cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Torte

  
clock-img

22.12.2008, 14:09

clock-img

Anoniman

NEPECENA TORTA SA KEKSOM

Potrebno je:
500 g keksa
1/2 l hladnog mlijeka
200 g suhog grozdja
1 casica ruma
250 g margarina ili maslaca
350 g secera
4 jajeta
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
4 stangle strugane cokolade ili 8 kasika cokolade u prahu
1 kesica vanilin secera

Priprema:
Keks potopite u mlijeko da malo omeksa. Suho grozdje prelijte rumom. Ostavite i jedno i drugo da malo ostoji.
Umutite margarin, dodajte 8 kasika secera, vanilin-secer, zumanca koja ste predhodno odvojili od bjelanca, struganu cokoladu( ili cokoladu u prahu), sjeckane i mljevene orahe. Sve izmjesajte, pa dodajte keks sa mlijekom i grozdje sa rumom.
Masu ujedinite. Sipajte masu u kalup (pleh) za tortu koju ste predhodno oblozili sa aluminiskom folijom, tako da krajeve folije kasnije mozete povuci i izvaditi tortu iz kalupa.
Ostavite tortu na hladnom mestu do sutradan.

Skuhajte sirup od 250 g secera i casom vode.Kod se secer kuha, mutite mikserom cvrst sneg od 4 bjelanca. Dodavati sirup kap po kap bjelancima neprestano muteci.
Izvaditi tortu iz kalupa i premazati sa snegom od bjelanaca.

clock-img

22.12.2008, 14:11

clock-img

Anoniman

Brzi voćni kolač sa keksom

Sastojci
300 grama mlevenog plazma keksa
400 grama šlaga u prahu
3 dl kisele vode
1/2 kg voća po želji

Način pripreme
Šlag ulupati sa kiselom vodom. Od ulupane mase izdvojiti jedan dio za premazivanje kolača. Sjediniti mljeveni keks, ulupani šlag i voće (ako je krupnije, usitniti ga ili izgnječiti). Oblikovati kolač po želji i premazati ga izdvojenim šlagom. Ostaviti malo da se ohladi i služiti.

clock-img

22.12.2008, 14:14

clock-img

liebevoll

pencil-img

168

Ja pravim torte sa keksom bez nekog posebnog recepta, uzmem petit keks, napravim neki puding, stavim u njega malo margarina, i to je prvi fil. Drugi uzmem puding od cokolade, i stavim u njega jedno pola cokolade, i tako mazem dok ne potrosim. Onda odozgo pospem bogato mljevenim orasima, i to je to.
Ili npr. tiramisu takode, od piskota i mascarpone sira, odlican je.

_____________________________

"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..."
24.8.2009.

clock-img

22.01.2009, 00:25

clock-img

Anoniman

Nunuchiiiiiiii evo torte od siraaaaaa user posted image user posted image user posted image
pravi je obavezno, moja je extra ispala user posted image

dakle, torta od sira :)

Sastojci za koru
400 g mljevenog keksa - moze i petit, mada kazu da je naj Digestive :)
1/2 male kasikice cimeta
100 g maslaca ili margarina

Sastojci za kremu:
452 g Philadelphije (2 pakovanja)
3 jajeta
230 g secera
500 ml kiselog vrhnja
sok jednog limuna
vanilin secer

user posted image

Nacin pravljenja:
- Izmijesajte kekse sa otopljenim maragrinom (ili maslacem) i cimetom. Uz pomoc case sa ravnim dnom pritisnite ih na dno. Kalup stavite u frizider dok ne pripremite kremu.
- Mikserom mijesajte omeksali sir sve dok ne nestanu grudvice. U sir postepeno stavljajte jedno po jedno cijelo jaje. A onda i secer. Stavite vrhnje, limunov sok i vanilin secer. Kremu izlite preko podloge od keksa.
- Oko vanjske strane kalupa omotajte aluminijsku foliju.
- Pecite u prethodnoj zagrijanoj pecnici 45 min na 165 stepeni C.
- Pecen Cheesecake ostavite jos pola sata na sobnoj temperaturi, ukrasite po zelji (ja sam konkretn ukrasila sa slatkom od borovnica), a onda stavite u frizider. Cheesecake pecen treba da bude kao puding, ne cvrst skroz. Tek poslije 8-9 sati u frizideru postat ce cvrst. Zato, nemojte skidat stranice kalupa prije.
- Nakon par sati, uzivajte u preeeedivnom ukusu user posted image

user posted image
user posted image

clock-img

22.01.2009, 02:17

clock-img

Anoniman

TORTA OD KEKSA, SIRA I MALINA (bez secera)

Recept za tortu nadahnut je klasičnom cheese cake. Krema od ricotte oplemenjena je ljetnim krasoticama – malinama, a podloga je vrlo aromatična. Garantirano uživanje do posljednje prhke mrvice!

