Ja sam pronasla jedan fini recept za tortu,nije je tesko napraviti,a namirnice koje su potrebne za nju imamo u svaka doba u kuci.Ja sam je pravila 2x,jednom po orginalnom receptu bila je super samo malo blaza,a drugi put sam u kremu dodala malo neskvika i bila je jos bolja-jaca je. Evo link pa probajte
Uz sve ostalo sam napravila za Uskrs i jednu laganu voćnu tortu sa višnjama,kako je ispala ćemo vidjet sutra
_____________________________
Per aspera ad astra 2011 je stiglo naše sunce 2012 čekamo još jednu srećicu
05.04.2010, 02:27
Ilhana RR
6113
Juce me zove od brata starija cerkica, bolesna evo dvije sedmice i kaze "tetka, hoces li mi napraviti tortu za rodjendan?" ja je pitam koju ona odgovara "Princezu, Pepeljugu"... njena zelja, moja ispovijest!!!
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 5.4.2010 2:34:25 >
5 jaja 5 kasika secera 1 prasak za pecivo 5 kasika brasna malo ulja (2-3) kasike sve navedene sastojke umutiti i ispeci, potom ohladiti i presjeci na pola (nemoj se zabrinuti, ali ovo sve kad sastavis bude poprilocno tecno, pa je pozeljno kalup za tortu omotati folijom da ne bi curilo u tepsiju - ne mora da znaci da ce se to desiti)
krema: umutiti 400 grama (2 mala pakovanja) slatkog frhnja i ohladiti u frizideru, te dodati
zatim toj smjesi dodati smjesu: 350-400 gr. mladog sira 2 kesice vanila secera naribana kora limuna (ja je cesto izostavim) sve umutiti i dodati "krem fix" i 100 gr. secera u prahu smjesu staviti na jednu koru, drugom prekriti, te na vrh staviti voce po zelji i preliti zelatinom, vrlo jednostavno i brzo, pri tome je vrlo lagano
< Poruku je uredio aya -- 5.4.2010 10:42:16 >
_____________________________
Sunce moje malo 21.august 2009 24.februara cura rekla "ma - ma" :-) 05.03. smo nasli jedan mali zubic
05.04.2010, 12:35
milenium
6133
evo da je svi vide
i jesi li je pravila u onom okruglom kalupu od 26cm? i omotat folijom izvana ili iznutra?
05.04.2010, 15:07
aya
265
moj kalup je od 28 cm (s tim da ja na taj kalup stavim 6 jaja, 6 kasika secera i 6 kasika brasna)
a foliju stavim okolo kalupa, s vanjske strane a ako imas papir za pecenje stavi s unutrasnje stran
_____________________________
Sunce moje malo 21.august 2009 24.februara cura rekla "ma - ma" :-) 05.03. smo nasli jedan mali zubic
05.04.2010, 18:14
milenium
6133
jel slatko vrhnje misliš na šlag? i koje je ovo voće ispod želatine? i koliko kesica želatine ide?
05.04.2010, 22:14
aya
265
milenium, jeste onaj slag u tetrpaku (kao mlijeko) dovoljne su ti one 2 od 200, a dovolja je jedna kesica zelatine u prahu jer se ona rastopi u 0,5l vode, s tim da je obicno stavim na 28cm negdje oko 350-400ml vode ovo voce u ovoj torti su breskve, a do sad sam pravila sa svjezim malinama i jagodama (na ljeto) a zimi: breskve iz kompota, kajsije i visnje
_____________________________
Sunce moje malo 21.august 2009 24.februara cura rekla "ma - ma" :-) 05.03. smo nasli jedan mali zubic
09.04.2010, 11:23
Dida79
3252
Kako je uskoro Vildanov rodjendan odlucila sam da ja napravim tortu sa jestivom slikom. Juce sam prosetala do merkatora i tamo pronadjem lijepi slikicu i kada sam dosla kuci malo bolje sam je pogledala i uopste mi se ne cini ni malo jestiva Cure moje sad sam u dilemi da li smijem tu sliku postaviti na tortu jer ipak ce je jesti djeca pa ne bi zelila nekih nezeljenih posljedica
09.04.2010, 11:27
noaa
1662
Dida79 ja ti samo mogu reci da sam jela tu sliku a i djeca na rodjendanu i nikom nije nista bilo
_____________________________
NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)
09.04.2010, 11:34
Dida79
3252
Ma i ja sam jednom ali sam tortu narucila iz jedne renomirane slasticarne i jeli smo je bez ikakvog straha a slika je bila frisko uradjena znam 100% a u pitanju su bili slike moje djece Ali ova slika mi nekako suhveli sto bi se reklo pa bi volila cuti iskustva sa ovim gotovim slikicama
09.04.2010, 12:04
milenium
6133
dida ti stavi sliku a kad budete rezali tortu ne morate je jest.isto kao što netko skida one bobice s torte ili šlag s vrha ne jeda tako i vi ne morate jest sliku.nek bude samo za ukras
09.04.2010, 12:07
milenium
6133
aya,s čim si mazala tortu okolo s vanjske strane kad si izvadila iz kalupa? i kako si dodala krem fix,onako u prahu iz vrećice iskrenula u kremu od sira ili si ga prvo izradila pa onda dodala u sir? jeli dovoljna ona 1 mala vrećica kremfixa? ja ovu tortu definitivno pravim
< Poruku je uredio milenium -- 9.4.2010 12:08:48 >
09.04.2010, 12:43
aya
265
nisam nicim malzala vide se slojevi: kora, krema, kora i voce u zelatini; jedino se trudim da kremu nanesem ravnomjerno izmedju 2 kore da bude sve u jednoj liniji. A krem fix istresem iz kesice u sir, samo 1 vrecinu (ja bas ne volim te fixatore)
_____________________________
Sunce moje malo 21.august 2009 24.februara cura rekla "ma - ma" :-) 05.03. smo nasli jedan mali zubic
09.04.2010, 12:49
hanabanana
4435
Nažalost, ja znam samo naručiti.
