IZVORNA PORUKA: Majčica
Kakva su iskustva - kad se rodi beba, da li starije dijete nastaviti slati u vrtić redovno ili napraviti pauzu kako se ne bi osjećalo isključeno?
MM i ja smo nešto večeras razgovarali, pošto očekujem porod, da li starijeg sina slati u vrtić ovih prvih dana ili ne - MM kaže da on misli da treba da ide jer je inače jako zahtjevan i misli da će biti malo previše još i njega izvoditi i sl, a ja sam opet u strahu, ne bih da ga isključim iz svega i pored te nove situacije da se on osjeća višak...
majčice, Ema je prezahtjevna ali prva dva tjdna nismo je slali u vrtić da ne bi imala osjećaj da mi ostajemo uživati i maziti se s bebom, a ona mora tamo. Htjela sam da vidi kakva će biti rutina, da nam svako jutro otprilike isto izgleda i kad je krenula rekli smo joj da dok mama presvuče i umije bebu, nahrani dva puta, eto i nje iz vrtića.
A koliko je živa i neposlušna da ti ne pričam. NIje bila agresivna prema bratu ali nama je pravila probleme. To je iza nas, navikla se na njega i uvijek ga u svemu ubraja. Kaže ona i Timi su moje sreće najveće, još ni jedan put ga nije izostavila. Ali
...
Danas je došla od nane, noćila je kod njih, i popodne MM legao u sobu a ja ostala s njima. Kaže on da mu je došlo da iziđe iz sobe i istuče je koliko sam puta ja rekla 'NE EMA'
. Ja imam koliko živaca i pomirila sam se s tim da nema pi...nja dok su oboje doma jer ga stalno stiska za rukice da ih on ne bi stavljao u usta, da bi plesao s njom, da ne maše, da ga može pokriti a on bi trebao kao lutka mirno ležati
. Onda je vidjela da ga mi zavalimo pošto sad stalno pokušava sjesti i grubo mu glavicu gurne nazad. Pa mu pucketa prstima tik pored oka da ga zabavi. Pa krene da se popenje pored njega i usput mu se svom težinom osloni na stomak, a zatim kad on zaplače počne mu se derati na uho (to mu pjeva da se smiri) a on tek onda izbezumljen od šoka
. A uz sve to njemu je lice stalno osuto jer ga non stop ljubi po licu i glavi. I tako je svaki trenutak dok je budna jer je malo što može zabaviti ako je samo ona uključena.
I mogu ili da govorim stalno ispočetka jedno te isto uz uvijek ista objašnjenja ili da je zgromim. Ovo drugo nije opcija, dakle sjedi s njima i pazi na rastojanje dok ovo malo ne očvrsne. On se sada počne smijati čim je čuje ili ugleda i treptati čim ona krene prema njemu
.
Ali vjerujem da je naša priča doprinijela tome da nema otvorene ljubomore koja se manifestira agresivnošću prema bebi.