Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Itko? Evo dala sam dalsy ima 38.9. Sad me zanima mogu li koristit kombinaciju dalsy i lupocet cepici i u kojim razmacima. Pise da ovaj dalsy ide svakih 6 sati, a ide noc, sta cu ako joj recimo oko 2 poraste temperatura, a dalsy znaci mogu tek oko pola 5...
27.04.2013, 23:03
Lejla Ka
5544
Možeš uvijek pozvati pedijatriju u hitnoj pomoći i konsultovati se. Za paracetamol (Lupocet) i ibuprofen (Dalsi) kažu da se mogu dati u kombinaciji tako da "presjeku" jedan drugi, u smislu da se daju na pola razmaka između doza onog drugog, dakle na 3-4h od date doze. Ako dijete ima čest proljev, daji stalno po malo rehidracije.
27.04.2013, 23:04
Enchy
66
Koji cepis si dala, Lupocet ili Voltaren? Ako je Voltaren, onda, bez obzira sto je vjerovatno to beba izbacila kroz proljev, ja bih malo sacekala i onda dala Dalsy, jer oni su na istoj bazi. A ako je Lupocet, onda mozes dati odmah Dalsy. Imas na uputstvu koja je doza ok za koji uzrast. A doktoru svakako ako se isto nastavi tokom noci i ujutro, jer dijete moze dehidrirati.
27.04.2013, 23:07
Enchy
66
Vidim da si vec u međuvremenu dala Dalsy. A kako rece Lejla Ka, mozes na 3-4 sata kombinovati Lupocet i Dalsy.
sporty mamaa
3211
Cepici su lupocet. Znaci oko 10 i po sam dala dalsy, za 4 sata mogu lupocet, pa opet za 4 dalsy?? Hvala...
Lejla Ka
5544
Nisu Voltaren i Dalsy na istoj bazi. Voltaren je diklofenak, a Dalsy ibuprofen, to su različiti aktivni sastojci.
27.04.2013, 23:10
Lejla Ka
5544
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa
Cepici su lupocet. Znaci oko 10 i po sam dala dalsy, za 4 sata mogu lupocet, pa opet za 4 dalsy?? Hvala...
U principu bi moglo tako. Ali ja bih ipak voljela da nazoveš pedijatriju u Hitnoj i provjeriš.
Zašto očekuješ da će temp. tako brzo rasti, jel tvoje dijete inače tako reagovalo na temperaturu? Jesi li probala kad skidati vlažnim oblogama na udovima?
27.04.2013, 23:14
Enchy
66
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Nisu Voltaren i Dalsy na istoj bazi. Voltaren je diklofenak, a Dalsy ibuprofen, to su različiti aktivni sastojci.
Ma mozda si u pravu:) znam da se ne bi trebali kombinovati Voltaren i Dalsy ovako na 3-4 sata kao sto mogu lupocet i dalsy, tako mi doktorica rekla
27.04.2013, 23:15
ladyblue RR
1848
možeš i za 2 sata ako Dalsy ne djeluje. slobodno. ja sam to radila po preporuci pedijatra.
27.04.2013, 23:38
Lejla Ka
5544
IZVORNA PORUKA: Enchy
Ma mozda si u pravu:) znam da se ne bi trebali kombinovati Voltaren i Dalsy ovako na 3-4 sata kao sto mogu lupocet i dalsy, tako mi doktorica rekla
To možda jeste.
U svakom slučaju, pedijatar u Hitnoj je dostupan cijelu noć, to je najlakše odraditi. Čovjek se nekad u stresu ne sjeti nekih jako jednostavnih stvari.
28.04.2013, 00:20
sporty mamaa
3211
U principu bi moglo tako. Ali ja bih ipak voljela da nazoveš pedijatriju u Hitnoj i provjeriš.
Zašto očekuješ da će temp. tako brzo rasti, jel tvoje dijete inače tako reagovalo na temperaturu? Jesi li probala kad skidati vlažnim oblogama na udovima?
Pa evo u ovih godinu i 7 mjeseci ovo nam je druga "prava" temperatura. Po danu joj je prvi put cepic djelovao oko 5 sati, a po noci otprilike za 4 sata je rasla tura. Pitam jer nemam iskustva sa dalsy sirupom pa ne znam kako on djeluje... Sramota me reci ali nemam broj hitne na pedijatriji, nisam nikad zvala nikog a znam da to treba imati. Obloge sam joj stavljala ali po danu ona to skine, valjda joj smeta, a po noci joj stavim ili senf ili tople vode pa mijenjam. U biti oblozi joj pomazu kod visoke temp.jedino uz lijekove. Sjetih se da je sutra nedjelja, a ako odem na pedijatriju ostavit ce nas sigurno, a pregurali smo i gore bez bolnice... U pon.je kontam odvest njenoj pedijatrici da joj pogleda grlo, jer sam ja do neki dan pila antibiotik.
28.04.2013, 00:22
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: ladyblue
možeš i za 2 sata ako Dalsy ne djeluje. slobodno. ja sam to radila po preporuci pedijatra.
Hvala, kroz pola sata od davanja dalsy spala na 36.5... evo sad spava.
