IZVORNA PORUKA: Djana
"Vani" je totalno druga slika. U Holandiji djeca krecu u "skolu" sa 4 godine. Prvih par godina je obrazovni sistem poput vrtica ili predskolskog. Razlika je sto oni zaista kroz tu igru uce, i dobijaju "naljepnice" kao ocjene, u vidu ocjenjivanja njihovog rada i ucenja. Super funkcionise. Ne znam kakva je situacija sirom BiH, ali tu gdje ja stanujem i gdje moja djevojcica ide u vrtic situacija je katastrofalna. U Septembru ona prelazi u "malo stariju" grupu, odnosno izlazi iz "starijih jaslica". Sve do sada ih nicemu nisu naucili osim da jedu i presvlace se sami, sto naravno tetama ide u korist jer ne moraju to one raditi vec djeca sami obavljaju to. A pjesmice, crtanje, predstave, "pisanje" ??? Ni traga ni glasa od toga. Sve sto je naucila po tom pitanju naucila je kod kuce. A skola? Mislim da je kod nas kadar prilicno "slab", odnosno nema dovoljno adekvatnog kadra da tako "malu" djecu, tipa 5/6 godina, pozitivnim autoritetom usmjeri i nauci... Opet mozda ja grijesim?
da pojasnim....
kod nas je odavno prisutno "koliko para toliko muzike".osoblje nije dovoljno stimulisano sto ne opravdava njihove propuste u radu.
dalje....rijetko se postuju normativi kod broja djece u grupi jer je djece malo i bitno je da ih ima tako da kvaliteta rada zakazuje.zato se na zapadu postizu bolji rezultati sa predskolskom djecom jer ih je manje i to je logicno.
dalje....tvoja djevojcica je suvise mala da bi bila ukljucena u program usvajanja tj.pisanja slova.
sto se tice likovnog odgoja u ovom uzrastu je prioritet razviti sitnu motoriku i motoriku sake da bi fazu skrabanja zamjenila naprednija faza ,tek onda kada je dijete motoricki spremno za to.
uce se kratke pjesmice tipa brojalica koje se usvajaju kroz pokretne muzicke igre npr.Ide maca oko tebe,Vozic,Koka i pilici i sl.
djeca ovog uzrasta moraju biti ukljucena u izvodjenje predstava tako da mi je cudno sto u tvom slucaju dijete nije ukljuceno.