Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijaliziranim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), anorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka.
Ovom hranom, koju u nekim zemljama zovu «kraljevskim želeom» (gelee royale, royal jelly), pčele radilice hrane ličinke, matice i trutove. Prema izgledu je homogena, gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje.
Karakterističnog je mirisa i kiselkastog, pomalo ljutog okusa. Kemijski joj je sastav veoma složen; osnovni sastojci su voda (60 do 70%), bjelančevine (10 do 18%), šećeri (10 do 17%), masti (do 5,5%), te 0,7 do 1,5% anorganskih tvari i vitamina. Matična mliječ sadrži vitamine B-kompleksa s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 i B6. U njoj su i različiti minerali, te vitamini A, C, D i E, enzimi, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa; a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti.
Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato povoljno djeluje kod povišenog krvnog tlaka. Oko 3% njenog sastava još uvijek nije identificirano. U prirodi ne postoji drugi izvor ovakve supstance niti ju je moguće umjetno proizvesti.
Matična mliječ se u orijentalnim kulturama već tisućama godina cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva ukazuju da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava izdržljivost i pamćenje te jača imunološki sustav.
Svojstva
Najvažnije svojstvo matične mliječi unutar pčelinje zajednice jest usmjeravanje razvoja ličinke u maticu ili u pčelu radilicu. Prvih nekoliko dana razvoja mlade pčele radilice hrane sve ličinke s mliječi. Od trećeg dana ličinke iz kojih će se razviti matica nastavljaju se hraniti samo s mliječi, a ličinke budućih radilica i trutova smjesom meda i peluda. Međutim, niti danas nisu u potpunosti poznati svi biološki faktori koji usmjeravaju razvoj ličinki u matice ili u pčele radilice. Pouzdano se zna samo da je ova diferencijacija povezana s načinom ishrane u kojoj ključnu ulogu ima matična mliječ.
Zanimljivo je da je matica oko 42% duža, 60% teža, a životni joj je vijek 40 do 50 puta duži od prosječne pčele radilice. Zapanjujuće je da matica može dati oko 2.000 jajašaca dnevno, što odgovara dvostrukoj vrijednosti njene tjelesne mase. U jednoj sezoni matica daje u prosjeku oko 200.000 jajašaca. Očito je da je upravo mliječ neposredno odgovorna za zadivljujuću reproduktivnu sposobnost, vitalnost i dugovječnost matice.
Pokazuje antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Vjeruje se da jača imunološki sustav zahvaljujući prisustvu 10-hidroksidecenionske kiseline i gama-globulina, koji su odlučujući faktor u borbi protiv upala te prirodni stimulansi.
Saznanje da matična mliječ povećava tjelesnu izdržljivost i smanjuje zamor ukazuje da bi trebala biti zastupljena kao dodatak prehrani kod ljudi koji obavljaju težak tjelesni rad, a posebno kod sportaša u pripremnom i natjecateljskom periodu, ne samo radi veće izdržljivosti, nego i zbog bržeg oporavka. Na životinjama je dokazano da potiče brže cijeljenje slomljenih kostiju i zatvaranje frakturne pukotine te dijabetičnih rana. Potiče obnavljanje jetre i štiti njene stanice od oštećenja. Vjeruje se da uspostavljanjem ravnotežnog stanja neurovegetativnog sustava mliječ može pomoći u normalizaciji visokog i niskog krvnog tlaka.
Eksperimenti ukazuju da bi se mliječ mogla koristiti kod poteškoća vezanih uz trombozu, jer sprječava i smanjuje stvaranje ugrušaka. Tradicionalno se u brojnim starim kulturama mliječ koristila za jačanje spolne moći, te protiv steriliteta, impotencije i frigidnosti. Ispitivanja su pokazala da mliječ potiče rad i brži razvoj spolnih organa u životinja koje tako postaju i seksualno aktivnije. Unatoč tome što još nema pouzdanih znanstvenih dokaza, tradicionalno iskustvo i neki eksperimenti ukazuju da mliječ stimulira živčani sustav te da bi mogla pomoći poboljšanju koncentracije, pamćenja, zapažanja, motoričkih funkcija i psihofizičke izdržljivosti kod ljudi.
