Hvala Renee na iscrpnom opisu, no sve mi ovako vecinom radimo. Nista novo zaista :)
pa,mozda ti,mozda vecina i jeste,ali vise pokusavam da neki drugi isprobaju i nesto novo,sto prije nisu,ali na pravi nacin.
imam jedno svoje dijete,i dvoje koje sam prakticki odgajala od rodjenja do polaska u skolu,i bili su sve troje vrlo razliciti,ali prava metoda pali sa svima,cak i sa odraslima ako se trudimo :)
zao mi je da se djeca tuku,makar i simbolicno,i da se na njih vice,kad za to nema nikakve potrebe.
ima super stvari i u knjigama,ne moze se po njima odgajati ali su super pomoc. i udubiti se u knjigu,i jedno po jedno iz nje primjenjivati,pokusavati.
djeca su toliko prekrasna bica,koju mi oblikujemo,vrijedi truda u prvih par godina napraviti kako treba,a poslije je lako s njima.
ovi dvoje mojih zive u drugoj zemlji,barem svaki drugi dan moramo na skajp,da mi kazu sta ima u skoli,i onda i mamu potjeraju iz sobe,da mi ispricaju neki problem,ili u koga su se zaljubili,ili tko ih nervira...puno mi je srce zbog toga. ali i mami njihovoj uvijek savjetujem kako da postupa da joj se otvore,samo nikako joj pravi nacin ne dodje,uvijek negdje pogubi zivce i tu onda nema povjerenja.
ona cijeni i moje strucno misljenje,i sve,ali jednostavno uvijek negdje pogrijesi i kaze da je pokusala ali nece da joj kazu sta kazu meni. i uzalud moji pokusaji da joj kazem da su joj krive samo nijanse,da to razradi. samo nijanse,koje vam svaki strucnjak moze objasniti i ukazati na njih.
vidite,neke osobe smaraju roditelji koji svojoj djeci objasnjavaju po sto puta. klepi ga po usima,i otjeraj u sobu i nastavi lastiti svoje staklene vaze po stanu.
zalosno za dijete,i za njihov cjelokupni odnos do kraja zivota,a koji eskalira obicno u pubertetu. kad je i najteze ispravljati krive drine. ma sta najteze,reci cu vam iskreno-nemoguce je. zato se svi potrudite sad. i neka vam nista na ovom svijetu ne bude bitnije od njih..