IZVORNA PORUKA: MALA1994
Zbog toga za pocetak je dobro poceti sa povrcem koje je malo slatkasto, npr. mrkva ili jos bolje slatka tikva, koju mi zovemo stambolka. Izdinstaj malo tikve i malo krompira u vrlo malo vode na niskoj temeraturi. Napravi pire od toga i dodaj veliku kasiku ulja na oko 200 gr ove kasice. Treniraj ovo nekoliko dana. Ne ocekuj da pojede vise od nekoliko kasika
samo da se pohvalimo da sam mu par dana pravila ovo jelo i juce je bilo (mljac, mljac) a inace su bile face i stiskanje usta da ne mozes kasiku ubaciti tako da sam super sretna.sta bih mu mogla jos davati
hvala puno
Draga Mala, ja bih sad dodala baby zitarice u taj pire. 10 gr onih zitarica u vidu praha. Najbolje proso ili zob (ovas). Znam sigurno da Hipp proizvodi takve zitarice. Mislim da ce zitarice u svakom slucaju dadati malo slatkasti okus, pa probaj. Onda bih probala u taj pire dodati meso (20 gr) umjesto zitarica. Sve kako sam u prethodnom postu navela. Ne zaboravi dodati malo svjezeg jabukovog soka (15 ml ili otprilike jedna velika kasika) radi vitamina C. Zitarice odnosno meso sa vitaminom C su izuzetno vazni zbog zeljeza. Ne boj se. Bebe mogu duze vrijeme jesti gotovo isto ako se pridrzavas osnovnog recepta. Pokusaj smanjiti malo mrkvu, a dodati malo drugog povrca, pa smanjuj mrkvu dok potpuno ne uvedes neko drugo povrce.
Odnos po obroku je 100 gr povrca, 50 gr krompira, 20 gr mesa (ili 10 gr prosa ili zobi), 10 gr ulja i 15 ml soka. Djeca obicno dobro prihvataju kelerabu. Probaj 100 gr kelerabe sa 50 gr krompira i to dobro ide sa purecim ili pilecim prsima. Ovo onda ide u kompletan obrok (kako sam gore navela: + krompir + meso + ulje + sok). Mozes dodati i malo persuna na kraju. Dobro je i 50 gr tikvice (ako je mozes sad naci) sa 50 gr zrelog paradajza. Ako tikvica sadrzi velike sjemenke, razrezi je uzduz i kasikom ih odstrani. Paradajz oguli i ukloni sjemenke. Naravno, i ovo onda ide u kompletan obrok (kako sam gore navela: + krompir + meso (uz ovo odlicno ide teletina) + ulje + sok)...
Ne znam da li pisem dovoljno jasno, jer nazalost gubim osjecaj za maternji jezik. Ne mogu ga zaboraviti u tom smislu da nesto ne razumijem, ali stil mi se kvari.
Ako treba, pokusacu napisati recepte sistematicno.
Mozda je vrijeme da mu uvedes veceru? Prokuhaj mlijeko, umijesaj baby zitarice i dodaj izgnjecenu bananu ili krusku. To je tako slatkasto i ukusno. Daji mu to kao veceru, a ne kao rucak. Moze i drugo voce. ako je voce nedovoljno slatko, dodaj uvijek bananu. Voca dodaj samo malo da poravi ukus hapice. MOzes dati do 200 ml kravljeg mlijeka dnevno bez problema, ali ako bas neces kravlje mlijeko, moze ova hapica sa formulom.
Ipak, ja bih sad uvela zitarice, pa onda meso (ako vec nisi) radi zeljeza. Pretjerano mijenjaje povrca nije neophodno. Tek kad bebi osiguras zeljezo, pocni mijenjati povrce.
< Poruku je uredio Idina mama -- 29.10.2010 0:09:14 >