IZVORNA PORUKA: Okarica
Meni iz tvog posta Ummuisa nije jasno nešto. Da li ti opravdavaš razlog zbog kojeg je on isprovociran? Nastavnici, drugoj djeci i drugim nastavnicima nije poniženje da kupe smeće, a tom malom, a očito i njegovom ocu jeste!
ovako...dosad sam mislila da se radi o drugom dječaku... pa se možda sad ne bi trebale komentraisati neke moje izjave...
U svakom slučaju... ne opravdavam ničiji bezobrazluk... slažem se sa svima koji su rekli da danas roditelji najviše snose odgovornosti za dječiju (ne)kulturu... uče ih da vole samo sebe, postavljaju sebe iznad roditelja, nastavnika...., roditelji se trude okititi dijete manirima: da puste jezik u u raspravi sa starijima, ne birajući ni rječnik prikladan ni ton sa kojim razgovara, neće prvi pozdraviti starije, a kamoli da npr. ustupi mjesto starici u busu.... i puno je toga... dakle, općenito gledajući nekultura hara, ne zna se ni ko pije ni ko plaća...
Da li ti opravdavaš razlog zbog kojeg je on isprovociran?
Konkretno u ovom slučaju, ja ne bih žurila sa nekim zaključcima.... jer imamo ispovjest samo jedne strane tj. učiteljice.
Razlog radi kojeg se mali osjećao uvrijeđen ili isprovociran predpostavljam da je daleko veći od bacanja smeća....
Ono na što sumnjam jeste da je dječak možda doživljavao od te nastvanice pritisak, i taj način na koji je ona njega pokušavala da potakne na učenje dok je prema drugima bila popustljiva možda je bio na krivi način , pa je mali shvatio da ga ona tako tretira jer ga nepodnosi...
Pogotovo ako se baš fokusirala na na njega a očito bila popustljiva prema drugima... Dakle, taj njen metod poticanja na učenje nije urodilo plodom, nego je izazvao kontra efekat... Tako da je dječak stekao dojam da nastavnica ne trpi, i onda je u svakom njenom postupku vidio njen pokušaj da ga omalovaži isl, pa je to smeće koje mu je ona dala bilo samo potvrda njegovih sumnji u njenu antipatiju, i to je zapravo bila kap koja je prelila čašu....
Znači, da je ta nastavnica sa tim učenikom imala neki
prijateljski odnos, u kojem vlada povjerenje, simpatije, i sl....on to bacanje smeća
zasigurno ne bi shvatio kao uvredu...
Pođite sami od sebe..
Eto, to je jedna od mogućnosti... nemamo dječakovu priču pa samo nagađamo..