Nije ova tema, al ije slicna, pa da ne otvaram novu.
Naime, moj M. ima 4,5g i jako je veselo i druzeljubljivo dijete, otvoreno, komunikativno...medjutim prije nekih mjesec i pol doci ce nam iznenada jedan rodjak u goste, kojeg moj sin ne zna, taj covjek nema desnu saku i jedan dio iznad.M. kad je vidio goste ostavio je igranje i prisao da se pozdravi sa covjekom i covjek mu je prustio "tu" ruku i prvi mah M. nista nije primijetio a onda shok...ja nisam bila u blizini ali mi je muz prepricao kako je to izgledalo, pokusao ga je ohrabriti, razbiti taj prvi "strah" ali bezuspjesno.M. je otcao do kuce i kad je vidio da mene nema u kuci poceo je place.Ja sam dosla mozda 5 min od tog dogadjaja, dijete su sutilo, mislila sam d aga je nesto drugo prepalo, i nekako sam uspjela izvuci iz njega sta je, drhtavim glasom, ocima punim straha mi je objasnio...to vece dok oni nisu otisli nije izlazio iz mog krila, iako je bilo djece nije htio da se igra, sve sa strahom gledao u vrata da covjek nece uci, psoto je sjedio sa mm vani.
Poslije 15-ak dana isli smo njima na iftar , od momenta kada smo pozvani on je molio da ne idemo, nekako sam ga uspjela ubijediti i obecati da ce taj covjek sjediti u drugoj sobi i da nece biti potrebe da ses njim sretne, ipak na dolasku covjek nas docekao pred kucom i mi smo ga ohrabrili da se pozdravi, da mu kaze da mu pruzi lijevu ruku ali opet sa stragom, drhtavim glasom i ocima punih suza se pozdravio.
Mislila sam da je problem jednim dijelom rijesen, ali danas doks e igrao sa drugarima kod komsinice u dvoristu, njima je u goste dosao covjek koji je u kolicima, ima paralizu. M. je pobjegao glavom bez obzira, dosao kuci uplakan, objasnjavo mi staje dok ja nisam ukapirala o kome se radi, jer poznajemo covjeka.
Ja sam iskoristila sva moguca strestva, objasnjavanje, pricanje, pokazivanje slika na netu o djeci, ljudima sa posebnim potrebama, molbe(bezuspjesne) da samnom ode i da poprica sa tim covjekom, hvaljenje osobe jer onsvira klavijaturu, pa ovjansjavanje na koji nacin....jedino sto mi jos pada na pamet da ga odvedem u skolu za djecu sa PP i na taj nacin pokusam...ne zelim da moje dijete ima strah od ljudi i djece sa PP, nisam nikad imala nedo Bog negativan stav o njima...zelim mu pomoci da prevlada , da ima razumijevanja za tekve ljude, a ne da oni vide srah kod njega.
Izvinite na duzini posta, i hvala na odgovorima.