bebi..pp ipak nesto upija..meni je vazno da nema hemije raznih mirisa,gelova,ljepila,boje i sl..
18.01.2012, 14:17
malena sharena
1196
Imam iskustvo i s jednim i s drugim, jer smo mi prvih pet mjeseci koristili jednokratne, a onda smo presli na tetra pelene.
Moji razlozi su:
- zdravlje (nema vjestackih materijala, nema gelova, ne zagrijavaju kozu kao jednokratne sto je stetno narocito za musku djecu).
- jednokratne definitivno vise smrde i moram ih u sto kesa zamotati, pa onda staviti u kantu da ne osjetim neugodni miris.
- bilo me je strah ''gubitka vremena'' na odrzavanje, ali kad smo ih poceli koristiti vidjela sam da i nije neki zahmet. Odmah nakon skidanja ih properem, stavim u kantu i pospem deterdzentom za ves da izvuce fleke. To mi uzme jedno 2 min vremena nakon svakog presvlacenja. Perem sa ostalim vesom na 95 stepeni.
- na ekonomski faktor nisam nikad ni na sekund pomislila, jer mi nije bio presudan, ali kasnije se ispostavilo da smo ipak dosta, dosta ustedili. Jos ako dragi Bog da jos djece, necu morati kupovati i za njih.
Ne iscudjavam se zenama koje koriste jednokratne pelene, niti volim da se one iscudjavaju meni. Ne ubjedjujem ih u to sta je bolje, ekonomicnije, prakticnije, zdravije. Svako ima pravo na svoj izbor.
18.01.2012, 14:25
malena sharena
1196
Ko zeli da proba kako to ide sa pp, ja bi savjetovala da prvo nabavi dobre zastitne gace i min 10 - 15 kom tetri i isto toliko svedskih, to je dovoljno za probu..sivene pelene se teze suse i skuplje su, ali princip je isti kao sa tetrama..
I sta mi ovako moderni i napredni, sve zbog svog komfora, ostavljamo nasoj toliko voljenoj djeci? U kakvoj okolini ce oni svoju djecu podizati?
I ja sam kupila nekoliko platnenih, sivenih, pa sam kombinovala, malo tetre, malo platnene. Po meni, razlika u moci upijanja je neznatna, platnene bogdu bolje upijaju od tetri, teze se suse (meni je balkon uvijek u suncu i na vjetru, ali mnogima nije, a ne znam smiju li u susilicu?), za ljetno doba su mi predebele, skupe su...Ono jesu sminka, sto jest, jest, onako sarene i lijepe, al treba para za to .
< Poruku je uredio malena sharena -- 18.1.2012 14:27:49 >
18.01.2012, 14:27
Galicia
2433
Kad kazes "isperem", nisam sigurna gdje ih isperes? Govna isperes u kadi, lavabou?
18.01.2012, 14:31
malena sharena
1196
IZVORNA PORUKA: Galicia
Kad kazes "isperem", nisam sigurna gdje ih isperes? Govna isperes u kadi, lavabou?
Joj Galicija tebe, eto u sudoperu ih isperem . U lavoru koji stoji u kadi, pa onda prospem u solju. Inace, i nakon pranja djecije guze i nakon ispiranja pelena uvijek Sanitarom dezinfikujem kadu, ne bih se mogla istusirati poslije pranja guze u njoj. A sto se toliko zamaras s tim, pa ne zovem tebe da mi ih operes .
18.01.2012, 14:34
henna ze
475
tušem sapere u plastičnu kantu..to prospe u šolju..opere kantu i u nju čuva oprane pelene sa deterdžentom dok naveče ne uključi mašinu..valjda tako
18.01.2012, 14:34
Galicia
2433
Hvala na odgovoru. Samo me je to zanimalo i nista vise. Ironija nije potrebna.
18.01.2012, 14:36
malena sharena
1196
18.01.2012, 14:58
malena sharena
1196
Mi imamo ove, stvarno su slatke. Preko njih idu i zastitne gacice. Sila jedna nasa draga forumasica :)
18.01.2012, 15:08
malena sharena
1196
Ove vise koristimo, samo sto je umjesto ove nepromocive svedske pelene koja ide preko, bolje kupiti cover kod mamine cure ili neke druge zene koja sije pelene, jer su kod njih kvalitetniji i zdraviji materijali koji propustaju zrak.
Ovdje proces umotavanja nije zavrsen zbog radi bebinih nestasluka, uglavnom, ova pamucna pelena sto viri iznad svedske treba biti savijena i lijepo ''''upakovana'''' u svedsku, tako da to dosta ljepse izgleda i ne propusta nigdje.
< Poruku je uredio malena sharena -- 18.1.2012 15:15:24 >
18.01.2012, 15:40
djoisa
-220
Ja sam se uvjezbala,beba je uvijek lijepo upakovana,imam svoj nacin slaganja tetre tako da je pelena lijepo rasporedjena i guza nije golema,preko stavim sarenu ili neku u boji svedsku,nije sve bijelo i dosado,a i zastitne su nam u boji..sivene su za noc jer su prilicno debele..imam ih nekoliko-nisam mogla da im odolim..mada su tetre ipak broj 1. Iskreno ja uzivam u koristenju pp.
18.01.2012, 15:48
malena sharena
1196
IZVORNA PORUKA: ĐoIsA Iskreno ja uzivam u koristenju pp.
Lijepo si ovo rekla, Boga mi i meni je to uzivancija .
18.01.2012, 16:17
taurus
3578
ja imam toliko ljepših stvari od pranja pelena u kojima uživam sa bebom
18.01.2012, 16:29
djoisa
-220
samo nastavi.. I da znas pelene pere masina..
18.01.2012, 16:37
malena sharena
1196
18.01.2012, 16:39
lepetetka
615
Ni ja ne bih vala mogla deverati sa platnenim, nekako mi ljigavo, sjetim se u ratu nekad bi imala uložaka a nekada ne, pa sam morala koristiti improvizovane platnene ...a meni menstruacija uvijek obilna pa bi često procuri i to me strašno nerviralo, usput da prostite dolje sam se uvijek osjećala nekako mokro fujjj... Tako isto nekako kontam da bi mi i dijete u tim pelenama bilo mokro , ne znam , nisam stručnjak, što se tiče zdravlja, ali znam da ta ista vlaga pogoduje gljivicama i bakterijama, te da koža ne voli baš tu mokrinu, ali eto vjerovatno ima stručnijih ljudi od mene po tom pitanju Ja volim da se sve upije i nikada nisam imala problema tipa ojeda, crvenila i dr..... Ali ko voli nek izvoli, svako ima svoje mišljenje, a i mogućnosti....
znate šta ću vam reć,toliko sam ukakanih vešova oprala dok smo se navikavali na tutu da mislim da mi nebi bio problem oprati i te pelene.i usput od male bebe nije tolko strašan miris,koliko je strašan onaj iz veša dok smo se odvikavali od pelena. kad se samo sjetim... po 5 gov*avih vešova nekad dnevo ludila sam.zato mislim da nakon toga mi ništa nebi bilo teško.
18.01.2012, 18:50
djoisa
-220
Stvarno nije tesko, zar je toliki problem ISPRATI jednu pokakanu pelenu dnevno? Pa sta i ako ih bude 5,al uglavnom je 1? I to je samo ispiranje kake male bebe, ja kratko isperem, pokiselim u malo vruce vode, odstoji, ubacim u kantu sa prljavim pelenama, prljave pelene opere masina, ne peglam, slozim s ostalom robom..svejedno perem ves, a za ISPIRANJE pokakane pelene imam hB 3 minute dnevno..