Osjetljivost mliječi na razne vanjske utjecaje zadaje poteškoće oko njenog čuvanja. Šteti joj toplina, svjetlost, vlaga, zrak i kemijski faktori. Na toplini gubi vlagu, a svjetlost pospješuje redukciju kisika te djeluje kao katalizator kemijskih reakcija. Na vlazi se mliječ upljesnivi. Utjecaj zraka je najštetniji; dolazi do oksidacije i propadanja vitamina. Kvarenje može nastupiti i uslijed kontakta sa zagađenim priborom i posudama u koje se sprema. Mliječ se najsigurnije konzervira liofilizacijom. To je postupak kojim se pri niskoj temperaturi (-60°C) vakuumom oduzme voda i time se matična mliječ pretvori u prah. U takvom stanju može se čuvati i po nekoliko godina. Može se čuvati i u medu, te u šećerima, laktozi i glukozi u odgovarajućim omjerima, te u fermentiranoj medovini ili alkoholu.
Primjena
Matična mliječ najčešće se primjenjuje kao 50%-tna otopina u alkoholu ili kao dodatak medu (od 1 do 3%). Primjenjuju se i kure u trajanju jednog do dva mjeseca, kada se uzima čista matična mliječ. Povoljni biološki učinci se kod odraslih mogu postići dnevnom dozom od 400 do 600 mg u svježem, odnosno 130 do 200 mg u liofiliziranom obliku. Doze za djecu su upola manje. Preporučljivo je čuvanje na hladnom, suhom i mračnom mjestu jer se pod utjecajem topline, vlage i svjetla brzo razgrađuje.
Matična mliječ nije toksična niti mutagena čak ni pri višim dozama. Smatra se da stalna upotreba ove potpuno prirodne i zdrave supstance ne izaziva nikakve štetne kumulativne učinke, niti stvara ovisnost.
Međutim, unatoč tome potreban je oprez, budući da studije ukazuju na pojavu alergijske reakcije kod nekolicine korisnika koji su uzimali matičnu mliječ. Naime, budući da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i žljezdanih sekreta pčela radilica, osobe koje pate od peludne alergije trebaju je pažljivo koristiti. Zabilježeni su slučajevi preosjetljivosti u obliku kontaktnog dermatitisa, proljeva, pa čak i anafilatičkog šoka koji je po život opasno stanje. Stoga, ukoliko se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju, treba odmah prestati s uzimanjem preparata.
Terapeutski učinci
Blagotvorni učinci matične mliječi u olakšavanju zdravstvenih tegoba poznati su tisućama godina u narodnoj medicini brojnih istočnjačkih kultura. Najviše i najuspješnije se koristila u terapiji bolesti i stanja kod kojih postoji kompleksno oštećenje regeneracijskih mehanizama organizma.
Iz iskustva mnogih klinika poznat je povoljan utjecaj mliječi na rast kod djece koja zaostaju u razvoju zbog poremećaja u ishrani, preboljenih infekcija s oštećenjima dišnog sustava ili crijevnih upala s općim intoksikacijama organizma.
Kod nedonoščadi hranjenih mlijekom majki koje su uzimale matičnu mliječ uočena je brža nadoknada, te i daljnji porast tjelesne mase.
U slučajevima nedostatka mlijeka u dojilja postignuto je znatno poboljšanje laktacije davanjem matične mliječi. Također je utvrđeno i antianemično djelovanje mliječi kod anemija nastalih uslijed gubitka velikih količina krvi prilikom porođaja.
Kod 75% pacijenata s astmom koji su uzimali matičnu mliječ uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenju broja astmatičnih napadaja i znantnom poboljšanju plućnih funkcija.
Dobri rezultati postignuti su i kod pacijenata sa simptomima prijevremenog starenja i staračke malaksalosti.
Kombinacijom mliječi, propolisa i peluda u medu moguće je ublažiti ili čak potpuno zaustaviti menstruacijske bolove kod većine djevojaka.
Terapija mješavinom mliječi i cvjetnog praha u medu daje dobre rezultate kod klimakteričnih tegoba. Mnogi vegetativni i psihički poremećaji, kao što su glavobolja, nemogućnost zadržavanja mokraće (urinarna inkontinencija), vaginalna suhoća i mala vitalnost, kod većine tretiranih žena su poslije 15 dana upotrebe mliječi iščezli.
