IZVORNA PORUKA: hanabanana
E sada ja moram reagovati što se tiče čitanja.
Ono što meni smeta jesta nakaradnost našeg obrazovnog sistema.
Po tom sistemu: djeca ne trebaju znati slova, roditelji ne trebaju učiti sa djecom!!!
Onda dodje dijete u oktobru sa zadaćom da nauči pjesmicu od 4 strofe!
Moje dijete je u školu otišlo bez naučene pjesmice!
Onda dalje. Slova počinju učiti u drugom polugodštu, od februara.
ROditeljki je 15 marta i učiteljica zabrinuto i na rubu panike kritikuje i kaže: jako slabo čitaju, morate s njima raditi na tome.
Tu sam čutala. Razlog je što je moje dijete znalo čitati i voli čitati.
Ali da nije, ja bih pitala učiteljicu: kako očekujete da dijete koje je prošle sedmice tek prešlo abecedu, sada već čita?!
isto....
i ovim pruncipom učenja pjesmica sam skojntala da mi mlađe dijete nije'' tupavo''...
starija je naglas čitala da a pratim da tačno nauči u prvi sedmicama škole dok su ispod slika radili kružiće kao simbole za broj slova te riječi...
a mlađa slušala i za isto vrijeme obe naučile napamet pjesmicu svaku koja je bila domaći...
I koko vrijeme uvijek pokaže...
mene na forum isprepadaše prosvjetari...ne treba ništa znati, biće joj dosadsno u školi...
sa strahom sam odlazila na inforamcije...
međutim...upravo drugačije se postavila...čak šta više jedva čeka novi čas...
i sada na raspustu naučila je uredno pisana slova i mala velike ja to nsima mogla ugušiti u njoj...
jednostano takvo dijete...