Sastojci




Za tijesto:


250 g petit beurre keksa


80 g maslaca


3 žlice Cvjetnog vrcanog meda Podravka


1 Vanilin šećer Dolcela


½ žličice cimeta


2 žlice instant kave


50 ml narančina soka


1 žličica naribane narančine korice


Za kremu:


350 g svježeg kravljeg sira


250 g sira ricotte


200 ml slatkog vrhnja


5 žlica Cvjetnog vrcanog meda Podravka


300 g malina


2 vrećice mljevene želatine (20 g)


8 žlica vode

Priprema
1.      Kekse zdrobite i stavite u dublju zdjelu.
2.      Na laganoj vatri otopite maslac i med. Dodajte vanilin šećer, cimet, instant kavu, sok i naribanu narančinu koricu. Miješajte dok se kava ne otopi, pa mješavinom prelijte pripremljene kekse.
3.      Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan kalup za torte (promjera 24 cm). Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak na oko sat vremena.
4.      Svježi sir i ricottu pomiješajte i izmiješajte električnom miješalicom do pjenaste strukture.
5.      Pripremljenoj smjesi dodajte tučeno slatko vrhnje, med, usitnjene maline i želatinu, koju ćete pripremiti na sljedeći način: želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite stajati 10-ak minuta. Potom ju lagano zagrijte neprestano miješajući, dok se ne otopi.
Posluživanje
Kolač dobro ohladite, ukrasite malinama i listićima metvice.
Savjet
Ukoliko koristite želatinu u listićima, listiće želatine prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta. Potom ih izvadite, ponovno ih prelijte hladnom vodom i zagrijavajte, neprestano miješajući, dok se ne otope. Umjesto riccota sira možete koristiti mascarpone
 
Jednom sam pravila tacno po receptu, a drugi put nisam stavljala mascarpone sir nego 500 gr svjezeg sira i bilo je super.

< Poruku je uredio Maida28 -- 22.1.2009 2:21:41 >

clock-img

03.02.2009, 10:59

clock-img

haidy

pencil-img

549

Ja sam za rodjendan pravila najlon tortu i svi su odusevljeni, a evo vam i recept.

SASTOJCI

• 5 jaja
• 6 čokoladnih bananica
• 100 grama čokolade
• 1 margarin
• 2 kesice šlaga
• 1/2 limuna
• 1 litar mleka
• 30 kašika šećera
• 5 kašika brašna

NAČIN PRIPREME

Kora
Umutiti 5 belanaca sa 22 kašike šećera. Dodati 1/2 limuna ili 1/2 kašike sirćeta. Peći u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 45 minuta.

Fil
Od 1/2 litra mleka odvojiti malo, a ostatku dodati 4 kašike šećera i staviti da provri. Posebno pomešati 4 kašike šećera, 5 kašika brašna (može i gustin), 5 žumanaca i malo odvojenog mleka. Sve to dodati smesi na ringli koja je provrila i jako mešati dok se ne stegne. Staviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodati 1 umućen margarin. Ovu smesu podeliti na dva dela. U jedan sipati istopljenu čokoladu (100 grama), a u drugi sitno iseckane čokoladne bananice. Na koru slagati najpre fil sa bananicama, pa čokoladni i sve ukrasiti šlagom.



