cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Fondant

  
clock-img

12.12.2011, 12:58

clock-img

minie

pencil-img

165

Dobar dan drage moje,

Ja tek maloprije skontah da ima ova tema i jako sam happy :) Naime, ubrzo mi je godisnjica braka i zeljela bih napraviti neku lijepu tortu i ukrasiti je fondantom. Planirala sam ga izraditi od marshmallow bobmbona i secera u prahu. Eh sad mi treba par informacija, sigurno imaju negdje na ovoj temi, ali mi stvarno tesko citati vise od 200 postova, nemam vremena, jedva i ovo ugrabih dok R spava.

Koja je torta najbolja za oblaganje fondantom, treba mi neki recept. Ja ih imam  puno, ali mislim da su mekane :( I gdje se kupuju ove boje, ima li ih u prodavnicama poput Konzuma, iNterexa i sl?

Hvala vam unaprijed user posted image user posted image


_____________________________

Mamino sunce, maza, zivot i sreca...
R 17.10.2011.

clock-img

12.12.2011, 13:48

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Boje imaš kupiti u prahu ili tečne u Merkatoru i u specijalizovanoj prodavnici za prodaju slastičarsdke opreme Alaper nalaze se u Kasindolskoj ulici. Što se tiče pravljenja fondata od bombona ja nemam iskustva, pa se nadam da će ti se javiti članice koje su već tako pravbile. Ja ga pravim sda fruktozom.

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

12.12.2011, 14:29

clock-img

minie

pencil-img

165

ElmaB u Mercatorovom hipermarketu? A da znam gdje je Alper, jednom trazila neke figurice i nisam skontala gdje je, a kuca oci izbi user posted image

Eh, treba mi sada i jedan fin recept za torticu. I da kako se pravi taj butter cream kojim se premazuje torta prije fondanta? Malo sam vas citala dok bebac spava i pohvatala ponesto.

Nekako mi jednostavnije praviti sa bombonama, pa cu probati, nadam se uspjehu.


_____________________________

Mamino sunce, maza, zivot i sreca...
R 17.10.2011.

clock-img

12.12.2011, 14:32

clock-img

AAmela

pencil-img

11

Ja sam Bajaderu tortu po ovom receptu pravila i super je:
http://www.coolinarika.com/recept/754254/

Samo sto sam je ja cokoladom "oblozila" i na to ukrase od fondanta.

clock-img

12.12.2011, 14:34

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

minie, cini ti se da je bobavi jednostavniji, ali nije. Mijesa se puno duze (s tim da sebi skrati muke i muti ga mikserom sa onim spiralnim mutilicama dok god moze pa tek onda mijesi) i nije toliko elastican. Doduse, za prvi put moze i on, dok se ne uhodas.
Torte, ovako, dobro ide reform torta, kao i sve torte sto imaju kremu od zumanaca ili ganache kremu, s tim da ides uvijek kora-krema-kora-krema-kora. Onda premazes buttercremom, a to je 125grama magarina, 125 grama šećera u prahu i 2 kasike mlijeka dobro umiksano.
Ja sam nedavno radila jaffa tortu i genijalna je za fondan, jer je visoka, a preukusna.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

12.12.2011, 15:42

clock-img

minie

pencil-img

165

IZVORNA PORUKA: palachinken

minie, cini ti se da je bobavi jednostavniji, ali nije. Mijesa se puno duze (s tim da sebi skrati muke i muti ga mikserom sa onim spiralnim mutilicama dok god moze pa tek onda mijesi) i nije toliko elastican. Doduse, za prvi put moze i on, dok se ne uhodas.
Torte, ovako, dobro ide reform torta, kao i sve torte sto imaju kremu od zumanaca ili ganache kremu, s tim da ides uvijek kora-krema-kora-krema-kora. Onda premazes buttercremom, a to je 125grama magarina, 125 grama šećera u prahu i 2 kasike mlijeka dobro umiksano.
Ja sam nedavno radila jaffa tortu i genijalna je za fondan, jer je visoka, a preukusna.



Hvala Palacinken,

Za prvi put nadam se da ce biti dobro :) A kako se pravi taj drugi fondant?

Ako mozes daj mi taj recept za jaffa tortu, i ja volim te kombinacija sa narandzom, a mm inace voli kolace, njemu ce se sigurno svidjeti. Koliko sam upratila povrsnim citanjem, fondan se ne stavlja u frizider user posted image , neko napisao. Planirala sam dan ranije napraviti tortu i staviti je u frizider da se stegne. Eh da li je odmah nakon sto bude gotova premazati buttercreamom i staviti u frizider ili kada budem htjela fondant stavljati? Njega bi iduci dan napravila i stavila preko i napravila srce kojim bi to ukrasila user posted image Sigurno ne bih ovo oboje uspjela za jedan dan, jer ovo moje maleno hoce da mu posvetim svu svoju paznju, a po danu nekad skoro i ne spava (nekoliko puta po 15 min).

