IZVORNA PORUKA: Bella.88
Nastranu sve to, zar bi stvarno htjela kada zatrudnis da se u mahali "skuplja" za tvoje dijete ? Da ti ljudi donose u "kesama" koristene stvari? Zar bi htjela da se pomiris s tudjim koristenim djecijim kolicima?
nemoj da sad preterujemo,ti se više nasekirala nego njeni
ako će doći u BIH neće doći pod most
istina je da je došlo teško vrijeme i da se teško živi
ali nije baš ovakva situacija kakvu si ti prikazala
i u Bosni se šeta i u Bosni se izlazi i ovde se lijepo živi,nemoj da prepadaš ženu
nije kao na zapadu,ali i tamo ljudi crnče i rade...,drugo je to što neki nisu u mogućnosti radit
meni je samo žao slabog i nejakog insana koji je muftač drugog i nemože sebi zaradit da preživi
Ima i onih koji biraju posao i isprsuju se van svojih mogućnosti
sinoć pričam sa mm,kaže on našao jednom prijatelju posao u osiguranju ovaj neće to da radi,a bez posla duže vrijeme
svugde ima svega
verovatno bi ti teže bilo da se adaptiraš jer si odavno tamo i stvarno se teže živi ali ja bih ti rekla ti blago meni pođi za svojom srećom ako misliš da je to to,a što se tiče nafake i sudbine to samo dragi Bog zna
Ne znam za druge, ja sam radila kako kod drugih tako i neke stvari su doprinjele da imam svoj salon. Nemam 10 radnica, nemam 20 radnica, nas je je troje, onoliko koliko mogu da finansiram. U zivotu sam upoznala mnogo profila ljudi, zena, najvise sam se ibretila zenama koje se udaju a nemaju nikakvo osiguranje. Nista sto bi im sacuvalo ledja, pa trpe sve i svasta. Ti kada imas posao ti ne zavisis od nikoga. Ja sam njoj rekla, neka dodje, ali kada joj nadju siguran posao. Ja licno, to sam ranije pisala. Nebi mi ego mogao dozvoliti ( razlog zasto sedam godina nisam planirala djecu) nebi mi ego mogao dozvoliti da ja svom djetetu ne mogu nista priustiti. da mi ljudi donose stvari koje ne da su nove, nego one stvari koje njima ne trebaju , ne da im netrebaju nego su za baciti, znaci to nesta ni svom djetetu vise nebi obukli, kamoli dali da se igra, nego vamo nekoj jadnici koja ne moze da priusti tuhnu nesta sto je planirano da se baci. cas_t izuzecima. Mozda je moje razmisljanje grubo. ali zasto bi n primjer moje dijete bilo manje vrijedno pa da tamo "nasljedjuje" tudje vec koristeno- bagatela? Ja nisam nosila necije "otpatke", niti ce moje dijete. Zbog toga sam se hiljadu puta sukobila sa zenama koje radjaju jedno za drugim pa ocekuju ne samo od svekrve nego od mahale ( mozda sada nekima bude janso zasto sam osudila zenu koja ne moze doci sebi, osudjuje svekrvu sto se nije sjetila da kupi "carapice" njezinom djetetu tj.unuku)., koje jednostavno ocekuju od drugih, familije sire i uze. Pa gdje si ti tu kao roditelj? To je ono sto cijelo vrijeme govorim neko ko radi, biti ce joj svejedno hocel nesta dobiti ili nece. Niti ce ocekivati od drugih.
Hajde iskreno racunaj sta ti s jednom platom mozes uzeti. Bez tudjih donacija koliko god dobronamjerni bili. Zasto ako neciji muz ima platu 500-600KM (300evra) da necije dijete nema nova kolica? Zasto im je skup kompletic od 10-12Km na pijaci 5KM? Zasto da se odvaja od usta nebili se nesta drugo za kuce kupilo?
Zasto taj zivot kada moze biti bolji? Zato i kazem neka dodje, a kada u kuci budu postojale dvije plate. Kada i ona radila.
I ne samo to, neka racuna troskove za rezije, troskove hrane. Najbolje, barem ja tako radim, napravim spisak pa svakog prvog idemo u bingo po namirnice, osim mesa, meso kupujemo svjeze kao i jaja.
Neka napravi spisak i neka racuna, aha 100-200KM ode za rezije, znaci 500-200. Koliko je? Neka od toga oduzme namirnice (gdje ide i kiselina i ekstra ono sta ne planiras da kupis stavis) bude ti slagati cu, kod nas je najmanji racun, nas dvoje, 130KM. Koliki ce biti kada bude beba tu? pelene? Kreme? samponi? I sta tebi na kraju ostane od plate? I sve na to neka racuna gorivo za auto. Da ne kazem da uvijek moras imati para u steku za nedaj Boze do narednog prvog.
Moja realna procijena, s jednom platom, u BiH je tesko zivijeti.
< Poruku je uredio Finepex -- 16.5.2015 16:24:26 >