IZVORNA PORUKA: mama alma RR
Pa, ja koliko znam mevdul se uči kada je murad, odnosno neka radost, da li rođenje djeteta, da li useljenje u kući, znači da je lijepo povod, mada znam također da u Sanđaku uće mevlude i kada neko umre, što je meni ??????, jer ja u toj tolikoj žalosti ne bih imala srca da slušam ilahije.
Znači, bubi, kada odlučiš prvo trebaš da odrediš da li ti je muški, ženski ili zajednički, koliko ljudi, da angažuješ bule, da skuhaš šerbe obavezno, hranu, slatko, baklava obavezno, pozoveš zvanice i proučite mevlud.
uči se mevlud nakon 52 dana.... meni kad je otac umro pravili smo tevhid za 52 dan i bula je samoinicijativno proučila dvije ilahije, inače meni su ilahije tužne a ne vesele, jedna od par koje je proučila bila je nešto o roditeljskoj ljubavi i ljubavi djeteta ja sam plakala ko godina....
Inače kada je riječ o mevludu, treba imati u vidu dvije stvari: jedno je mevlud kao tekst - spijev ispjevan u povodu obilježavanja rođenja Mudammeda, a.s., a drugo je svečanost, privatna ili javna, prilikom koje se narod okuplja da bi prisustvovao svečanosti slušajući i učeći odabrane stihove mevludskog spijeva.
Tradicija obilježavanja Mevluda u BiH naslanja se na bogato nasljeđe islamskih naroda, posebno osmanskih Turaka, sa kojima su Bošnjaci te vrste obreda, više stoljeća, dijelili zajedničku sudbinu. Jedno od najranijih svjedočanstava u proslavljanju Muhammedova rođendana nalazimo u Rihli, putopisu Ibn Džubejra s kraja VI/XII stoljeća.
< Poruku je uredio veeseelaa -- 10.8.2010 13:05:28 >