Semir Osmanagic koji je zivio u Americi i tamo studirao iste
kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato
Prof.dr. Swellim: "Postojanje bosanskih piramida je neupitno i neosporivo" Postojanje bosanskih piramida je neupitno i neosporivo. Onaj koji tvrdi da u Visokom nema piramida taj ne poznaje karakteristike piramidalnih struktura, kazao je danas na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu održavanja Prve međunarodne konferencije o Bosanskoj dolini piramida (ICBP) predsjednik ICBP-a, trostruki doktor nauka prof. dr. Nabil Swelim.
Swelim je istakao kako se piramide nisu gradile samo u Egiptu. "Većina ljudi na pomen piramide odmah misli na piramide u Egiptu. A piramide su građene svuda, na svim kontinentima osim u Australiji. Ono što sam naučio u toku svog naučnog vijeka je da svaka piramida ima svoje osobenosti i karakteristike. To važi i za piramide u Egiptu, piramide u Meksiku, Kini i naravno piramide u Bosni i Hercegovini", kazao je Swelim. Konferenciji koja će biti održana od 25. do 30. augusta prisustvovaće više od 45 stručnjaka iz BiH, Evrope i svijeta. Swelim je kazao da, iako su u više navrata upućeni pozivi oponentima Projekta istraživanja Bosanske doline piramida, oni se nisu odazvali. "Ako neko osporava postojanje piramida onda za to mora imati valjane naučne argumente. Sve ostalo je neprihvatljivo a apriori odbijanje ideje o piramidama u BiH potpuno nenaučno", istakao je Swelim. (FENA)
IZVORNA PORUKA: dana3
za ove kamene kugle kazu da su nadjene i u zavidovicima
Sto se kugli tice, u Maglaju ih je dosta pronadjeno. Koliko znam da je prva i pronadjena u Maglaju. U centru grada stoji jedna iskopana kugla, kao znamenitost.
Ma, zašto napadati??? Svako ima pravo na svoje mišljenje... Ja se jako nadam da jesu... Pa, zamislite onda, molim vas... BiH bi bila možda kolijevka civilizacije (to je po procjeni koliko su piramide stare)... Pa, turizam, zanatstvo, poljoprivreda, rudarstvo... Ljudi moji, posla za svakoga, novca za svakoga... To bi bilo lijepo, jako, jako lijepo... Eh, samo sve i kada bi to bilo ja to sigurno neću dočekati!
Bila sam proslog vikenda na piramidama... nismo isli na mjesta gdje su sonde (masili smo ih) nego u tunele... da vam kazem, tuneli su stvarni, znaci posotojao je neko ko je nekad ih iskopao, pa makar to i ne bile piramide ipak svjedoci da je postojala davna civilizacija i da su bili napredni i da je ako nista tu bio neki vid rudnika... eh sad... vodic- fini ciko koji nas je proveo kroz tunele- je tu samoinicijativno, da voda ljude i zaradi malo dzeparca... rekao nam je da su radovi na najvecoj, tzv piramidi sunca obustavljeni, ne da im ministarstvo da nasteved dalje zbog grada, tj. tvrdjave koja se nalazi na vrhu (a i ta tvrdjava je prica za sebe, niko ne zna cije je to bilo, sta je to, a tvrdjava na vrhu brda na koje se i danas dan tesko popeti pjesice, a kamo li gore nesto napraviti). kao dalja iskopavanja bi ugrozila tu tvrdjavu, srusit ce se... (nigdje veze, bar koliko sam ja vidjela, ali eto...)
a radovi na piramidi mjeseca se nastavljaju, medjutim svake godine moraju da obnavljaju dozvolu od ministarstva poljoprivrede i sumarstva, pa to potraje uvijek dugo...
eto tako.. to ej ono sto sam ja saznala u visokom...
uh sto ga ja oduzi...
a da moje misljenje- ja vjerujem da postoji nesto, ako i ne budu piramide, nesto sigurno jeste, sto ce svakako promjeniti historiju.
zamisli samo da ne moramo u egipat nego do visokog i nabavimo grbadeve hehehe
Misterija kamenih kugli
Utorak, 12 Maj 2009 Ni najveći umovi svijeta još uvijek nisu razriješili misteriju kamenih kugli koje su se pojavile u različitim dijelovima svijeta i to kao da su pale s neba! Tim fenomenom u posljednje vrijeme bave se i ezoteristi, ali bez nekih većih uspjeha. Tako se misterija nastavlja.
Nepoznata i starost BiH je rekorder po brojnu neobičnih kamenih kugli, teških i po nekoliko tona. Otkrivene su i u Meksiku, SAD-u, Kostariki, Nepalu, Egiptu, Kazahstanu, Srbiji, Gruziji i Australiji i uglavnom su manje i lakše od onih iz naše zemlje. Primjerice, u Kostariki su nekoliko kugli izložili u Nacionalnom muzeju, a u Meksiku ih bogataši drže ispred svojih kuća kao – ukras.
Naučnici se ne slažu ni u procjeni starosti kamenih kugli – dok jedni tvrde da su stare oko četiri hiljade godina, drugi kažu da su znatno starije – oko stotinu hiljada godina!
Stručnjaci Univerziteta Njujork dugo su proučavali kamene kugle, koje su slučajno otkrivene, i nakon višegodišnjih analiza zaključili su da one nisu od materijala koji su bili dostupni ljudima!