IZVORNA PORUKA: pingpong
Moja teta i dalje po starom... daje Esmi ono što sam striktno zabranila da joj daje: smoki, keks i čokoladu. Njih tri tete se okupe u parku sa dječicom koju čuvaju i tako... jedan dan jedna dijeli smoki, drugi dan druga nešto ponese! A ona mi to sve priča kao kroz šalu i kaže mi kako tim ženam govori da ja branim Esmi da to jede, ali da joj ona mora barem malo dati. Jučer sam joj nekoliko puta ponovila da joj ne smije davati ni zalogaj, a ona me ni ne sluša nego govori da Esmi neće ništa biti od zalogaja i da je ne može gledati kako ona čezne dok druga djeca jedu! Počela se prema Emsi ponašati kao njena nana, kojoj je cilj da Esma ima "popusta" kod nje! Muž i ja smo pravo iznervirani zbog toga... ne znamo šta da radimo. Ne bih da kvarim odnose, jer ona veoma pozitivno utiče na Esmu (Esma je živnula uz ovu tetu i naučila mnogo novih stvari), ali me opet nervira to njeno ignorisanje mojih pravila!
Ja ne bih rekla da ih ona ignoriše, jer da ih ignoriše ne bi ti rekla da dijete na igralištu jede od drugih čips, smoki ili šta već. Krila bi to od tebe. Ako nastaviš toliko inzistirati na tome, vjerujem da će se upravo to i desiti - a to ne želiš.
Zamisli sebe ( meni se lično to često dogadjalo! ), šetaš i dodješ do parka sa svojim dijetetom. Tamo je 10-tero djece koja se igraju. Neki piju sok, neka jedu keks, neka čokoladu, neka smoki....možeš se zakleti da ni jedno ne gricka mrkvicu.
Moje dijete se igra sa tom djecom - ako bude počašćeno, ili krene za vrečicom smokija, šta da radiš....ja sam znala reći: ona to ne jede! Ali zato što te žene i tu djecu vidim tada i nikada više. A kad su bili stariji, pustila sam.
Iz ove vremenske distance vidim da sam nekada pretjerivala: šta im može biti od par keksića ili par smokija!?
Bitno je da toga nema kući, i da se to ne jede kući.
Drugi put bih ja ponjela nešto. Štapiće ili integralne kekse, pa bi i ja dala svojoj djeci da počaste drugu djecu na igralištu.
Moje lično mišljenje je da ti i tvoj muž trebate obratiti pažnju na ovo boldirano iz tvog posta. Jer to je najbitnije, a da li je tvoja Esma pri tom pojela smoki - manje je bitno.
( da ne kažem nebitno u ovoj cijeloj priči. )