Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Meni se nije osusila... doduse ja sam je zavrsavala dan prije nego sto je se jela...
imala sam cak i pola torte samnom u Sarajevo koja je bila u zamrzivacu i bila je ko friska kad je stigla ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 12:18
ivanak
1767
Mene zanima, jeli mogu šećerni sirup napraviti sama - voda, šećer ili? A ta mjera za recept, koliko mogu napraviti mase od toga? A zanim me još koju ću boju kupiti da dobijem fondat u boji?
13.10.2009, 12:22
Ilhana RR
6113
Ova smjesa sto sam ja pravila je za jednu veliku tortu ako hoces debel sloj kao sto vecina naroda stavlja al posto je to toliko slatko ja sam napravila dvije torte od ove smjese i obadvije su bile velike...
a ova masa ti moze stojati dugo u frizderu tako da ako bi ti ostalo puno mogla bi napraviti jos jednu tortu kasnije... mislim da je do tri mjeseca eventualno cetri moze stojati u frizderu...
Boje mozes upotrebiti koje hoces al da su jestive, neki stavljaju odma boju dok prave a neki po potrebi. ja sam stavljala po potrebi tako da sam ja iz samog pocetka napravila bijelu masu i posle mjesala boje koje meni trebaju... neznam jesi li vidila moje slike od torti koje sam pravila, mislim da ima ovde na temi...
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 12:51
ivanak
1767
Jesam, vidjela sam. Super su. Bravallo masa jeli to taj fondad - prvo bi kupila pa probala sa time. Pa ću onda sama napraviti smjesu????
13.10.2009, 12:55
Ilhana RR
6113
Neznam ja sta ti je to... pitaj jel to secerna masa... znam da u Sarajevu u Nedzaricima u nekom butiku za slasticarne ima da se kupi ta masa, mislim da kosta 11 km kilo... kazu da je predobra....
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 16:56
ivanak
1767
Malo sam se raspitala i u biti Bravallo masa je taj fondat, ali drugačiji naziv jer je drugi proizvođač. Skupa je masa,a i oprema, npr. špatula za struganje šećera oko 140 kn, a valjak za ukrase oko 80 kn. Ali vrijedi se kupiti pa eksperimentirati, uvijek će za nešto trebati. Od rođendana, bladgana, svadba, diploma.... čeka nas svašta. A osim toga, volim praviti kolače i torte i stvarno uživam u tome. Jesam mlada, ali svasta sam do sad pravila. Nisam još sa ovim probala, ali uvijek tražim nešto novo za iskušati.
13.10.2009, 16:59
Ilhana RR
6113
ma uzmi obicnu spahtlu sto koriste za plocice bona ;) ona ti je pravo jeftina... a valjak mozes koristiti oklagiju kao za pitu... to sam ja koristila ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 17:03
Ilhana RR
6113
ovakva spahtla moze ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 17:15
ivanak
1767
Ma nego kako, koristit ću obični valjak. Nego ja kažem isplati se kasnije uložiti u take neke stvari pa imaš zauvijek.
13.10.2009, 17:18
ivanak
1767
Zaboravih pitati. Koju boju koristiš da bi obični bijeli fondat promjenila nijansu. Boju u gelu za već gotovu smjesu? A boju u prahu za pripremu doma? Ne znam.
13.10.2009, 17:25
ivanak
1767
Jesi li možda pravila tortu na kat? S čime si učvrstila donji biskvit, odnosno podlogu. Negdje sam prošitala štapiće, deblje... ali gdje to nabaviti. Što si ti stavljala?
13.10.2009, 20:11
Ilhana RR
6113
Hej nisam stigla da ti napisem ranije, mala mi nesto bi nervozna pa morado ugasiti...
Moze se praviti na sprat... imas spravicu za to koja se ubode, obim bude velicine kao i torta. a mozes sigurno i bez toga jer nije ti prazna torta unutra kako god ;)
Ja kad pravim tortu na sprat pravim jednu po jednu, i onda ih samo poredam jednu na drugu... stavim neku stanglicu okolo da se nevidi sastav... i to je to ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
13.10.2009, 22:12
aazra
2141
Evo smo u pripremama za tortu za prvi rodjendan i glavni problem je fondant. Uspjela sam kupiti gotovu marcipan masu - fondant u Amperu sto mi je savjetovala nasa Rabi i u Tusu kesice boje u prahu u zelenoj boji, jer nismo nasli drugu. Inace, svi recepti za fondant su mi jaaako komplikovani i ne bih se usudila eksperimentisati, nadam se da ce ovo uspjeti. Jedino mi je zao sto nisam nasla plavu boju, boje koje imaju su uglavnom roza i crvena. Ali nadam se da ce i ovo fino ispasti.
< Poruku je uredio aazra -- 13.10.2009 22:16:58 >
_____________________________
13.10.2009, 23:42
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: aazra
Evo smo u pripremama za tortu za prvi rodjendan i glavni problem je fondant. Uspjela sam kupiti gotovu marcipan masu - fondant u Amperu sto mi je savjetovala nasa Rabi i u Tusu kesice boje u prahu u zelenoj boji, jer nismo nasli drugu. Inace, svi recepti za fondant su mi jaaako komplikovani i ne bih se usudila eksperimentisati, nadam se da ce ovo uspjeti. Jedino mi je zao sto nisam nasla plavu boju, boje koje imaju su uglavnom roza i crvena. Ali nadam se da ce i ovo fino ispasti.
