što se tiče 40 dana,zašto nebi išla vani,kad ionako po kući hodam i radim,isto mi je bio mi beton nad glavom ili nebo, izišla sam s malim u šetnju nakon 30 dana a ja sam i prije,drugi dan pedijatru i u kupovinu usput,ispred kuće sam isto izlazila jer stalno mi je nešto trebalo,a na babine ionako dolaze odman pa mi je isto,ne kontam zašto nebi išla vani ili pod a)radi zraka ili
b)radi drugi ljudi(imam ih u kući ionako dolaze )
c)neznam nija
naravno sve se odnosi pod to da se žena osjeća dobro i da je ništa ne boli,jer ako je boli onda će ležat naravno.
al dobro je to,al kad čujem ono ne kupaju se po 40 dana fuj
< Poruku je uredio milenium -- 15.2.2010 18:43:08 >
IZVORNA PORUKA: MELLI
mislim sve ove gatke su mi
Haman, kad ne znaš šta je djetetu,ti lijepo smisliš da mu kažeš šta ružno(pokakila te maca,jesi ružan...),svežeš mu konac oko ruke,staviš mu luka ,eksera,makaza,noževa oko glave,namažeš ga brašnom,šećerom,provučeš ga kroz nogavice muških hlača,lizneš mu čelo i njemu odmah bude bolje.
Znaš problem je kod nas što ljudi mrze čitati pa je lakše slušati kojekakve nene...Važno je razlikovati novotarije i vjeru a kod nas se to povezuje (pogotovo što se tiče Islama)...neinformiranost nas dovodi da budemo glupi Bosanci i nosit ćemo vječno taj epitet...
IZVORNA PORUKA: SailorMoon
Nemam jos djece, ali sam se cesto s mamom prepirala oko tih 40 dana. I meni je to nesvatljivo sjediti 40 dana u 4 zida. Mislim da je ok, da mi nedolazi svako u tih 40 dana na babine, ali vala da neizlazim iz kuce, to mi je bez veze i znam vec sad da se toga necu pridrzavati.
Nisam sjedila 40 dana vec sam lezala. Oporavljala se od rane, brinula oko bebe (nahrani, presvuci, uspavaj).
Sjecam se da sam bas bila iscrpljena tih 40 dana. Cini mi se da sam dojila bebu 24 sata dnevno. Tako da mi stvarno nije padalo na pamet da igdje hodam. Nerado sam izlazila i do doktora a kamo li da idem po kafama.
E sad ako je neko malo bolje prosao na porodu u redu. Ali ovakvo je moje iskustvo.
mislim sve ove gatke su mi
Haman, kad ne znaš šta je djetetu,ti lijepo smisliš da mu kažeš šta ružno(pokakila te maca,jesi ružan...),svežeš mu konac oko ruke,staviš mu luka ,eksera,makaza,noževa oko glave,namažeš ga brašnom,šećerom,provučeš ga kroz nogavice muških hlača,lizneš mu čelo i njemu odmah bude bolje.
Šta će jadno dijete,skonta da pametniji popušta, pa popousti i prestane plakati,počne jesti i rasti
Tako je draga moja MELLI,kakvi crni konci,pardon crveni hahahaha.Grozan obicaj nek se niko ne uvrijedi,prvo sto pripisujes da neki koncic moze cuvati dijete,a ne Bog koji je zaista Cuvar i zabranio je nama muslimanima takvo vjerovanje,a zatim sto je to vise svakoj obrazovanoj osobi jasno da je nemoguce.
Moguce je jako da dijete bude ureceno i sl,ali nije to nacin da se zastiti,vec u islamu imaju dove kojim se dijete stiti od uroka.
Sto se tice tih 40 dana,ja sam izasla 7 dan,i ne smatram da ih trebam prelezati kuci,osim sto sam tek porodjena pa da se odmaram i sto je bebin imunitet slabiji nako poroda,ali da vjerujem u gatke da ne valja izaci,to ne nikako!
