cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Fondant

  
clock-img

25.04.2009, 12:50

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Pozdrav hanumice, kontam da se pripremim za pravljenje torte za Lamijin prvi rodjendan koji je uskoro ako Bog da. I nasla sam na internetu nekih cool izgleda, za unutrasnjost mi je najlakse tu imam dosta dobrih recepata ali kako da dekorisem nemam pojma jos ali nezelim koristiti marcipan jer to ovde slabo ko voli, mislim od ovih nasi.
Nasla sam kako prave tortu sa necim sto se zove fondant, to se pravi kod kuce i izgleda da je jednostavno ali milino recepata na google pa reko da vidim sa vama mojim hanumicama dali je iko od vas ovo pravio?

evo ko ima vremena neka pogleda ovaj snimak

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

extra majke mi a volila bih da mogu na ovaj nacin da dekoriram tortu....

oblik torte koji sam mislila je fifi ili nesto drugo na taj fazon...

< Poruku je uredio Hanady RR -- 18.3.2013 20:02:58 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

25.04.2009, 13:10

clock-img

Anoniman

a nije...sada vidim..to je iskljucivo secer

http://www.pastrywiz.com/season/fondant.htm

clock-img

25.04.2009, 13:12

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

nije, zove se fondant... nasla sam recept jedan sto koristi jedna slasticarna u americi

35 grama zelantina
1/5 dl hladne vode
1 1/2 dl sirupa (neznam kako se zove na nasem, izgleda ko med ali nije med stavlja se u peciva slatka)
1 kasika glukoze
1 kasika margarina
1 kaskica vanilinog extrakta
25 dl secera u prahu (ili dok nenapravis tvrdo tijesto)

jedva prevedoh recept dok nadjo sve njihove nazive za mjere hehe... al imaju i slike kako sta ide na ovom sajtu...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

25.04.2009, 13:19

clock-img

Anoniman

interesantno je pravo...nisam ovo prije vidjela..e sad kakvog je ukusa to je pitanje...probaj napraviti malu kolicinu da vidis kako ce se ponasati, da ti ne padne citav projekat u vodu ako je komplikovano...dobra stvar je sto mozes raznih boja praviti...sada cu bas pogledati u sveznajucem kuharu moje mame velikom pelapratu...imal' ista o tome pa ti napisem

clock-img

25.04.2009, 13:21

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

eh super i ja odoh do prodavncie da prosetam sa Lamijom pa da kupim sta mi treba inace.... mislila sam i nako malo da napravim jer bezveze mi napraviti veliku masu a ono neispadne kako treba...


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

25.04.2009, 13:35

clock-img

Anoniman

'vako kaze veliki pellaprat

Fondan ili topljena glazura- ili kako bi francuzi rekli Fondant pour le glacage des gateauxuser posted image

Šećer ukuhamo do male grude, izlijemo ga na čistu mramornu plohu (koju svako ima u kućiuser posted image ),razmažemo i ostavimo da se jako ohladi. Kada je gotovo potpuno hladan obrađujemo ga kuhačom ili paletom sve dok ne postane bijel i čvrst, odnosno dok ne "odumre" kako kaže stručnjakuser posted image . sad ga dlanom još malo izgnječimo i do upotrebe stavimo u lončić od kamenine (kojeg također svi imamo u kućiuser posted image ) ugnječimo ga i pokrijemo čistom ovlaženom krpom. Za upotrebu ga malo zagrijemo, dodamo aromu i počnemo glaziranje...SRETNO!user posted image

mislim da je puno jednostavniji ovaj tvoj recept..ipak je ovo stari kuhar

clock-img

25.04.2009, 20:49

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

ja iz prodavnice pa u shopping hahah...

evo me u glavnom trenutno pravim, ukus je odlican, sada samo cekam da postane tjesto kako treba ali da sam rucno mjesila nebi do sutra jer uzasno tesko se mjesi... stavila sam u masinu sada pa cemo vidjeti kako ce ispasti al mislim da je dobro... napravila sam citavu smjesu jer tesko bi mi bilo da ja to izracunam u manju smjesu...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

25.04.2009, 21:41

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

evo gotovo i uspijela sam... i boje sam uspijela napraviti kako treba =)
ukus je dobar, podsjeca me na secernu vunu...

user posted image

 
Naravno i bijela boja ima =) nisam svu smjesu koristila ovo sam samo probala... za rodjendan ce biti tortica pa cu slikati i postaviti kako mi je ispala =) ali uglavnom ovo preporucujem pravo... samo dodajte dvije kasike margarina jer postaje brzo suho ako se nestavi u frizder...