28.04.2013, 00:23
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: Enchy
Koji cepis si dala, Lupocet ili Voltaren? Ako je Voltaren, onda, bez obzira sto je vjerovatno to beba izbacila kroz proljev, ja bih malo sacekala i onda dala Dalsy, jer oni su na istoj bazi. A ako je Lupocet, onda mozes dati odmah Dalsy. Imas na uputstvu koja je doza ok za koji uzrast. A doktoru svakako ako se isto nastavi tokom noci i ujutro, jer dijete moze dehidrirati.
Hvala, evo pocela je piti vodu, i dajem joj rehidromix.
28.04.2013, 00:25
AnLu
371
Lejla diklofenak i brufen su na istoj bazi, spadaju istoj grupi ljekova.
28.04.2013, 00:30
hanabanana
4435
Ako ima proljev i temperaturu ja bih isla ljekaru.
28.04.2013, 00:36
AnLu
371
Ima neki ORL u DZ Otoka kojeg svi hvale, ali ne znam kako se zove.
Dr Katica, vodila sam ja Anu njemu. Ciko nekih 50 godina, blag, detaljan, e sad strucnost ne znam jer smo jednom samo bili jer nas je nasa pedijatrica poslala njemu, ovo posle operacije jer je htjela jos necije misljenje, a njemu kao vjeruje, pa njegovo.
28.04.2013, 12:21
sporty mamaa
3211
Sinoc smo se borili s temp cijelu noc, pije vodu i caj i sta god popije proljev. Jos mi i starija ima temperaturu, poludit cu. Sta mislite da uzmem enterofuril pa cemo sutra pedijatru??
28.04.2013, 12:51
hanabanana
4435
IZVORNA PORUKA: sporty mama Sinoc smo se borili s temp cijelu noc, pije vodu i caj i sta god popije proljev. Jos mi i starija ima temperaturu, poludit cu. Sta mislite da uzmem enterofuril pa cemo sutra pedijatru??
Ja bih jos juce bila kod ljekara. Dijete pod tem. i proljevom brzo dehidrira. Enterofuril se ne daje djeci mladjoj od 2 godine.
< Poruku je uredio hanabanana -- 28.4.2013 12:52:56 >
28.04.2013, 14:45
AnLu
371
Sporty mama ja bih je odvela dr cisto da sam mirna, ali vidi kakva joj je koza, povuci joj onaj dio koze na vratu gdje je kao "rupa" i ako se koza brzo vraca znaci da djete vec ima dovoljno tecnosti, a ako se ne vraca znaci da je djete dehidriralo vec. Enterofuril sam ja Luki davala malo prije prvog rodjendana po preporuci pedijatra, a Ani jos sa sest mjeseci, ali onaj sirup enterofuril baby.
28.04.2013, 14:53
niki83
2113
Enterofuryl je i nama uvijek pomogao.. Ja cim vidim da se radi o stomacnoj virozi ukljucujem ga, i sigurna sam da ce djelovati skoro pa od prve doze. Ali srecom nikad nismo imale i temperaturu kod ovih viroza, tako da boh zbog ture ipak dijete odvela, da se radi o mom naravno U svakom slucaju sretno, da sve sto prije prodje
28.04.2013, 15:39
sporty mamaa
3211
anlu probala sam to uradit odma se vraca koza... dajem joj po spricu orosala na svakih 5 min buni se ali popije. evo tek sad joj pocela rasti temp cijelo jutro je nije imala. samo me proljev muci, jel sad smijem entero ili ne... a doktoru cemo ujutro svakako. pratim joj stanje naravno ako vidim i najmanji znak dehidracije idemo u hitnu. i starija mi od jutros ima temp, a ja sama kuci, muz radi uzas...
28.04.2013, 15:40
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: niki83
Enterofuryl je i nama uvijek pomogao.. Ja cim vidim da se radi o stomacnoj virozi ukljucujem ga, i sigurna sam da ce djelovati skoro pa od prve doze. Ali srecom nikad nismo imale i temperaturu kod ovih viroza, tako da boh zbog ture ipak dijete odvela, da se radi o mom naravno U svakom slucaju sretno, da sve sto prije prodje
koliko je dijete bilo staro kad ste uzimali enterofuril...
28.04.2013, 19:35
niki83
2113
Izvini, nisam bila online od kako napisah post danas Nadam se da si dala Enterofuryl, jer mi smo ga s godinu i po dobili, mislim na sirup, naravno. A ja sam i sama jos nekad prije uzimala kapsule i uvjerila se da je dobar! U svakom slucaju to je Bosnalijekov sirup i bas se moze uputstvo naci na netu..evo ja cu probati odmah.
28.04.2013, 19:40
niki83
2113
Nadjoh ovo: "Enterofuryl oralna suspenzija primjenjuje se u djece starije od 2 godine i odraslih u liječenju akutno proljeva infektivnog porijekla. Tretman ne izuzima dijetetske mjere i rehidrataciju ukoliko se ukaže potreba za istom."
Ja sam davala djeci prije godine dana po preporuci pedijatra, jos kod nas nije bilo takvo stanje ko kod vas, bilo je blaze po 3-4 stolice dnevno, ali je dugo trajalo. Znam sigurno da je i ladyblue davala malenoj dok je lezala na pedijatriji zbog proliva a imala je tacno godinu dana.