Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Breskva care, uciteljica je jaaakooo ponosna na tebe... Torta je suupeerishka, stvarno izgleda top! Mi vec dugo hocemo da napravimo sa zvjezdicama i nesto nam uvijek drugo dodje na red, vidis kako je super, i mi cemo uskoro sa zvjezdicama jednu...
_____________________________
9.9.2009. :-)))
22.05.2010, 12:41
Anoniman
Ivana, ivana zarazila si me ja sad samo kontam sta da napravim za sljedjeci put...ali se prvo moram obezbjediti bojama i receptima jednostavnih torti da sto prije dodjem do fondata ...
Hvala vam cure za ove linkove odo ucit zanat
< Poruku je uredio Breskva -- 22.5.2010 12:43:19 >
22.05.2010, 17:23
maja78 RR
4163
kako faris rece da su dosle tecne boje otisla sam u merkator i kupila, ima plava, crvena, cokolada boja, narandjasta, zelena, limun zuta, roza, bijela
_____________________________
"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer
22.05.2010, 17:27
faris06
190
Majo ja sam kupila u prahu zelenu , crvenu i zutu, hajd nek imam, mozda jednom zalomim i napravim i ja nesto .One su polica ispod tih tecnih i jedna kesica kosta 0,40 KM. Vidjela sam da ima i kokosovo brasno u nekoliko boja.
_____________________________
Dva mala Indijanca
22.05.2010, 19:07
anelinos
211
IZVORNA PORUKA: faris0'
Majo ja sam kupila u prahu zelenu , crvenu i zutu, hajd nek imam, mozda jednom zalomim i napravim i ja nesto .One su polica ispod tih tecnih i jedna kesica kosta 0,40 KM. Vidjela sam da ima i kokosovo brasno u nekoliko boja.
ja kada sam nedavno bila tog marcipana nije bilo..... jel mi moze neko reci gdje stoji da nelutam a jel im boje stoje tamo gdje su sve one djidje za kolace hvala unaprijed....
_____________________________
Sretna i zadovoljna, hrabro koracam ka svom cilju skidanja killica...
22.05.2010, 19:18
faris06
190
Anelios stoji ti tamo gdje su i boje i sve ostalo za kolace. Mislim da je odmah do jestivih boja u prahu u istom redu gdje su i one ostale djidje za ukrasavanje torti. Pakovanja su mala od 200 grama i kosta 4,5 KM. Mozda je sinoc bilo 10-tak pakovanja . a jos sam vidjela da imaju i gotove ruze napravljene od tog marcipana, te neke zvjezdice sitne.
_____________________________
Dva mala Indijanca
22.05.2010, 19:21
faris06
190
Ups, ja mislila pitas gdje stoji marcipan masa. Jeste i boje su tamo gdje je sve za kolace.
_____________________________
Dva mala Indijanca
23.05.2010, 13:33
anelinos
211
hvala velika interesovalo me oboje gdje stoji..... hvala jos jednom sutra odem ako ne nestane
_____________________________
Sretna i zadovoljna, hrabro koracam ka svom cilju skidanja killica...
23.05.2010, 22:39
rokoko
336
Breskva,torta je baš slatka i uredna,kao da je ko zna koja po redu,a ne prva.
24.05.2010, 21:44
Hanady RR
18727
e kako me i samu zanimalo koliko može stajati ovaj fondant od bombona našla sam zanimljiv tekstić: u istom ima postupak kako istopiti u mikrovalnoj minutažom pa mpžda nekoj pomogne da se ohrabri i krene u akciju
Stavite marshmallow u veliku zdjelu, dodajte vodu i ekstrakt vanilije i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici da se otope. Svakih 30 sekundi zaustavite i promiješajte. Obično je potrebno oko 2,5 minute. Izvadite i umiješajte 3/4 šećera. Miješajte prvo drvenom kuhačom jer je jako vruće.
Kad se ohladi dovoljno da se može dirati rukama a da se ne opečete, istresite na radnu površinu (idealno je ako imate mramornu podlogu, u suprotnom na glatku radnu površinu) dobro namazanu biljnim mrsom i na koju ste stavili ostatak šećera u prahu, i čvrsto mijesite oko 8 minuta, da dobijete čvrsto i elastično tijesto. Da vam se ne bi lijepilo za ruke, namažite ruke biljnim mrsom, ali ne pretjerujte da ne bi promijenili čvrstoću i sastav smjese.
Oblikujte kuglu, omažite je biljnim mrsom da se ne zasuši na površini. Omotajte dobro prozirnom folijom, pa stavite u vrećicu za zamrzivač, istisnite što više zraka i dobro je zatvorite. Kad se potpuno ohladi stavite u hladnjak.
Bolje je ostaviti smjesu da odmara najmanje 24 sata da bi se šećer dobro istopio i smjesa postala glatka. U hladnjaku ga možete držati nekoliko tjedana, a možete ga i zamrznuti (do 6 mjeseci) Kad vam bude potreban izvadite iz hladnjaka, odrežite koliko vam je potrebno i zagrijavajte po 10 sekundi u mikrovalnoj, tek toliko da malo odmekne i može se mijesiti.
Za bojanje MMF-a najbolje je koristiti boje u gelu (u nedostatku možete koristiti i tekuće, ali je onda potrebno dodati još šećera). Nanesite boju čačkalicom, svaki put koristite čistu čačkalicu. Radnu površinu pospite škrobnim brašnom ili šećerom u prahu ili mješavinom oboje pa na njoj razvaljajte MMF na debljinu od 4-6 mm. Često okrećite u krug da se ne zalijepi (ali ne preokrećite). Uz pomoć valjka prenesite na tortu.