_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

05.02.2009, 00:31

clock-img

Anoniman

Linzer torta (s visnjama)

280 g maslaca
280 g secera
umutiti pjenasto pa dodati 1 jaje i 9 zumanaca (dodavati ih pojedinacno i mutiti mikserom svo vrijeme)
dodati jos
280 g mljevenih badema
400 g brasna
tijesto izjednaciti rukom i ostaviti da stoji pola sata

zatim tijesto izvaditi na pobrasnjenu povrsinu, doraditi jos rukama, odvojiti jednu trecinu (od koje cete praviti resetko na vrhu)

ostatak tijesta ravnomjerno rasporediti u tepsiju, s tim da se krajevi malo uzdignu uz tepsiju

filovati visnjama (ja sam koristila konzervirane, za filovanje kolaca i pita, 1 pakovanje)
praviti resetke i poredati odozgo preko visanja
premazati resete jajetom i peci na 180 stepeni oko 40 minuta

kad se torta ohladi ukrasiti po zelji (krajeve ukrasiti secerom u prahu ili necim drugim)

evo slika: :)

user posted image
user posted image

ja naravno nisam mogla docekati da se skroz ohladi pa mi se fil malo razlio, al ne zamjerite user posted image bitan je ukus user posted image

clock-img

12.02.2009, 10:56

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Drage zenice, jel ima neko recept za Cokoladnu suskavu tortu koju pravi Azra?

     



jel mislis na ovu Suskava torta

< Poruku je uredio Ilhana RR -- 17.7.2010 0:39:20 >


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

12.02.2009, 11:20

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

jel zna neko pravi recept za kinder tortu.

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

12.02.2009, 11:30

clock-img

Anoniman

pa imas je

Kinder torta

nisam pravila , pa ne znam kakva je, al sam cula da je super user posted image

< Poruku je uredio Ilhana RR -- 17.7.2010 0:40:08 >

clock-img

12.02.2009, 12:12

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

Lady Di torta
• Torta je izuzetno velika ukoliko je pripremate sa količinama sastojaka koji slijede. Ukoliko Vam je potrebna manja torta, količinu sastojaka bez problema možete prepoloviti.
Sastojci:
3 pudinga od vanile
9 kašika šećera
1 l mlijeka
2 margarina
1 kg šećera u prahu
200 gr kokosa
100 gr mljevenih ili lomljenih oraha ili badema
1 kg banana
1 kg lomljenog keksa
3 šlaga
Priprema torte:
• 3 pudinga sa 9 kašika kristal šećera skuhati u 1l mlijeka
• Kada se prethodno pripremljena smjesa ohladi – u nju dodati 2 margarina I 1 kg šećera u prahu
• 200 gr kokosa, 100 gr oraha/badema, 1 kg banana sječenih na kolutiće i 1 kg lomljenog keksa
• Sve lagano izmješati da se sjedini. Smjesu formirati u oblik torte i premazati šlagom.
• SAVJET: Prijee premazivanja šlagom tortu možete premazati kremom od čokolade.

Moj savjet je jos da se stavi manje secera u prahu jer je poprilicno slatka, a ja ne volim dobro slatke kolace. Moji ukucani su ostali odusevljeni ovom tortom a stvarno je jednostavna za napraviti

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

13.02.2009, 19:13

clock-img

mala curica

pencil-img

2077

                   VASINA TORTA
Patišpanj:
6 jaja
150 gr šećera
100 gr brašna
100 gr mljevenih oraha
Fil:
200 ml mlijeka
200 gr mljevenih oraha
250 gr margarina
5 jaja
150 gr šećera
1 pomorandža
100 gr čokolade
300 gr biljne slatke pavlake
Dobro umutiti bjelanca sa šećerom,dodati žumanca i lagano umiješati orahe i brašno.
Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh (ili kalup ako hoćete okruglu) i peći na 200 °C oko 20 minuta.
Izvaditi i ohladiti. Koru podijeliti na tri dijela.
Ugrijati mlijeko i u njemu naparitii orahe. U vruću masu dodati margarin i čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Jaja skhuvati na pari sa šećerom, da se zgusne. Ohladiti i spojiti sa predhodnom masom.
Izrendati koru od pomorandže, a zatim iscediti sok i dodati u fil.
Nanijeti fil na koru i ostaviti da se ohladi. Staviti drugu koru, prefilovati sa ostatkom fila a onda staviti i treću koru. Ulupati pavlaku, namazati preko fila i dekorisati po želji.
Ja sam ovog puta eksperimentisala pa sam koru isekla na tri dijela, ali vi možete koru da pečete u okruglom kalupu kako je u originalu.

user posted image


user posted image

Ovu sam tortu sinoc pravila i nikada ljepsu nisam jela.
Svoju tortu nisam slikala ali sam
na netu nasla neke slicice

< Poruku je uredio mala curica -- 13.2.2009 19:28:36 >


_____________________________

05.07.2015 rodila se moja sreca
08.05.2018 rodio se mali gospodin

clock-img

13.02.2009, 21:49

clock-img

mamy Sabina

pencil-img

1553

i nasa je porodično ,tradiconalana tortauser posted image
doduse moj recept se malo razlikuje od ovog gore,al tu je to negdje
ja nikada u kreme ne stavljam margarin,maslac uvijek u ove sa kremom od zutanjaka kuhanih
na pari.

