IZVORNA PORUKA: Dalia_88
Pozdrav drage trudnice..
Zanima me koliko je cest problem sa listerijom na podrucju BiH. Ja iskreno nikad nisam cula da je neko imao problema u trudnoci zbog bakterije ali eto strah me da jedem namirnice koje navode kao kriticne. Nazalost to su sve namirnice koje sadrze kalcij i vitamine koje su bas neophodne u trudnoci. (Mlijecni proizvodi, kupus, zelena salata itd. steta da ih ne jedem )
Poz Dalia_88,
Ja sam imala problema sa listerijom, u prvoj trudnoci, koja je zavrsila spontanim upravo zbog te bakterije...
U drugoj trudnoci sam pazila sta jedem. Kupus svjezi nisam nikako jela, salatu, povrce, voce doooobro operi po nekoliko puta (gulila sam koru od paradajza i svega ostalog sto moze da se oguli)
Od mlijecnih proizvoda NIKAKO domace, samo iz marketa, pasterizovano, mlijeko, jogurt. Sto se sireva tice, niposto nemoj one pljesnive (od toga sam je i fasovala najvjerovatnije) zatim mozarela, feta...tvrde sireve poput livanjskog, trapista, edamera mozes slobodno.
Mesa se cuvaj takodje, iskljucivo svjeze jedi, ako danas napravis npr. sniclu pojedi je odmah, ako ti odstoji u frizideru do sutra nemoj je jesti, daj je muzu
Od mesnih preradjevina nemoj nista...sladoled takodje nisam jela. Jaja dooobro ispeci ili skuhaj.
I, da dasku na kojoj rezes meso, povrce ili sta vec dooobro operi jer se moze bakterija razviti i na toj povrsini.
Nadam se da sam ti pomogla, zelim ti ugodnu trudnocu i zdravu bebicu
I, da rodila sam zdravu krupnu djevojcicu, znaci nista joj nije falilo od hrane koju nisam konzumirala! Sretno!
Ako te jos nesto zanima, pitaj.