IZVORNA PORUKA: acudesa RR
Sad za vikend je bila emisija Abeceda zdravlja, u kojoj su govorili o posporođajnoj depresiji, i onako baš mi je bilo zanimljivo de se ljekar (mislim da je psiholog), složio sa našim običajem po kojem porodilja treba izbjegavati izlaske prvih 40 dana. Kaže da se dugogodišnjim iskustvima žena, došlo do jednog takvog zaključka i da se to u potpunosti slaže sa teorijama psihologije vezanih za taj period majke porodilje:). Kažu, tad je žena veoma osjetljiva u svakom smislu i treba se maximalno zaštititi od mogućih nepovoljnih uticaja okoline.
Ne znam jeste li o tome pisale u ranijim postovima, ali me baš zanima koliko ste to poštovale, ja lično sam bila sve vrijeme ti 40 dana u kući, izuzev što bih otišla na ljekarske preglede. A, i bila je zima:)
ja sam pocela izlaziti nakon mozda 38 dana, ne zbog nekog obicaja vec zbog medicinskog objasnjenja za taj isti obicaj. ne valja izlaziti u tom periodu jer se porodilja treba sto manje naprezati i umarati kako bi se sve fino vratilo na svoje mjesto. ja sam tek nakon mjesec dana pocela normalno sjediti, sve me boljelo do tada, pa mi nije palo napamet da igdje izlazim a i da sam se osjecala bolje ne bih izlazila jer je moja prijateljica tako par dana nakon poroda pocela cistiti kucu i hodati da bi dobila jako krvarenje i zavrsila u bolnici. 40 dana je potrebno da se materica vrati na svoje kao i ostali organi i iako se osjecamo dobro treba izbjegavati svaki napor
Zaista je bespotrebno to nositi i smatrati da te to štiti, jer jedini zaštitnik je Allah; "Allah je najbolji čuvar i On je najmilostiviji!" (Kur'an: 12, 64)
Ostavite hamajliju, uputite iskreno dovu Gospodaru, i on će vas čuvati.
sto se tice 40 dana to nije glupi obicaj niti je poznat samo kod nas, ja sam izlazila do doktora, vodila bebu na vakcinu, otisla sam cak i u shopping nakon 7 dana a imala sam carski...ali nisam dala da mi ljudi dolaze bar mjesec dana, nisam isla na kafe i nisam se naprezala...
Matthew McConaughey i njegova cura Camila Alves nedavno su dobili curicu, evo sta ona kaze o 40 dana mirovanja:) a iz Brazila je
Meanwhile, Camila currently has Matthew on a 40 day sex ban so her body can recover from giving birth.
She tells StyleList.com, "Where I come from, we believe in something we call a 40-day break after the baby. You have to let your body do its own thing. You give it time to recover and let everything settle down.
"In a way, it is nice. There is not so much pressure. You kind of respect all the hard work your body has just done and give it a break. For these 40 days you really take it easy. By that I mean no sex, light, healthy food, no trips to the gym. Then, after 40 days, you are good to go."
izvor
www.hollyscoop.com
sto se tice 40 dana to nije glupi obicaj niti je poznat samo kod nas, ja sam izlazila do doktora, vodila bebu na vakcinu, otisla sam cak i u shopping nakon 7 dana a imala sam carski...ali nisam dala da mi ljudi dolaze bar mjesec dana, nisam isla na kafe i nisam se naprezala...
Matthew McConaughey i njegova cura Camila Alves nedavno su dobili curicu, evo sta ona kaze o 40 dana mirovanja:) a iz Brazila je
Meanwhile, Camila currently has Matthew on a 40 day sex ban so her body can recover from giving birth.
She tells StyleList.com, "Where I come from, we believe in something we call a 40-day break after the baby. You have to let your body do its own thing. You give it time to recover and let everything settle down.
"In a way, it is nice. There is not so much pressure. You kind of respect all the hard work your body has just done and give it a break. For these 40 days you really take it easy. By that I mean no sex, light, healthy food, no trips to the gym. Then, after 40 days, you are good to go."
izvor
www.hollyscoop.com rekla je sve sto i ja u zadnjem postu