< Poruku je uredio mamy2 -- 13.2.2009 21:51:33 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?


clock-img

14.02.2009, 20:51

clock-img

riba78

pencil-img

3255

  BIJELA ŠUMA

6-jaja,6-kašika šećera,9-kaš mljevenih oraha,2-kaš brašna
peći ovakve 2-kore ,na pleh staviti papir za pećenje.

FIL: u litar mlijeka skuhati kao puding:

9kašika gustina,i10 vanila šećera, kada se to ohladi dodati jedan umućeni maslac,
i 250 g.šećera u prahu

potrebno:200 g.bijele čokolade

300g.šlaga,višnje iz kompota.
REDATI;1 kora natopiti sokom od višanja,zatim pola fila od mlijeka i gustina,
na bijeli fil pola višanja,onda pola umućenog šlaga,pa 100 g,rendane čokolade,
ovo ponoviti još jednom .na kraju šlag.

ove mjere se mogu umanjiti ,napraviti 1 koru ,pa je prepoloviti, ostalo sve 1/2

ja bila vrijedna i napravila MM za rođendan,njegova omiljena tortauser posted image user posted image user posted image


_____________________________

To je prokletstvo želje koja se ne gasi, ali se ne ostvaruje."
Meša Selimović

clock-img

15.02.2009, 23:01

clock-img

juni

pencil-img

1102

Mamy2, bas sam citala o tom kuhanju zumanca na pari, i kao jedina svrha je zapravo da se unisti bakterija salmonela ako se slucajno nadje u jajetu user posted image

_____________________________

EMIL,7.9.2008.

clock-img

19.02.2009, 11:37

clock-img

Anoniman

Sah torta

Orginalni recept je drugaciji, al ja sam tortu napravila na svoj nacin, pa cu vam je tako i napisati:

Bijeli biskvit
7 bjelanjaka
11 kasika šećera
9 kasika brašna
pecenje: 20 minuta na 160 stepeni

Zuti biskvit
7 zumanaca
2 jajeta
10 kasika secera
10 kasika brasna
vanilin secer
pecenje: 25 minuta na 180 stepeni


Tamna krema
1,5 l mlijeka
3 praška za puding od čokolade
15 žlica šećera
300 g maslaca

Ukrašavanje
3 slag pjene
ukrasna cokolada

Za biskvit (oba), izmiksajte snijeg od jaja i šećera. Dodajte brašno (kao i ostale sastojke) i kratko promiješajte.
Kalup za tortu (promjera 22-24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, pa ulijte smjesu.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Bijeli biskvit prerezite na dva dijela
prvi dio je podloga, a s drugim dijelom cete zatvoriti tortu

Zuti bisvit izrezite u krugove kako je prikazano na slici
user posted image

Redanje:
1 dio bijelog biskvita
premazite kremom malo
postavite obruc br 1 i obruc br 3 stavite, pa popunite supljine
zatim stavite obruc br 2 i obruc br 4 i opet popunite supljine
potom preklopite drugim dijelom bijelog biskvita
meni je ostalo malo kreme pa sam ponovo premazala drugi sloj bijelog biskvita na kraju

i u zavrsnici premazite slagom i ukrasite po zelji user posted image

user posted image
user posted image

clock-img

22.02.2009, 17:55

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

ja sam juce pravila pijesak tortu i fantasticna je
evo recept po kojem sam ja pravila pa ako neko hoce da napravi:

Pijesak torta

6 pudinga od vanilije
1,5 l mlijeka
375 gr margarina
18 kasika secera
300 gr mljevenog keksa
300 gr kokosa
300 gr mljevenih oraha
1 slag pjena ili krema

Skuhati pudinge sa 18 kasika secera u 1,5 litar mlijeka i pustiti da se skroz ohladi. Kada se puding ohladi dodati margarin i mijesati dok se ne dobije homogena smjesa. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela - u jedan dodati keks, u drugi orahe, a u treci kokos.
U kalup ili tepsiju redati prvo smjesu sa keksom, zatim sa kokosom, a onda sa orasima. Premazati slagom i po zelji ukrasiti.

