IZVORNA PORUKA: salmy
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Salmy uopće nisu zahtjevne...ja ih sada 5 imam :)) i evo i najtarija od 4 godine omladila se čekam joj cvat :)
joj zezas? jel trebaju biti u prozoru i sta traze..puno zahtjevne..jel uvijek imaju ovaj cvijet..nemoj me tjerati sutra u Obi..a malo mi fali
nezezam zaista...
ja jako volim orhideje :)))
i vjerovala ili ne sve sma ih na poklon dobila i sve su divne...
ne stoje na direktnom suncu, ja svoje držim pored prozora, al ne na njemu...
ja svoje nezaljevam nego prskam prokuhalom vodom iz one prskalice stipa stelex...ljeti i kad je vruće svako 2-3 dan...u vlažnom rmenu svako 5-6...prskam stabljiku i list i dole one zelene pipke...
mjenjam im zemlju koja je posbena zemlja, to je suptrat neki od kora drveća koji ih hrani, u obiju uzmeme veliku kesu pa svake jeseni im promjenim to ...i svako 2-3 mjeseca u vodu za prdskanje odoam sredtsvo za pomoć u cvatu đubrivo za orhidje 250 ml je u OBI-ju oko 5 KM...
elem...vrlo se lako održavaju...kada opadne cvijet jedno vrijeme orhideja stagnira...nekada iod o pola godine...al omladi se ...meni se sad moja najstarija omladila :)
a najmlađa koju sam krajem avgusta dobila nije joj i jedna cvijet opao a nova grana krenula sa pupovima :)
nadam se za bajram biće mi puna polica lijepih orhideja na sve 4 moje saksije :)