Ja napravila...pa da vidim koliko može čekat
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 21:51
Hanady RR
18727
hajde sad da mi neka nađe lijepu tortu i obajšenjo naravno kako na 2 sprata da je napravim... ja imam torten pleh regularni...28 cm manji nemam i nemam kad ići tražiti...
dadada ti si malom na spratove pravila...de me malo porslijedi... i najbitnije kad je pokrivam fondantom jel jednim te istim slojem moram oba sprata il mogu posebno svaki. kao npr ova
< Poruku je uredio Hanady RR -- 24.5.2010 21:52:11 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 21:52
faris06
190
Ovo je moja najdraza tema. Sav materijal nabavila, postupak znam, jos mi samo fali vjetar u ledja( torte i ja smo na vi). Nadam se da cu i ja uskoro postaviti slicicu svoje tortice. Drzite mi fige.
_____________________________
Dva mala Indijanca
24.05.2010, 21:55
Hanady RR
18727
faris samo kreni...
možeš za prvu put praviti neku od tori koje se ne peku tipa ona milka ili ledena torta... čisto da pokažeš svoju kreativnost sa fondantom
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 21:59
Ilhana RR
6113
Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
24.05.2010, 22:02
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR
Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)
jesam pametno zboriš .... a kako da ispečem manju tortu istu kao veću...ako nemam kalup...hajd u neku ću šerpu...al mjere materijala valjda trebam odokativnom metodom radit
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 22:10
Hanady RR
18727
evo zanimljivo pa neka nam se nađe...u našim nastojanjima d anm torte budu ukusne i lijepe kao kod pravih slastičara Ovo je dekorativni gel sa kojim možete ukrašavati i pisati po vašim tortama, ali i po kolačima.
Potrebno je:
80 gr šećera u prahu
1 kašika gustina(skrobno brašno)
4 kašike vode
4 kašike soka od limuna
jestiva boja po želji
Sjedinite sok od limuna i vodu. Sjedinite šećer u prahu i gustin, a onda postepeno dodajte smesu od limuna i vode. Neprestano mešajte dok se smesa ne sjedini i ne razbiju grumuljice. Stavite na vatru da se kuva. Kada provri,kuvajte još malo dok se smesa ne zgusne. Gotov gel podelite na 3-4 male teglice(za bebi hranu) i dodajte boju po želji i promešajte. Sipajte gel u kesu sa odgovarajućim nastavkom i ispišite sa njim odgovarajuću poruku.
Čuvajte u dobro zatvorenim teglicama na hladnom mestu.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 22:12
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR
Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)
jesam pametno zboriš .... a kako da ispečem manju tortu istu kao veću...ako nemam kalup...hajd u neku ću šerpu...al mjere materijala valjda trebam odokativnom metodom radit
Sta ce ti bona kalup...
napravis kockastu i onda uzmes serpu, noz i isjecese okolo, taman od jedne kore napravis dvije ;)
ja vecinom pravim kockastu i od nje napravim dvije kore ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
24.05.2010, 22:13
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR
Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)
E, ja ovo sa slamkama nisam skontala
Ja sam mislila da se naprave dvije torte i onda se samo manja stavi na veću...
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
24.05.2010, 22:16
Hanady RR
18727
Ilhana pametna si sa oviom velikom kockastom korom pa da pravim dvije manje...rješila si mi dilemu...pravim tortu na sprat definitivno...
Mya između spratova probodeš slamke...da ti odozdo udaraju u ovu gornju olandu da ti nebi gornja torta uletila u donju...kontaš sad... al ti obajsnih
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 22:30
Mya_81 RR
5531
Skužih
Al' sad nešto kontam kad su samo dva sprata u pitanju možda te slamke i nisu potrebne, možda samo ta oblatna...druga stvar je kad je više spratova (3, 4, 5) pa je puuuuunoooooo veća težina....
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
Ljubav, 25.06.2009.
24.05.2010, 22:33
Hanady RR
18727
ma mya što je sigurno sigurno je ...maloprije na youtube pogledah kako je treba napravila divnu tortu i dok je na slavlje donijela ...sletio joj sprat
e sad ako ko naleti na tutorial kako da napravim onog hajvana winnie the pooh nek mi postavi link...to mi treba
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.05.2010, 22:35
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: Mya_81
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR
Kad se prave torte sa fondantom na sprat, preporucuje se da se pravi sprat po sprat, da ima svaki sprat kao neku podlogu, ja sam skontala ako se koristi jedna tabla od oblande moze se i pojesti ;) a da nebi "upala" torta druga stavis na tri cetri mjesta slamke tako da daju podrsku... neznam dal si me skontala :)
E, ja ovo sa slamkama nisam skontala
Ja sam mislila da se naprave dvije torte i onda se samo manja stavi na veću...
ova sto sam ja gledala je koristila nesto slicno slamkama sto se posebno kupuje poskupo al reko umjesto toga stavis slamke... znaci ubodes u tortu donju i stavis na nju drugi sprat ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
25.05.2010, 10:28
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
ma mya što je sigurno sigurno je ...maloprije na youtube pogledah kako je treba napravila divnu tortu i dok je na slavlje donijela ...sletio joj sprat
e sad ako ko naleti na tutorial kako da napravim onog hajvana winnie the pooh nek mi postavi link...to mi treba
ponavljam...bitno mi jako
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''