Meni je ostalo jos mozda dvije - tri kriske torte user posted image user posted image user posted image

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

24.02.2009, 23:17

clock-img

Anoniman

Evo jedne super torte, jos lagana za napravit-15 minuta- Samo nisam vrijedna kao Dina da slike postavim.

Umutiti litar slaga, tj litar vrnja za slag sa 200 gr secera u prahu. Podijeliti to na 3 dijela,
U prvi dio staviti izdrobljen petit keks i malo oraha. Pomijesati i staviti u kalup. 
U drugu trecinu pomijesati 5-6 kasika zdrobljenog zaledjenog voca, i isto toliko cornflakes pahuljica, i to premazati preko prvog dijela.
Treci dio samo premazat preko torte.

Ja veceras pravila, stvarno mi se svidja.

clock-img

26.02.2009, 08:54

clock-img

Nadi

pencil-img

361

Evo probaću i staviti sliku torte od ananasa  kako je meni ispala. Ukus je extra:

user posted image

clock-img

26.02.2009, 10:04

clock-img

Anoniman

Nadi cestitam user posted image user posted image user posted image prelijepo izgleda

Maida... moze li malo vise detalja o ovoj tvoj torti: koja kolicina petit keksa i oraha?

drugi put slikice ocekujemo user posted image

clock-img

26.02.2009, 10:54

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Biće, biće user posted image

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

26.02.2009, 10:58

clock-img

Anoniman

Ja nisam dobila tacan recept za keks. Ja  sam stavila paklo petit keksa od dva reda, jer mi je prijateljica rekla da stavi jedan red i meni se ucinilo malo. Medjutim, kad se ohladi skroz se ucvrsti, tako da je komotno mogla ta manja kombinacija keksa. Ovo veliko paklo je 470 gr. Oraha ja stavila 5 kasika, ne mljevenih nego istucanih ili isjeckani.. Treba li jos detalja?

clock-img

26.02.2009, 15:18

clock-img

nesanica

pencil-img

522

Evo vam i moje sah torte, samo u vocnoj varijantiuser posted image
Umjesto cokoladnog pudinga koristila sam puding od malina i maline....
Torta je, mmmmmm


user posted image


user posted image



p.s. ko zna neka smanji slikeuser posted image





< Poruku je uredio Dina RR -- 26.2.2009 15:35:21 >

clock-img

27.02.2009, 13:53

clock-img

noaa

pencil-img

1662

pitanje za dinu rr..jel komplicirano napraviti onu tvoju jaffa tortu nekih mjesec dana poslije poroda,naravno ako mama bude u redu a bebica mirna,posto vidim da tebi to ide a ne volim torte iz slasticarne

clock-img

05.03.2009, 11:04

clock-img

idana_85

pencil-img

1752

Evo vam moja saher torta, pravila sam je jednom i svi su se odusevili, kazu sad samo to da pravim...
Inace sam je pravila po receptu dr Oetker ali sam je malo i izmijenila

SAHER TORTA

Potrebno:
8 jaja
1,5 margarin ili maslac
1 cokolada za kuhanje
100gr prezle
1 vanilin secer
300 gr secera
marmelada od marelice ili kajsije
2 dr oetker cokoladna preliva za torte

Kora:
Umutiti 6 bjelanaca
U drugu posudu umutiti 180gr margarina ili maslaca, sa 200gr secera i jednim vanilinim secerom, dodati cetri zumanjka, jedno po jedno i mutiti. zatim dodati 100gr prezle i jedno istopljenu cokoladu za kuhanje. Tu masu sjediniti sa umucenim bjelancima, sasuti u kalup 26 za pecenje i peci na 180 stepeni, 50 min. Kad se kora ohladi, podijeliti je na dvije kore.

Fil:
Preostala dva zumanjka i jos dva cijela jajeta umutiti sa 8 kasika secera. U to dodati cokoladu i skuhati na pari. Kad se ohladi dodati margarin ili maslac i dobro umutiti.

Koru premazati djemom od marelice (koliko zelite) pa cokoladnim filom, zatim staviti drugu koru, premazati djemom i filom. Napraviti cokoladni preliv ili pripremiti dva dr Oetker cokoladna preliva i premazati tortu. Uzivajte

P.S. Stavila bih vam i sliku ali mi nesto ne ide


_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

Zadnji članci

article-img