IZVORNA PORUKA: Lucina
I ja sam imala velikih dilema po pitanju sjedenja, stavljanja na nogice i sl. A onda sam vidjela da po najnovijim istrazivanjima djecu ne treba stavljati da sjede sve dok sama iz lezeceg polozaja ne ustanu u sjedeci. To je moja djevojcica uradila sa 7,5 mjeseci. Svi su mi govorili jao ne stavljas je da sjedi, a proslo sest mjeseci. Mene je bas bilo briga, jer su to preporuke WHO. Isto vazi i za stajanje. Ne treba djeci na sili razvijati misice koji jos nisu spremni za određene polozaje.
Potpuno se slazem s ovim!
Mom malom je 7 i po mjeseci, i jos uvijek ne sjedi sam, niti ga forsiram! Ne davno na kontroli, prije jedno dvije sedmice, me pedijatar napao zasto ga ne stavljam da sjedi, da je on trebao sjediti vec sa 6 mjeseci, da ga sjedam i stavim jastuke okolo itd...da ga ja moram "nauciti" da sjedi, inace nece ni sjediti...ali ja to smatram cistom gluposti! Jednom sam ga probala staviti, cisto da vidim kako ce reagovati, i mogu vam reci da mu se ni malo nije svidilo. Ukocio je ledja i ispravljao se, i poceo da vristi, tako da mi vise ne pada na pamet da to uradim! On ce se ustati i sjesti sam kada bude spreman za to, a do tada nece nista propustiti!
Ako se beba forsira moze se samo zeznuti kicma i kukovi, zato treba sve pustiti da ide svojim tokom.
Ne razumijem zasto svi zele da zure sa sjedenjem, hodanjem, puzanjem itd. Drage moje, nije nikakvo takmicenje ko ce prije nesto uraditi....radi se o zdravlju vaseg dijeteta!
Pogotovo sto se tice oslanjanja na nogice prije vremena...beba se NE SMIJE oslanjati na nogice prije nego sto se ona sama digne i to uradi. Isto tako ove hodalice i gluposti, samo mogu zeznuti nogice, kicmu i kosti bebice. Pusti te je neka sama odluci kada je spremna za slijedeci korak, bebe to znaju bolje od nas.
Svaka je prohodala, sjela, i propuzala prije ili kasnije, pa i vasa ce. Nema potrebe nista forsirati...