Sprječava infekcije muških i ženskih spolnih organa, te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka i regulira nedostatak seksualne energije.
U izvještajima iz različitih medicinskih časopisa u zadnjih 30 godina, matična mliječ se preporuča kao preventivno i pomoćno sredstvo u terapiji ateroskleroze.
Terapija mješavinom matične mliječi i cvjetnog praha u medu pokazala je znatno poboljšanje kod većine pacijenta s poremećajima uzrokovanim radijacijskom terapijom (prvenstveno malaksalost).
Pojačava lučenje endokrinih žlijezda tj. žljezda koje proizvode i luče hormone, kao što su gušterača, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, hipofiza. Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice.
Kod upale zglobova (artritisa) dokazano je smanjenje boli za 53% i povećanje pokretljivosti zglobova kod ljudi koji su uzimali mliječ kroz 3 mjeseca što se pripisuje visokom sadržaju pantotenske kiseline i/ili protuupalnom djelovanju 10-hidroksidekanoicne kiseline.
U kontroliranoj kliničkoj studiji dokazano je da mliječ snižava serumski kolesterol za 14%, a ukupne lipide za 10% i time povoljno utječe na razinu masnoće u krvi.
Iskustva u vanjskoj primjeni pokazuju da mliječ po svoj prilici pomaže i u obnavljanju mladenačkog izgleda kože te kod pojedinih problema i bolesti kože. Pri redovitoj upotrebi mliječi koža postaje glatka i mekana, a bore se smanjuju. Najbolje rezultate pokazala je u liječenju seboreje na masnoj koži te kod rozacee i keratoze, no kod mladenackih akni nije bilo pozitivnih učinaka.
Tradicionalna istočnoazijska medicina, a danas i zapadna alt_ernativna i komplementarna medicina, sve više preporučuju maticnu mliječ za poboljšanje kompleksnih tegoba u staračkoj dobi koji se odnose na bolesti živčanog sustava (difuzna ateroskleroza u mozgu sa i bez žarišnih oštećenja, astenička neuroza, neuroze s povećanom emocionalnošću, kronicni gerijatrijski sindromi bez žarišnih oštećenja, Parkinsonova bolest).
Matična mliječ bi se mogla koristiti u pomoćnoj terapiji, ne samo kod kroničnog psihoorganskog sindroma kod starijih ljudi, već i kod akutne cerebralne ishemije i apstinencijalnog alkoholnog sindroma.
Matična mliječ-Royal jelly
Naravno,med jeste najpoznatiji pčelinji proizvod i najprostranjeniji je u ishrani čovjeka,a takođe je i lijek za mnoge bolesti.
Međutim, u njegovoj sjeni je mnogo korisniji ,ljekovitiji i čovjeku mnogo manje poznat proizvod-matična mliječ.Sigurno više od 85% ljudske populacije nije nikada čulo za matičnu mliječ,a pogotovo ga koristilo kao lijek.
Matična mliječ koja je,kada je svježa,tek izvađena iz netom zaleženih matičnjaka,gusta i neprozirna masa bijele boje,mješavina koja liči na pavlaku.Ima karakterističnu aromu i oštar kiselo-slatkast ukus.
Matičnu mliječ proizvode samo mlade pčele,dadilje,pomoću mlječare ili feringealne žlijezde i to u dobi od 4-6 dana života,a ponekad i do 15 dana svog života.Ovaj period lučenja mliječi uslovljen je kvalitetom hrane kojom se same hrane.
Osnovna funkcija mliječi je ishrana matice,najprije u stalju larve,a potom i tokom nesenja jaja kada snagom mliječi matica nosi dnevno količinu jaja koja je duplo teža od njene težine.
Pčele hrane i leglo pčela radilica i trutova,međutim sastav te mliječi bitno se razlikuje od od onog kojom hrane leglo matice.Sastav mliječi još uvijek nije u potpunosti ispitan,jer još uvijek ima oko 3 % nepoznatih materija.Od poznatih materija su bjelančevine ,koje sadrže oko oko 22 različite amono kiseline od kojih je 8 nezamljenjivih ili esencijalnih.Osim toga sdreži oko 15 mikroelemenata,sve vrste vitamina(osim vitamina A),hormonalne materije,ugljikohidrate,masti,različite organske kiseline i druge enzime koji imaju veliki značaj za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.