Hej draga, gdje zivis i za kad ti to treba? Ako hoces mozes otici do posla moje zaove a ja cu njoj reci da ponese jednu kesicu pa da ti dadne. Znam da imam najmanje jednu koja mi je ostala dole plave boje ;) mislim da sam kupila sve boje po 2-3 kesice kad sam ljetos bila hehe...
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
14.10.2009, 09:41
ivanak
1767
Znači, postupak je ovakav ( ako griješim ispravi me ): - kupim prah za fondad i sa šećerom u prahu napravim tijesto ili? - kad razvaljam tijesto, na koliko cm ili mm debljine? ( ne bi baš da kolač ispadne presladak )? - ako želim promjeniti boju, onda tekuću boju kapam u gotovo tijesto ili? - tortu premažem butter kremom ili čime drugim pa stavim masu i ostružem šećer sa mase? - rukom vrtim oko torte i ostatak odrežem? - pravim kojekakve figurice sa ostatkom tijesta?
*koliko treba otprilike praha od mase za jednu prosječnu tortu ili tortu na kat?
18.12.2009, 01:53
Ilhana RR
6113
Juppi. opet mi je uspijelo... =) Masala... =)
i torta bez jaja radi alergije...
eto sada ako hocete izbrisite temu ili prebacite sve na temu o tortama.... posto ima previse tema....
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
18.12.2009, 22:33
leli§
1201
IZVORNA PORUKA: Ilhana
Juppi. opet mi je uspijelo... =) Masala... =)
Boga ti kako si uspijela ovu masni svezati :):):) hajde za to postavi korak po korak postupak...ja mislila sebi i dragom nesto sklepati za 9. godinjicu u oktobru ali odustala nisam se usudila poceti zbog masne
_____________________________
jos uvijek sretno samujemo
"...The future''s in the air I can feel it everywhere Blowing with the wind of change..."
Evo postavi ti je ja... super ti izgleda sheri! =) Drago mi je da ti je uspijelo... dala si mi ideju za sledecu tortu =)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
20.12.2009, 19:39
ElmaB
4568
Može li mi neka od vas tačno napisati kako da napravim ovaj fondar jer će mi to trebati narednih dana zbog Bopžića. Zanima me taj glicerin što stavljate u tijesto, gdje se kupi i šta je to u stvari? Eto neka mi nekat tačno napiše kako ću napraviti fondatr smjesu! Hvala!
Evop nađoh u jednim od vaših postova sastopjke, ali me zanima ovaj glicerin. Ja znam da se to ne smije jesti, koristi se vanjsku upotrebu!
1 kesica želatina u prahu 50 ml hladne vode (za želatin) 20 ml vode (za fruktozu) 100 gr fruktoze (voćni šećer) 1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci) 900 gr šećera u prahu
< Poruku je uredio ElmaB RR -- 20.12.2009 19:41:48 >
elma, ja sam u apoteciu trazila i objasnila za sta mi treba i napravili su mi 100ml. glicerina a ja sam stavila samo kasiku, prvo otopila zelatin u hladnoj vodi. u serpi otopila fruktozu 100 g i malo vode, kad je to prokuhalo dodala kasiku glicerina i zelatin. i onda polako dodavala secer u prahu i mijesala. kad je malo tvrdje, ondsa izvadila na povrsinu i rukama dobro izmjesila, kao tijesto.
_____________________________
Nora-21.06.2009. :)
20.12.2009, 19:57
ElmaB
4568
Ok, puno ti hvala. A jeste li vidjele u samoposlugama one marcipan mase? Ja sam kupila jedno pakovanje pa me zanima ima li neka od vas iskustva sa tim? U tri je boje! Sheri, gdje si kupila fruktozu? Zna li neko gdje se u Sarajevu ima kupiti?
< Poruku je uredio ElmaB RR -- 20.12.2009 19:59:09 >
e kod nas u provinciji nema toga ja sam i boje jedva nasla, kontala ima u konzumu, a nema vec u fisu ih kupila fruktozu imas u DM-u.
< Poruku je uredio sheri -- 20.12.2009 20:00:24 >
_____________________________
Nora-21.06.2009. :)
20.12.2009, 20:19
tea lana
2255
IZVORNA PORUKA: ElmaB RR
Ok, puno ti hvala. A jeste li vidjele u samoposlugama one marcipan mase? Ja sam kupila jedno pakovanje pa me zanima ima li neka od vas iskustva sa tim? U tri je boje! Sheri, gdje si kupila fruktozu? Zna li neko gdje se u Sarajevu ima kupiti?
Elma gdje si kupila marcipan i u koje tri boje,ja danas gledala u Wisi nisam nasla.Mada sam ja narucila kod mame1 kolacice za Bozic ali eto rekoh da i ja bar jedan napravim.