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

27.04.2009, 17:29

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

marshmallow fondant- nova masa za oblaganje i dekorisanje= user posted image

Sastojci
250 gr marshmallow-bijeli 500 gr secera u prahu 1,5 kasike vode
secer u prahu za ra Priprema 250 grama marshmallow
sa 1,5 kasikom vode prelijte pa stavite u mikrovele da malo odmekne toliko da se moze mijesiti .Uoriginalnom receptu pise da se na pocetku radi sa mikserom ali ja sam radila rukom .Ako nemate mikrovele marshmallow otopite nad parom u cjediljci bez dodavanja vode ili u rerni isto sa vodom kao u mikrovele.Marshmallow OTOPITI ne rastopiti znaci samo malo ra se ugrije i da se moze raditi rukom da nije vrelo po prstima.Prvo stavite pola kolicine secera i onda dodajete i ostalo postepeno mijesajuci .Masa je dobra kad mozete da je valjate u rukame kao loptu a ne lijepi se za dlanove .Bitno je da nemozete pogrijesiti -ako je smjesa rijetka dodajte secer ako je tvrda malo je ugrijte u mikro ili na pari ponovo malo navlazite .Masa je tako dobra za oblaganje da je mozete tako lako raditi ne razvlaci se , ne puca ne susi se brzo ali ne i dugo.Ako dodajete tecne boje ponovo dodajite secer u prahu dok ne dobijete zeljenu cvrstinu
Zelim vam puno uspjeha i radosti koliko sam je ja imala sa ovom masom

savjet
marshmallow kupim u marketu gdje stoje bombone one kako ih ja zovem spuzvaste ima ih raznih boja ali i bijelih a moze masa da stoji i do 120 dana ako je umotate u prozirnu frisch foliju i u hermeticki zatvorenoj posudi

sa cokolinarke


clock-img

27.04.2009, 17:31

clock-img

tea lana

pencil-img

2255

Fondant/* */
user posted image



Sastojci 450g secera 1 supena kasika glukoze 1 ½ dl vode Priprema
    Posuti vodom po mramornoj ploci ili velikom plehuUgrijatu secer,vodu i glukozu na niskoj temperaturi. Mjesati drvenom kasikom dok se secer sav neotopi.Prokuhati i pokriti poklopcom, ostaviti da kuha 3 minute.Dignuti poklopac i staviti termometar ostaviti da kuha dok nedosegne 116 stepeni na termometru,ili ukapajte kasiku secerne smjese u casu ledene vode,ako se moze napraviti loptica koja je mekahna onda je gotovo.Sklonuti serpu sa spareta i dno zamociti u ledenu vodu da bi se zaustavilo kuhanje. Sasuti smjesu na pripremljenu podlogu. Ostaviti da se hladne koji minut oko 2 minute.Velikim palet nozem koji malo smo nakvasili dizati kantove smjese i prebacivati prema sredini, postupak ponavljati dok masa nepostene gusta,sjajna i zuckasta.Pokvasiti drvenu kasiku i mjesati masu kao da pisete broj osam tako raditi bez prestanka sve dok nepostene tesko za mijesati a masa bude bijela oko 5-10 minuta.Pokvasiti ruke i namladjivati kao tijesto dok god masa nebude glatka i mekahna. Pomocu noza odvajati od podloge ako se zaljepi..Formirati masu u lopte i poloziti u nakvasen tanjur pa pokriti sa navlazenom krpom. Ostaviti 12 h na mlakom mijestu da se odmara.Cuvati fondant ako i slatkise od njega u posudi u koj7 nemoze zrak da ude.
U receptu pise da se masa namladjiva 5-10 minuta dok se neizgube sve mrvice secera,medutim ja sam masu namladjivala ravnih 25 minuta pa se i vi slobodno mozete ravnati sa tim
slike pripreme Posluživanje dobije se oko 350g Fondata.. kad se odmori 12h onda se prebaci na podlogu kojui smo posuli secerom u prahu i razvuce se . Zareze se na par mejsta ako se zeli dodati boja i aroma… ponovo senamladi dok se sve dobro neukomponira i pravite razne figure a moze se i otopiti na pri pa sluziti kao glazura za kolacice.. :)

clock-img

05.05.2009, 22:34

clock-img

lamama

pencil-img

1889

Ilhana ekstra ti je torta, neka je sretan i hairli rođendanćić tvoje kćerkice, želim joj sve najljepšeuser posted image

Imam jedno pitanje u vezi ove mase, gdje kupiš glukozu za ovu masu, je li u tečnom ili čvrstom stanju, ja jako volim da pravim torte, pa bih voljela da i ovo probam, super je ova masa za ukrašavanje.