Moderna medicina mliječ primljenjuje tek odnedavno,a zbog dokazanog ljekovitog svojstva,sve više nalazi primjenu za liječenje različitih bolesti.Preporučuje se i propisuje za liječenje dječijih hipertrofija(iznemoglosti,anemije,nepravilnog razvoja,lošeg apetita),za poboljšanje memorije,vida,za nesanicu,normaliziranje holesterola u krvi,te regeneriranje krvnih sudova.
Mliječ normalizira tlak,povečava fizičke i odbrambene snage,regurira visinu šečera u krvi,uklanja napade od stenokardije,bronhijalne astme i bronhitisa.Uklanja reumatične bolove u mišičima i zglobovima,regenerira ćelije u organizmu,pa i nervne ćelije.Pojačava lučenje svih žlijeza i normalizira njihov rad.
Najuspješnije se koristi za liječenje bolesti i stanja koja se karakterišu oštečenjem regenerativnih mogućnosti i normalnog tonusa organizma,tj. djeluje kao opći biološki stimulator i regulator svih živih procesa u organizmu.
Matična mliječ ima i antikancerogena svojstva i djejstva koja još nisu u potpunosti ispitana,a u prvih deset_ dana posjeduje i izvjesna radioaktivna svojstva.Takođe ima baktericidno svojstvo,stoga u njoj ne može biti patogenih mikroorganizama.
Bogata je i spolnim hormonima i podstiće spolnu aktivnost.Također je kao stimulans,koriste sportisti kao najjače postojeće prirodno "doping" sredstvo za uvečanjue sportskih kapaciteta.
Matična mliječ se vadi samo iz tek zaleženih matičnjaka i to drvenom kašičicom i smješta se u tamne staklene posudice.U dobro hermetiziranoj posudi ,daleko od svjetlosti,mliječ se čuva u zamrzivaču na temperaturi od -2 do -5 stepeni C,šest mjeseci,a na temperaturi od -15 do - 18 maximalno do godinu dana.Izvađena matična mliječ na temperaturi okoline ,ne može se sačuvati više od dva sata..Vrlo je bitno da se upotreba i rad sa mliječi vrši drvenim predmetima,jer metal oduzima dobar dio svojstva mliječi.Također se može koristiti plastika ili staklo.
Preporučena dnevna doza je od 50-100 mg za teža oboljenja,tj.1 gram na 10-20 dana.Najbolje je mliječ vrhom čačkalice staviti ispod jezik,da sa lučevinom pljuvačnih žlijezda ide direktno u krvotok.Veće količine se ne preporučuju,jer se mogu štetno manifestirati na organizam zbog snage koju mliječ i u najmanjim količinama sadržite se stoga može dobiti potpuno suprotan efekat od očekivanog,odnosno može doći sdo potpunog opadanja kos i gubljenja imuniteta u vrlo kratkom periodu.
LJUDSKI ORGANIZAM NIJE U STANJU PODNIJETI SVU SNAGU LJEKOVITOSTI KOJU MLIJEČ POSJEDUJE,UKOLIKO SE UNESE U PREVELIKIM KOLIČINAMA.
Mliječ ne podnosi mješanje sa drugim materijama osim sa ,medom,jer gubi svoja dragocjena svojstva.U odnosu na med ,mliječ je daleko korisniji pčelinji proizvod koji je Allahov,dž.š.,dar čovjeku i koji da sada nije čak ni minimalno iskorišten.
Kod nas na tržištu postoji Bosnalijekv proizvod na bazi mliječi ROYAL JELLY, u kapsulama i ampulama i od strane autora ovog teksta preporučen je kao vrlo prvjeren i kvalitetan proizvod.
Na klinikama u Francuskoj i Rusiji ,mliječ je zvanično odobrena kao lijekl protiv različitih oboljenja u raznim oblicima ,pa i u infekcijama.
pcelinjak.com
< Poruku je uredio Blue rose RR -- 30.9.2011 11:06:41 >
_____________________________
1. ICSI Bahceci-Sarajevo
22.07.2013pocetak bockanja
04.11.2013 Beta 1:(
2. ICSI Bahceci-Sarajevo
26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
3. 17.11.2015 Beta 0,1
4. 30.09.2016 Beta pozitivna
10.11.2016 Spontan
5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna