Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Potrebno je: 500 g keksa 1/2 l hladnog mlijeka 200 g suhog grozdja 1 casica ruma 250 g margarina ili maslaca 350 g secera 4 jajeta 100 g mljevenih oraha 100 g sjeckanih oraha 4 stangle strugane cokolade ili 8 kasika cokolade u prahu 1 kesica vanilin secera
Priprema: Keks potopite u mlijeko da malo omeksa. Suho grozdje prelijte rumom. Ostavite i jedno i drugo da malo ostoji. Umutite margarin, dodajte 8 kasika secera, vanilin-secer, zumanca koja ste predhodno odvojili od bjelanca, struganu cokoladu( ili cokoladu u prahu), sjeckane i mljevene orahe. Sve izmjesajte, pa dodajte keks sa mlijekom i grozdje sa rumom. Masu ujedinite. Sipajte masu u kalup (pleh) za tortu koju ste predhodno oblozili sa aluminiskom folijom, tako da krajeve folije kasnije mozete povuci i izvaditi tortu iz kalupa. Ostavite tortu na hladnom mestu do sutradan.
Skuhajte sirup od 250 g secera i casom vode.Kod se secer kuha, mutite mikserom cvrst sneg od 4 bjelanca. Dodavati sirup kap po kap bjelancima neprestano muteci. Izvaditi tortu iz kalupa i premazati sa snegom od bjelanaca.
22.12.2008, 14:11
Anoniman
Brzi voćni kolač sa keksom
Sastojci 300 grama mlevenog plazma keksa 400 grama šlaga u prahu 3 dl kisele vode 1/2 kg voća po želji
Način pripreme Šlag ulupati sa kiselom vodom. Od ulupane mase izdvojiti jedan dio za premazivanje kolača. Sjediniti mljeveni keks, ulupani šlag i voće (ako je krupnije, usitniti ga ili izgnječiti). Oblikovati kolač po želji i premazati ga izdvojenim šlagom. Ostaviti malo da se ohladi i služiti.
22.12.2008, 14:14
liebevoll
168
Ja pravim torte sa keksom bez nekog posebnog recepta, uzmem petit keks, napravim neki puding, stavim u njega malo margarina, i to je prvi fil. Drugi uzmem puding od cokolade, i stavim u njega jedno pola cokolade, i tako mazem dok ne potrosim. Onda odozgo pospem bogato mljevenim orasima, i to je to. Ili npr. tiramisu takode, od piskota i mascarpone sira, odlican je.
_____________________________
"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..." 24.8.2009.
22.01.2009, 00:25
Anoniman
Nunuchiiiiiiii evo torte od siraaaaaa pravi je obavezno, moja je extra ispala
dakle, torta od sira :)
Sastojci za koru 400 g mljevenog keksa - moze i petit, mada kazu da je naj Digestive :) 1/2 male kasikice cimeta 100 g maslaca ili margarina
Sastojci za kremu: 452 g Philadelphije (2 pakovanja) 3 jajeta 230 g secera 500 ml kiselog vrhnja sok jednog limuna vanilin secer
Nacin pravljenja: - Izmijesajte kekse sa otopljenim maragrinom (ili maslacem) i cimetom. Uz pomoc case sa ravnim dnom pritisnite ih na dno. Kalup stavite u frizider dok ne pripremite kremu. - Mikserom mijesajte omeksali sir sve dok ne nestanu grudvice. U sir postepeno stavljajte jedno po jedno cijelo jaje. A onda i secer. Stavite vrhnje, limunov sok i vanilin secer. Kremu izlite preko podloge od keksa. - Oko vanjske strane kalupa omotajte aluminijsku foliju. - Pecite u prethodnoj zagrijanoj pecnici 45 min na 165 stepeni C. - Pecen Cheesecake ostavite jos pola sata na sobnoj temperaturi, ukrasite po zelji (ja sam konkretn ukrasila sa slatkom od borovnica), a onda stavite u frizider. Cheesecake pecen treba da bude kao puding, ne cvrst skroz. Tek poslije 8-9 sati u frizideru postat ce cvrst. Zato, nemojte skidat stranice kalupa prije. - Nakon par sati, uzivajte u preeeedivnom ukusu
22.01.2009, 02:17
Anoniman
TORTA OD KEKSA, SIRA I MALINA (bez secera)
Recept za tortu nadahnut je klasičnom cheese cake. Krema od ricotte oplemenjena je ljetnim krasoticama – malinama, a podloga je vrlo aromatična. Garantirano uživanje do posljednje prhke mrvice! Sastojci
Priprema 1. Kekse zdrobite i stavite u dublju zdjelu. 2. Na laganoj vatri otopite maslac i med. Dodajte vanilin šećer, cimet, instant kavu, sok i naribanu narančinu koricu. Miješajte dok se kava ne otopi, pa mješavinom prelijte pripremljene kekse. 3. Sve dobro izmiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na uljem namazan kalup za torte (promjera 24 cm). Pripremljenu podlogu stavite u hladnjak na oko sat vremena. 4. Svježi sir i ricottu pomiješajte i izmiješajte električnom miješalicom do pjenaste strukture. 5. Pripremljenoj smjesi dodajte tučeno slatko vrhnje, med, usitnjene maline i želatinu, koju ćete pripremiti na sljedeći način: želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite stajati 10-ak minuta. Potom ju lagano zagrijte neprestano miješajući, dok se ne otopi. Posluživanje Kolač dobro ohladite, ukrasite malinama i listićima metvice. Savjet Ukoliko koristite želatinu u listićima, listiće želatine prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoje 10 minuta. Potom ih izvadite, ponovno ih prelijte hladnom vodom i zagrijavajte, neprestano miješajući, dok se ne otope. Umjesto riccota sira možete koristiti mascarpone
Jednom sam pravila tacno po receptu, a drugi put nisam stavljala mascarpone sir nego 500 gr svjezeg sira i bilo je super.
< Poruku je uredio Maida28 -- 22.1.2009 2:21:41 >
03.02.2009, 10:59
haidy
549
Ja sam za rodjendan pravila najlon tortu i svi su odusevljeni, a evo vam i recept.
Kora Umutiti 5 belanaca sa 22 kašike šećera. Dodati 1/2 limuna ili 1/2 kašike sirćeta. Peći u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 45 minuta.
Fil Od 1/2 litra mleka odvojiti malo, a ostatku dodati 4 kašike šećera i staviti da provri. Posebno pomešati 4 kašike šećera, 5 kašika brašna (može i gustin), 5 žumanaca i malo odvojenog mleka. Sve to dodati smesi na ringli koja je provrila i jako mešati dok se ne stegne. Staviti da se ohladi. Kad se ohladi, dodati 1 umućen margarin. Ovu smesu podeliti na dva dela. U jedan sipati istopljenu čokoladu (100 grama), a u drugi sitno iseckane čokoladne bananice. Na koru slagati najpre fil sa bananicama, pa čokoladni i sve ukrasiti šlagom.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
05.02.2009, 00:31
Anoniman
Linzer torta (s visnjama)
280 g maslaca 280 g secera umutiti pjenasto pa dodati 1 jaje i 9 zumanaca (dodavati ih pojedinacno i mutiti mikserom svo vrijeme) dodati jos 280 g mljevenih badema 400 g brasna tijesto izjednaciti rukom i ostaviti da stoji pola sata
zatim tijesto izvaditi na pobrasnjenu povrsinu, doraditi jos rukama, odvojiti jednu trecinu (od koje cete praviti resetko na vrhu)
ostatak tijesta ravnomjerno rasporediti u tepsiju, s tim da se krajevi malo uzdignu uz tepsiju
filovati visnjama (ja sam koristila konzervirane, za filovanje kolaca i pita, 1 pakovanje) praviti resetke i poredati odozgo preko visanja premazati resete jajetom i peci na 180 stepeni oko 40 minuta
kad se torta ohladi ukrasiti po zelji (krajeve ukrasiti secerom u prahu ili necim drugim)
evo slika: :)
ja naravno nisam mogla docekati da se skroz ohladi pa mi se fil malo razlio, al ne zamjerite bitan je ukus
12.02.2009, 10:56
bebacha
1170
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Drage zenice, jel ima neko recept za Cokoladnu suskavu tortu koju pravi Azra?
nisam pravila , pa ne znam kakva je, al sam cula da je super
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 17.7.2010 0:40:08 >
12.02.2009, 12:12
jasmina_mm
964
Lady Di torta • Torta je izuzetno velika ukoliko je pripremate sa količinama sastojaka koji slijede. Ukoliko Vam je potrebna manja torta, količinu sastojaka bez problema možete prepoloviti. Sastojci: 3 pudinga od vanile 9 kašika šećera 1 l mlijeka 2 margarina 1 kg šećera u prahu 200 gr kokosa 100 gr mljevenih ili lomljenih oraha ili badema 1 kg banana 1 kg lomljenog keksa 3 šlaga Priprema torte: • 3 pudinga sa 9 kašika kristal šećera skuhati u 1l mlijeka • Kada se prethodno pripremljena smjesa ohladi – u nju dodati 2 margarina I 1 kg šećera u prahu • 200 gr kokosa, 100 gr oraha/badema, 1 kg banana sječenih na kolutiće i 1 kg lomljenog keksa • Sve lagano izmješati da se sjedini. Smjesu formirati u oblik torte i premazati šlagom. • SAVJET: Prijee premazivanja šlagom tortu možete premazati kremom od čokolade.
Moj savjet je jos da se stavi manje secera u prahu jer je poprilicno slatka, a ja ne volim dobro slatke kolace. Moji ukucani su ostali odusevljeni ovom tortom a stvarno je jednostavna za napraviti
_____________________________
dusha mamina 11.10.2007.
upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....
13.02.2009, 19:13
mala curica
2077
VASINA TORTA Patišpanj: 6 jaja 150 gr šećera 100 gr brašna 100 gr mljevenih oraha Fil: 200 ml mlijeka 200 gr mljevenih oraha 250 gr margarina 5 jaja 150 gr šećera 1 pomorandža 100 gr čokolade 300 gr biljne slatke pavlake Dobro umutiti bjelanca sa šećerom,dodati žumanca i lagano umiješati orahe i brašno. Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh (ili kalup ako hoćete okruglu) i peći na 200 °C oko 20 minuta. Izvaditi i ohladiti. Koru podijeliti na tri dijela. Ugrijati mlijeko i u njemu naparitii orahe. U vruću masu dodati margarin i čokoladu i miješati dok se ne istopi. Jaja skhuvati na pari sa šećerom, da se zgusne. Ohladiti i spojiti sa predhodnom masom. Izrendati koru od pomorandže, a zatim iscediti sok i dodati u fil. Nanijeti fil na koru i ostaviti da se ohladi. Staviti drugu koru, prefilovati sa ostatkom fila a onda staviti i treću koru. Ulupati pavlaku, namazati preko fila i dekorisati po želji. Ja sam ovog puta eksperimentisala pa sam koru isekla na tri dijela, ali vi možete koru da pečete u okruglom kalupu kako je u originalu.
Ovu sam tortu sinoc pravila i nikada ljepsu nisam jela. Svoju tortu nisam slikala ali sam na netu nasla neke slicice
< Poruku je uredio mala curica -- 13.2.2009 19:28:36 >
_____________________________
05.07.2015 rodila se moja sreca 08.05.2018 rodio se mali gospodin
13.02.2009, 21:49
mamy Sabina
1553
i nasa je porodično ,tradiconalana torta doduse moj recept se malo razlikuje od ovog gore,al tu je to negdje ja nikada u kreme ne stavljam margarin,maslac uvijek u ove sa kremom od zutanjaka kuhanih na pari.
9kašika gustina,i10 vanila šećera, kada se to ohladi dodati jedan umućeni maslac, i 250 g.šećera u prahu
potrebno:200 g.bijele čokolade
300g.šlaga,višnje iz kompota. REDATI;1 kora natopiti sokom od višanja,zatim pola fila od mlijeka i gustina, na bijeli fil pola višanja,onda pola umućenog šlaga,pa 100 g,rendane čokolade, ovo ponoviti još jednom .na kraju šlag.
ove mjere se mogu umanjiti ,napraviti 1 koru ,pa je prepoloviti, ostalo sve 1/2
ja bila vrijedna i napravila MM za rođendan,njegova omiljena torta
_____________________________
To je prokletstvo želje koja se ne gasi, ali se ne ostvaruje." Meša Selimović
15.02.2009, 23:01
juni
1102
Mamy2, bas sam citala o tom kuhanju zumanca na pari, i kao jedina svrha je zapravo da se unisti bakterija salmonela ako se slucajno nadje u jajetu
_____________________________
EMIL,7.9.2008.
19.02.2009, 11:37
Anoniman
Sah torta
Orginalni recept je drugaciji, al ja sam tortu napravila na svoj nacin, pa cu vam je tako i napisati:
Bijeli biskvit 7 bjelanjaka 11 kasika šećera 9 kasika brašna pecenje: 20 minuta na 160 stepeni
Zuti biskvit 7 zumanaca 2 jajeta 10 kasika secera 10 kasika brasna vanilin secer pecenje: 25 minuta na 180 stepeni
Tamna krema 1,5 l mlijeka 3 praška za puding od čokolade 15 žlica šećera 300 g maslaca
Ukrašavanje 3 slag pjene ukrasna cokolada
Za biskvit (oba), izmiksajte snijeg od jaja i šećera. Dodajte brašno (kao i ostale sastojke) i kratko promiješajte. Kalup za tortu (promjera 22-24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, pa ulijte smjesu. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Bijeli biskvit prerezite na dva dijela prvi dio je podloga, a s drugim dijelom cete zatvoriti tortu
Zuti bisvit izrezite u krugove kako je prikazano na slici
Redanje: 1 dio bijelog biskvita premazite kremom malo postavite obruc br 1 i obruc br 3 stavite, pa popunite supljine zatim stavite obruc br 2 i obruc br 4 i opet popunite supljine potom preklopite drugim dijelom bijelog biskvita meni je ostalo malo kreme pa sam ponovo premazala drugi sloj bijelog biskvita na kraju
i u zavrsnici premazite slagom i ukrasite po zelji
22.02.2009, 17:55
jasmina_mm
964
ja sam juce pravila pijesak tortu i fantasticna je evo recept po kojem sam ja pravila pa ako neko hoce da napravi:
Pijesak torta
6 pudinga od vanilije 1,5 l mlijeka 375 gr margarina 18 kasika secera 300 gr mljevenog keksa 300 gr kokosa 300 gr mljevenih oraha 1 slag pjena ili krema
Skuhati pudinge sa 18 kasika secera u 1,5 litar mlijeka i pustiti da se skroz ohladi. Kada se puding ohladi dodati margarin i mijesati dok se ne dobije homogena smjesa. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela - u jedan dodati keks, u drugi orahe, a u treci kokos. U kalup ili tepsiju redati prvo smjesu sa keksom, zatim sa kokosom, a onda sa orasima. Premazati slagom i po zelji ukrasiti.
