Moram jos nesto reci, iako se moze desiti da odlutam sa teme, i zato mi oprostite - meni se generalo cini debilnim taj bolnicki pristup buducim dojiljama. Kao, oni nadohrajuju bebu, a ti ces je svakako dojiti. Nazalost, ljudska vrsta se previse odmaknula od onog prirodnog, iskonskog, kada su se bebe radjale bez problema i doktora i kada se dojilo po inerciji. Zato mi se cini da to insistiranje, bez stvarne pomoci i edukacije moze samo odmoci. Meni je pomogao samo ovaj forum, svoi divni i pametni savjeti te jos tri osobe sa veoma cudnim savjetima, mozete reci: Prvo, MM koji je rekao da je moje nastojanje da dojim super, ali da moram shvatiti da isam luzer ako mi e uspije. Razgovarali smo o tome, i ne mogu vam opisati koliko mi je skidanje pritiska s ledja zapravo pomoglo. Onda, moja prijateljica Irkinja koja mi je i pokazala kako da stavim bebu pravilno i koja mi je rekla da je za dijete najbolje da ga hranim onako kako je najbolje za mene. Majka troje zdrave djece i sve troje je dojila. I potom, kada smo na povratku u Evropu zbog slabog vremena zavrsili kod prijatelja u Grazu, u Austriji, a ja sam plakala od bola u bradavici, kada mi je prijateljica Sabine rekla da se ne moram truditi da budem supermama, jer svom djetetu sam svakako supermama. Ako ne ide, ima AD mlijeko. Samo da pred svaki podoj razmislim mogu li ili ne. Znam da vam sada ovo zvuci cudno, ali meni nisu pomagali smsi od moje mame i svekrve, pa cak i najbolje drugarice koja je u Sarajevu i nije dojila svoju bebu, tipa: "Izdrzi, stisni zube, budi heroj..." Pretezak je to pritisak na majku koja je tek rodila. Kao sto neko vec rece na forumu, sve je do zene, do njenih uvjerenja, ali i do znanja i informacija, prakticnih, kojima raspolaze. Vec sam rekla, rodila sam na CR, ali bebu su mi donijeli odmah, i po cijele dane je bila uz mene, no, niko, bas niko mi nije dosao pokazati kako pravilno dati bebi bradavicu usta, kako se pravilno namjestiti... Nije bilo nikoga ko bi mi, cijeli prvi dan po porodu, rekao da li bebi smeta to sto ja u infuzijama dobijam sredstva protiv bolova... Neki dan me je boljela glava i posvuda sam trazila informaciju da li mogu uzeti ikakvu tabletu, ali nisam dosla do nje... Sada sam oduzila, ali generalno mislim da nasem trzistu uzasno nedostaje nesto kao "Vodic kroz dojenje", prirucnik koji bi napisale mame mamama, mame poput Amrino, Suzane, Boogy Woogy, Shee (izvinjavam se ako sam preskocila koju vrijednu pobornicu dojenja) i u kojem e bi ignorisali stvarne probleme s dojenjem, vec ponudili rijesenje, kako je to ovdje na RR.
Uh... Nemojte me ubiti sto sam ovako oduzila.... Profesionalna deformacija...