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

clock-img

05.05.2009, 22:43

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

ovde se zove dextro i u prahu je... slicno seceru u prahu... vjerovatno mozes naci gdje su preparati za kolace... tu sam ja nasla ovaj, izmedju preparata za kolace i secera...

Probaj i odusevit ces se... hiljadu puta i bolje i ukusnije nego marcipan... ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

10.06.2009, 10:39

clock-img

HanaBana

pencil-img

1182

Ilhana, torta je savrsena. Sretno ljepotici:)))
Ja obozavam praviti ove torte ali se jos nisam usudila taj fondant napraviti. Obicno kupujem gotove figurice pa stavljam na tortu.
Sve se bojim da necu moci naci sve sastojke u prodavnici i da ih necu znati odraditi a probacu ovih dana jer i mojoj Hani drugi rodjendan za 16 dana:)))mada cemo mi biti na moru ali taman kada se vrati. Evo torte koju sam ja napravila u nedjelju za djecicu koja su mi dosla iz Svedske.
user posted image
user posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

clock-img

11.06.2009, 19:01

clock-img

Mama1

pencil-img

486

user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini

clock-img

11.06.2009, 19:03

clock-img

Mama1

pencil-img

486

user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini

clock-img

11.06.2009, 19:03

clock-img

Mama1

pencil-img

486

user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini

clock-img

11.06.2009, 19:04

clock-img

Mama1

pencil-img

486

user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini

clock-img

11.06.2009, 19:06

clock-img

Mama1

pencil-img

486

user posted image

_____________________________

Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelji će te voljeti i ostaviti trag u srcu.

ellma
Elmini

clock-img

05.07.2009, 22:14

clock-img

mamma mumi

pencil-img

1074

Da li  se ima kupiti gotovi fondat? I gdje se nabavi glukoza?

clock-img

01.09.2009, 12:29

clock-img

Rabi

pencil-img

1810

Evo i nas na ovoj temi:)
Nama je u nedjelju rodjendanko, pa smo mislili posto nam je prvi, potruditi se napraviti torticu:))
Eh, nasli smo neke sastojke za fondant, ali nisam nasla secerni sirup:(((
Gdje bih to mogla naci ili mozda napraviti?? Pomagajte zenice, bas bih voljela svom malom piletu napraviti torticu!!!! Nekako me sve to cini jaaaaaaako sretnomuser posted image

_____________________________

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

clock-img

10.09.2009, 19:30

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Evo recept koji sam nasla na jednom EXTRA blogu, ono sto ja zovem glukozom je fruktoza =)

Potrebno je:

1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci)
900 gr šećera u prahu
user posted image


U vanglicu, prosejati šećer u prahu zbog grumuljica. Želatin preliti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu i vodu staviti na vatru da se kuvaju. Kada počne da vri, kuvati još 30 sekundi a onda skloniti sa vatre. Odmah dodati glicerin i dobro promešati, a onda preručiti u nabubreli želatin i mešati dok se želatin ne istopi. U prosejani šećer, postepeno dodati vruću smesu i mešati sa kašikom dok može, a onda izručiti na radnu površinu i umesiti rukama u glatku masu.

Dobićete 1 kg odličnog fondana za torte. Ovako pripremljenu fondan čuvajte na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Ova količina je dovoljna za prekrivanje jedne torte i nekoliko figurica na istoj. Fondan bojte sa prehrambenim bojama u prahu.

Da vidite kako ova masa "radi", pogledajte donju sliku tortice koju sam juče radila.

user posted image

user posted image




_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

10.09.2009, 19:34

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Evo kako napraviti naprimer ovog zabca...

user posted image

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

10.09.2009, 20:13

clock-img

Ex Yu

pencil-img

718

Ilhana to ti je super probat cu samo jos nigdje kod nas nisam nasla boju jestivu iako sam trazila vise puta ... user posted image

_____________________________

Danijal 09.06.2009

clock-img

10.09.2009, 21:07

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: Ex Yu

Ilhana to ti je super probat cu samo jos nigdje kod nas nisam nasla boju jestivu iako sam trazila vise puta ... user posted image



Neznam dal imate Tus u travniku, ja sam je samo tu u Sarajevu nasla... u prahu je, pa ako imas koga u Sarajevu neka ti kupi i posalje u koverti... male su kesice a mislim da je jedna kesica 39 feninga nisam sigurna...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

13.10.2009, 11:59

clock-img

ivanak

pencil-img

1767

Kad obložim tortu sa masom - fondom.... jeli to mogu staviti u frižider, hoće li se osušiti?

Zadnji članci

article-img