Aj, aj drage moje vidim da je ovo sa kojekakvim obicajima kao "zarazno oboljenje" pa isti vladaju kod vas kao i kod nas Sve su to prznovjerja za koja su se ljudi -zene, samo usavrsile u pronalazenju pojasnjenja za njih, a kako je mnogima vjera i te kako bitna onda su za mnoge nasli da kao ima korijene u vjeri. Za mnoge od ovih sam cula, a kako odsad znam da cu imati problema sa mojom mamom i ostalim tetama/strinama, rijesila sam da sama istrazim stvar Znaci, 40 dana nema apsolutno nikakvu potporu u vjeri, nidje ne pise da Islam propisuje da porodilja mora 40 dana ne izaci iz kuce. Mislim da smo mi to fino lijepo preuzeli od nasih komsija jer cini mi se da je u krscanstvu nesto trajalo 40 godina pa su oni posle to uobicajili u 40 dana Ono sto mi nije jasno je, sto se sve te nane, majke, svekrve i ostale dusebriznice toliko zameraju ako mama izadje van prije 40 dana, a ne zameraju sebi sto tu istu mamu ne ostavljaju da se odmori kuci, vec joj se nakupe kuci drze kojekakve vazove pa se jos garant i ljute i " bockaju" ako ih ona nije docekala kako treba. Kako ce se sve u organizmu vratiti na svom mjestu ako ja moram uza svaku ustajati, posluzivati, sjedeti, a ono sto je prihvaceno za pristojno sjedenje nije nimalo udobno za novopecenu mamu. Neshvatam ni vezivanje kojekakvih konaca ili hamajlija, jer ako vjerujem u Allaha dz. s i molim ga da zastiti i pazi moju bebu, onda neznam zasto mi je potreban pismeni ili materijalni dokaz da on to radi ili ce uraditi
Nije mi cudno sto su ova vjerovanja i obicaji postojali nekad, vec to sto su i danas prisutni a kao "hvalimo" se da smo skolovani i uceni, jer ipak za mnoga vjerovanja sam cula od mladih zena/mama.
Kao slag evo par sa kojima se ja borim od trenutka kad sam ostala trudna :)
- Ne smijem odbiti da probam sve sto mi se ponudi, jer u suprotnom ce bebica biti probirljiva i nece jesti sve...
- Ne smijem se istezati ( ovdje procitah da je to zbog pupcane vezice ) :)
- Ne smijem nesto pojesti krijuci se, jer ako pojedem nesto tako onda na mjestu gdje se dotaknem, bebica ce imati mladez.
- Ne smijem nositi u dzebovima ostre stvari ( pojma nemam zasto ) a mene jadnoj strah ici kod stomatologa pa stalno setam cackalicu, normalno u dzepu
- Ne smijem preskakati kabal, crijevo itd. itd...
Ma ima dosta njih, ali se nemogu sad sjetiti
p.s: Ako je za utjehu nasa su vjerovanja " sitna riba" u odnosu na ona sa kojima se muce Romkinje. Imam koleginicu koja je skoro rodila i Boze dragi sa kakvim se glupostima oni barataju, da prosto ne povjeruje covjek....