Meni je ostalo jos mozda dvije - tri kriske torte
_____________________________
dusha mamina 11.10.2007.
upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....
24.02.2009, 23:17
Anoniman
Evo jedne super torte, jos lagana za napravit-15 minuta- Samo nisam vrijedna kao Dina da slike postavim.
Umutiti litar slaga, tj litar vrnja za slag sa 200 gr secera u prahu. Podijeliti to na 3 dijela, U prvi dio staviti izdrobljen petit keks i malo oraha. Pomijesati i staviti u kalup. U drugu trecinu pomijesati 5-6 kasika zdrobljenog zaledjenog voca, i isto toliko cornflakes pahuljica, i to premazati preko prvog dijela. Treci dio samo premazat preko torte.
Ja veceras pravila, stvarno mi se svidja.
26.02.2009, 08:54
Nadi
361
Evo probaću i staviti sliku torte od ananasa kako je meni ispala. Ukus je extra:
26.02.2009, 10:04
Anoniman
Nadi cestitam prelijepo izgleda
Maida... moze li malo vise detalja o ovoj tvoj torti: koja kolicina petit keksa i oraha?
Ja nisam dobila tacan recept za keks. Ja sam stavila paklo petit keksa od dva reda, jer mi je prijateljica rekla da stavi jedan red i meni se ucinilo malo. Medjutim, kad se ohladi skroz se ucvrsti, tako da je komotno mogla ta manja kombinacija keksa. Ovo veliko paklo je 470 gr. Oraha ja stavila 5 kasika, ne mljevenih nego istucanih ili isjeckani.. Treba li jos detalja?
26.02.2009, 15:18
nesanica
522
Evo vam i moje sah torte, samo u vocnoj varijanti Umjesto cokoladnog pudinga koristila sam puding od malina i maline.... Torta je, mmmmmm
p.s. ko zna neka smanji slike
< Poruku je uredio Dina RR -- 26.2.2009 15:35:21 >
27.02.2009, 13:53
noaa
1662
pitanje za dinu rr..jel komplicirano napraviti onu tvoju jaffa tortu nekih mjesec dana poslije poroda,naravno ako mama bude u redu a bebica mirna,posto vidim da tebi to ide a ne volim torte iz slasticarne
05.03.2009, 11:04
idana_85
1752
Evo vam moja saher torta, pravila sam je jednom i svi su se odusevili, kazu sad samo to da pravim... Inace sam je pravila po receptu dr Oetker ali sam je malo i izmijenila
SAHER TORTA
Potrebno: 8 jaja 1,5 margarin ili maslac 1 cokolada za kuhanje 100gr prezle 1 vanilin secer 300 gr secera marmelada od marelice ili kajsije 2 dr oetker cokoladna preliva za torte
Kora: Umutiti 6 bjelanaca U drugu posudu umutiti 180gr margarina ili maslaca, sa 200gr secera i jednim vanilinim secerom, dodati cetri zumanjka, jedno po jedno i mutiti. zatim dodati 100gr prezle i jedno istopljenu cokoladu za kuhanje. Tu masu sjediniti sa umucenim bjelancima, sasuti u kalup 26 za pecenje i peci na 180 stepeni, 50 min. Kad se kora ohladi, podijeliti je na dvije kore.
Fil: Preostala dva zumanjka i jos dva cijela jajeta umutiti sa 8 kasika secera. U to dodati cokoladu i skuhati na pari. Kad se ohladi dodati margarin ili maslac i dobro umutiti.
Koru premazati djemom od marelice (koliko zelite) pa cokoladnim filom, zatim staviti drugu koru, premazati djemom i filom. Napraviti cokoladni preliv ili pripremiti dva dr Oetker cokoladna preliva i premazati tortu. Uzivajte