Jos savjeta je doborodoslo user posted image


_____________________________

Mamino sunce, maza, zivot i sreca...
R 17.10.2011.

clock-img

12.12.2011, 15:46

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Jaffa torta:

http://www.coolinarika.com/recept/791518/

Fondan:
http://www.coolinarika.com/recept/domaca-fondan-smesa-za-torte-kolace-figurice/

Mozes ti napraviti tortu dan prije, a svejedno ti je kad ces stavljati butter cream. Ako budes radila po ovom gore receptu, i ne treba ti, jer je ova cokoladna krema koja ide oko torte dobra, glatka i fino prione fondan za nju.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

12.12.2011, 19:39

clock-img

minie

pencil-img

165

Hvala draga. Ako uspije stavljam sliku, a nadam se da hoce :)))

I jos samo jedno pitanje, gdje se ima kupiti ova fruktoza?

user posted image    user posted image    user posted image    user posted image


_____________________________

Mamino sunce, maza, zivot i sreca...
R 17.10.2011.

clock-img

12.12.2011, 19:58

clock-img

enči80

pencil-img

123


IZVORNA PORUKA: minie

Hvala draga. Ako uspije stavljam sliku, a nadam se da hoce :)))

I jos samo jedno pitanje, gdje se ima kupiti ova fruktoza?

user posted image    user posted image    user posted image    user posted image


Koliko ja upratih a nikad se ne odvažih napravitiuser posted image mislim da imaš fruktozu u DM-uuser posted image

_____________________________

28.10.2008.,jedna ptičica:(
07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:)
'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.

clock-img

12.12.2011, 21:15

clock-img

minie

pencil-img

165

IZVORNA PORUKA: enči80


IZVORNA PORUKA: minie

Hvala draga. Ako uspije stavljam sliku, a nadam se da hoce :)))

I jos samo jedno pitanje, gdje se ima kupiti ova fruktoza?

user posted image    user posted image    user posted image    user posted image


Koliko ja upratih a nikad se ne odvažih napravitiuser posted image mislim da imaš fruktozu u DM-uuser posted image



Hvala draga, svakako moramo po pelene u DM krajem sedmice i tu cu i kupiti. Ja cu ipak probati pa sta bude, vidjela sam i video one tete sto radi najljepse torte i ne cini mi se tesko.


_____________________________

Mamino sunce, maza, zivot i sreca...
R 17.10.2011.

clock-img

12.12.2011, 21:19

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Fruktoza u dm-u, trazis bas njihovu, pise fruchtzucker, plavobijela kutija. Glicerin u apoteci. Nije tesko uopste samo prati upute od-do.

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

12.12.2011, 21:19

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Da znaš da je trenutno nema u DM u šopingu na Grbavici, ali rekoše da ima a Alipašinom polju. Imašfruktozu i u Merkatoru i Robotu ali je dosta skuplja.

Ako imašfacebook evo u slikama kako ja to radim: http://www.facebook.com/media/set_/?set_=a.246656688717155.61678.234869626562528&type=3#!/pages/Carstvo-dobre-hrane/234869626562528

< Poruku je uredio ElmaB -- 12.12.2011 21:21:58 >


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

12.12.2011, 22:46

clock-img

rukajja

pencil-img

63

zinanina- hvalauser posted image a posuta je kokosom bijelimuser posted image

clock-img

12.12.2011, 22:48

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

rukajja ja tvoju tortu nikakoa ne vidim...samo ove svjetlice preko...a sve mi se čini ispod pahulje la nisma sigurnauser posted image

a ko straži fruktozu u DM-u juče je u alti u DM-u bilo...kupila moja kolegica ja je poslala hoće da se okuša u fondantuuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.12.2011, 22:59

clock-img

rukajja

pencil-img

63

clock-img

12.12.2011, 23:00

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

user posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

12.12.2011, 23:01

clock-img

Ninushka

pencil-img

280

Hej Minie, ja sam za svoju prvu fondatušu napravila Jaffu, ali ne ovu s coolinarke, nego ovu s našeg foruma. Pravila je za sinčićev prvi rođendan i svi, ali svi, su bili oduševljeni. Bomba, 4 su kore, pa dobije na visini ma savršena, ti možeš raditi i 3. Evo ti recept:

JAFFA TORTA
dug je proces pravljenja al se iplati svaka minuta vjerujte ... bomba je
sastojci:
12 jaja
12 kasika secera
12 kasika mljevenih oraha
3 kasike krusnih mrvica, ja sam stavljala prezlu

zuti fil
1 litar mlijeka
4 pudinga od vanilije
200 g secera
1 margarin

smedji fil
200 g secera
1,5 dl vode
200 g mljevenih oraha
1 cokolada za kuhanje
1/2 maslaca

nadjev
3 kutije jaffa keksa
2 sokica dvojni-c (ja sam uzela dzus od narance)

priprema:
kore: napraviti 4 kore i to - umutiti 3 jajeta sa 3 kasike secera. dodati 3 kasike mljev. oraha i 1 kasiku mrvica. lagano umijesati i peci na oko 200 stepeni pola sata. tako svaku koru zasebno
zuti fil: napraviti puding od mlijeka i praska za puding. ostaviti da se ohladi (ne mora bit ledeno) i dodati secer i margarit, pa ponovo dobro umutiti
smedji fil: prokuhati secer s vodom da se napravi kao agda, dodati zatim orahe i istopljenu cokoladu. kad se ohladi dodati maragrin i umutiti.

torta se pravi ovako:
-na tablu staviti jednu koru, premazati je dijelom zutog fila.
-po zutom filu sloziti keks prethodno umocen u sok, pa premazti keks zutim nadjevom (najbolje je samo da popunite rupice izmedju keksova, jer vam nece moci biti zutog fila ako stavljate puno)
-prekriti drugom korom i premazati polovinom smedjeg fila
-staviti trecu koru
ponoviti postupak kao i sa prvom: zuti fil, keks, zuti fil
-staviti cetvrtu koru i premazati ostatkom smedjeg fila
-ostavite malo zutog fila na kraju da tortu premazete okolo.
-ukrasite po zelji

Nije toliko komplikovana koliko se čini, ja sam je do sada pravila 3 puta, kada sam je prvi put pravila sumnjala sam u nju, ali me razuvjerila..... Sretno!

clock-img

12.12.2011, 23:01

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: rukajja

user posted image


user posted image user posted image user posted image
prelijpa...
jao kako su ti pahulje divne...jel imaš kalup za njih...
jao prava zimskauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.12.2011, 23:01

clock-img

rukajja

pencil-img

63

clock-img

12.12.2011, 23:02

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

Ima ova jaffa u slikama kako se pravi na temi torte kod nas...u pravu je ninuska super je i mnogo dobra pod fondatuser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

12.12.2011, 23:05

clock-img

rukajja

pencil-img

63

nadam se da se sad bolje vidiuser posted image inace, ne javljam se cesto, ali citam redovno i postavih ovo, jer... dugujem to svima vama sa RR, poceh odavde sa fondanomuser posted image

hanadi- nije kalup. sablon nacrtan na debljem papiru. torta je inace za tetu iz vrtica moje kcerke, a sablon sam uzela od tete sa prozora vrticauser posted image

samo jos da kazem, da bojama nikako nisam zadovoljna i ako neko ima da zivi u njemackoj i zan neke dobre neka mi kazeuser posted image

clock-img

12.12.2011, 23:09

clock-img

Ninushka

pencil-img

280

IZVORNA PORUKA: rukajja

user posted image



WOW!!!!!!!!!!!!! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image iLike!!!!!

clock-img

12.12.2011, 23:10

clock-img

rukajja

pencil-img

63

hvala ninushkauser posted image

clock-img

12.12.2011, 23:16

clock-img

Ninushka

pencil-img

280

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ima ova jaffa u slikama kako se pravi na temi torte kod nas...u pravu je ninuska super je i mnogo dobra pod fondatuser posted image



i mnogo, mnogooo ukusna....jedva čekam neki rođendan opet, ispod fondanta-opet Jaffa....

Neki dan razmišljam koliko je samo žena zbog ove teme na RR počelo s ovim fondantom-čudom, nikada se ne bih usudila na to da to nisam vidjela od vas ženica ovdje, stvarno super stvarčica. Divne ste, sve vi što pravite čaroliju od ovoga...Hvala vam....

clock-img

12.12.2011, 23:19

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

Jaffa je moj favorit,uvjek.mmmmuser posted image
nego da pitam.smijul se slag i fondan dodirivat?hocel se pocet topit.znaci glazura slag a slika  i par ukrasa fondan


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

Zadnji članci

article-img