IZVORNA PORUKA: leli§
dadada u pravu si za to. ja bih jos da dodam da 40 dana ima i u `islamu neka znacenje: oko predznaka sudnjeg dana i dolaska "dedzala", Musa a.s (Mojsije) je isao uz planinu 40 dana, i spustao se 40 dana...40 dana je popularno i prakticirano u Tabeeghi Jamaat grupi Muslimana i to se naziva chilla (ne odnosi se samo na post porodjajni period nego na bilo sta sto traje senkvencionih 40 dana) u nasoj tradiciji isto tako 40 dana nakon smrti se obiljezava...to je pokupljeno od Turaka nema utjelovljenje u Islamu (koliko ja znam, a moguce da sam pogresno informisana) a sto se zene i poroda tice post porodjajni period se u islamu zove nifaas---tokom tog perioda zena nema sexualne odnose sa suprugom (ali samo u periodu dok krvari---znaci ako prestane nakon 10-og dana, moze bez problema stupiti u odnos sa suprugom) ali 40 dana se spominje u jednom prenosenju Umm Salamah, spominje se da je zena u "pritvoru" (ovo pritvor se odnosi na post i molitve) u post porodjajnom periodu a taj period je maximalno 40 dana...taj post porodjajni period je isto tako period kada se o zeni vodi posebna briga kao o "bolesniku" odnosno o onome kome je potrebna pomoc. znaci stiti zenu tih 40 dana od napora, fizickih aktivnosti itd. za to da se ne izlazi iz kuce ili da posjete nisu dozvoljene ili nesto sl. nema utemeljanje u Islamu.
Ondje gdje se precizno u islamu navodi broj 40 je stvaranje covjeka.
Prenosi se od Ebu Abdurrahmana, Abdullaha ibn Mes'uda, neka je Allah zadovoljan njim, da je rekao: "Pričao nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., a on istinu govori i istina mu kao objava dolazi: Uistinu se svako od vas, u utrobi svoje majke, oblikuje četrdeset dana kao kap sjemena, zatim biva kao ugrušak isto toliko, zatim biva kao gruda mesa isto toliko, a zatim mu se pošalje melek pa mu udahne dušu i propišu mu se četiri stvari: propiše mu se nafaka, koliko će živjeti (edžel), kakva će djela raditi i da li će biti sretan ili nesretan. Tako mi Onoga pored kojeg drugog boga nema, neko od vas će raditi djela stanovnika Dženneta sve dok između njega i Dženneta ne bude koliko je lakat, ali će ga preteći ono što je propisano, pa će raditi djela stanovnika vatre i ući će u nju. I neko od vas će raditi djela stanovnika vatre, sve dok između njega i vatre ne ostane koliko je lakat, ali će ga preteći ono što mu je propisano, pa će raditi djela stanovnika Dženneta i ući u njega". (Buharija - poglavlje o kaderu i Muslim - poglavlje o kaderu)
Sto se tice 40 dana trajanja nifasa i ostavljanja namaza,posta i spolnog odnosa,to je samo u periodu dok zena krvari,cim prestane krvariti i pojavi se cistoca duzna je klanjati,postiti ako treba i moze stupiti u spolne odnose.Dakle,krvarenje moze nekada trajati manje,nekada vise od 40 dana.Ovo sto se zove chilla nije povezano s islamom.
Poenta je ovdje da smo se sve slozile oko toga da je 40 dana odmaranja jako pozitivno i neophodno za zenu,samim tim ju je Uzviseni Stvoritelj oslobodio fizickih ibadeta koje joj mogu otezati u periodu oporavljanja nakon poroda tj,namaz i post,ili pak hadz.Ono sto treba naglasiti jeste da ne treba vjerovati onako kako su mnogi vjerovali tj,da ce se nesto ruzno desiti ako izadjes prije nego prodje 40 dana,eh to u islamu nije dozvoljeno,jer moze biti sirk zato sto covjek vjeruje da nesto drugo,osim njegovog Stvoritelja utjece na njegovu sudbinu.:)