26.04.2010, 00:27
Dida79
3252
Danas je mom sinu bio rodjendan i ja sam odlucila da pravim Milka tortu po milenium receptu.Torta je bila vise nego dobra Thanks milenimu A evo i slikica
05.05.2010, 13:22
bebbe RR
2004
Pozdrav, ženice! Meni treba savjet! Dakle, u petak moram (trebam, želim:) napraviti tortu. Voljela bih napraviti čokoladnu tortu, jer je ta svim mojim ukućanima omiljena, i na netu je za tu vrstu tortu milion recepata, a mnoge sam i isproballa. E, sada, fora je u tome da meni treba recept torte koja je kremasta i nije suha, a da na nju mogu postaviti fondant, pa se ne raspadne:))) Ako iko ima ikakav savjet, više je nego dobro došao. Hvala vam svima unaprijed!
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
05.05.2010, 13:25
Private
521
bebbe a da probas SAHER tortu?
05.05.2010, 13:29
nikita
1945
IZVORNA PORUKA: Private
bebbe a da probas SAHER tortu?
slazem se, imas od crochefa.com video recept, ukucaj sacher torta , ja sam je pravila odlicna je
_____________________________
Boze hvala ti na ovom najljepsem daru... EI 16.11.2009.
05.05.2010, 13:30
Hanady RR
18727
evo reform brza, ukusna čokoladna i savršena za fondant.
Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera u prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)
istčeš bjelanjke i šećer u čvrt snijegpostupno dodaš orahe i brašno. od dobivene smjese pečeš 5-6 kora tanjih. ja te kore pečem u plehu kockatom iz pećnice oblik pravougaonika. ispečem 2 kore znači masu dijelim na pola za pečenje i onda jednu koru sječem na 3 djela. torta tada ima oblik dugog rolata ali je baš cool kad se sredi fondatom.
krema: 10 žumanjaca 200 gr šećera 3 rebra čokoldae 250 gr putera 3 kašike crne kafe ili ness kafe
Šumance izmješaš sa šećerom, doda se čokolada i stavi na paru i kuha semješajući dok smjesa ne počne da se zgusne.
ispečene listove premažeš kremom, složiš jedan na drugu. ova se torta i okolo maže ovo kremom al ja nisma ja sam je dobro nafilovala kremom između listiva i onda sam je ostavila da se hladne. Črvstu i ohlađenu sredila sam fondantom napravljenim od bombona kako je na temi postavljeno.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
05.05.2010, 13:47
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Pozdrav, ženice! Meni treba savjet! Dakle, u petak moram (trebam, želim:) napraviti tortu. Voljela bih napraviti čokoladnu tortu, jer je ta svim mojim ukućanima omiljena, i na netu je za tu vrstu tortu milion recepata, a mnoge sam i isproballa. E, sada, fora je u tome da meni treba recept torte koja je kremasta i nije suha, a da na nju mogu postaviti fondant, pa se ne raspadne:))) Ako iko ima ikakav savjet, više je nego dobro došao. Hvala vam svima unaprijed!
može i ledena torta evo je na 17 strani. brza, dobro čokoladan a ne peče se.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
05.05.2010, 14:14
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
evo reform brza, ukusna čokoladna i savršena za fondant.
Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera u prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)
istčeš bjelanjke i šećer u čvrt snijegpostupno dodaš orahe i brašno. od dobivene smjese pečeš 5-6 kora tanjih. ja te kore pečem u plehu kockatom iz pećnice oblik pravougaonika. ispečem 2 kore znači masu dijelim na pola za pečenje i onda jednu koru sječem na 3 djela. torta tada ima oblik dugog rolata ali je baš cool kad se sredi fondatom.
krema: 10 žumanjaca 200 gr šećera 3 rebra čokoldae 250 gr putera 3 kašike crne kafe ili ness kafe
Šumance izmješaš sa šećerom, doda se čokolada i stavi na paru i kuha semješajući dok smjesa ne počne da se zgusne.
ispečene listove premažeš kremom, složiš jedan na drugu. ova se torta i okolo maže ovo kremom al ja nisma ja sam je dobro nafilovala kremom između listiva i onda sam je ostavila da se hladne. Črvstu i ohlađenu sredila sam fondantom napravljenim od bombona kako je na temi postavljeno.
hanady,zaboravila si puter i ness kavu?šta s tm?je li skuhane kave ili sirove u zrnu tj mljevene?i kolko min se peče?
05.05.2010, 16:05
Hanady RR
18727
jesam zaboravila sam jer sam na poslu pa napamet nisma dobra nema govora
e kore se peku oko 20 min na papiru za pečenje
puter se izradi pa gad se ona kuhana krema malo zgusne odnda se u puter dojaje krema miksajući...u to se doda skuhana jaka crna kafa ili ness kafa isto skuhana zavisiki ko kakav miris voli ja češće sa ness pravim.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''