Meni se cini da je najvaznije da dijete razumije stvari oko sebe. Ako samo mehanicki nabraja brojeve, bez razumijevanja sta znaci broj 8 recimo, ne vidim puno koristi od brojanja. Koliko znam djeca ne razumiju brojeve cak ni do preskolskog uzrasta. Prebrojace predmete tacno i onda kad ih upitate koliko predmeta ima, odgovor je pogresan ili opcenit (puno).
Za slova isto tako, licno ne bih pretjerivala. Neka se igra i samo uci. Ako shvaca sta ti oblici znace, odlicno.
Za boje je vec lakse. Cini mi se da ih djeca neko mogu nauciti, ali i ovdje ne bih pretjerivala.
Uglavnom, svog sina, dvije su mu godine i cetirii mjeseca nicemu ne ucim. Samo se igramo i ja mu pricam. Voljela bih da savladamo govor. tesko je jer treba da govori dva-tri jezika. Ja pricam bosanski, mm njemacki, mm i ja jos uvijek vecinom govorimo engleski kod kuce, a kad moja mama dodje, a cesto je kod nas i svaki dan se vidimo i cujemo preko interneta, mm se sporazumijeva s njom na francuskom.
dakle, moj sin govori puno, mislim da je inteligentan, ali malo toga se razumije. Mislim da govori uglavnom njemacki i pokoju bosansku rijec, ali i to nerazumljivo. Ima jednu englesku: tee (caj). Kad trazi caj, uvijek kaze na engleskom. Nemam pojma otkud mu to. MM i ja pijemo kafu :-)
Mislim da zna brojati do tri, ali ne moze da izgovori sve kako treba. Nismo ga ucili da broji nego se igramo i trcimo i skacemo na tri: 1, 2, 3, sad!
Ne voli crtanje. Malo prosara po papiru. Ni krug ne zna nacrtati.
Nisam sigurna, ali mozda razlikuje malo crvenu i zutu.
Ali sto se tice matematike, mislim da bi mogao biti dobar. zna i razumije veliko i malo, puno i malo, gore i dolje. Sad je na putu da razumije iznad, ispod, na, pored, ...
Razumije glasno, tiho, polahko, brzo, stani,...
Puno pjevamo. Moze da ponovi neke jednostavnije melodije. Voljela bih da pocne svirati neki instrument. Sviranje razvija mozak.
Razumije sta je mokro, suho, hladno, toplo, ... I da ne nabrajam.
A nista ga ne ucim. Samo se igram i pricam mu. Ima puno slikovnica i puno mu "citamo". Jedna stranica jedna recenica. te su slikovnoce najbolje....
I sad ce u pravi vrtic. Izabrali smo onaj sa konceptom da se djecaju moraju slobono igrati 7 sati dnevno. Najmanje. Da bi sve naucila. I nema puno igracaka.