IZVORNA PORUKA: Bebica11
Aidana tvoj MasaAllah svasta nesto jede
Recite mi posto sam ja alergicar I mama moja znal neko kad PO TABLICI ide paradajz I jagode
Moja N place neki dan hoce paradajza...ja jela salatu I nisam joj dala samo joj malo umocila hljeb u saft da prestane traziti....zao mi ako joj uskracujem bezveze al opet me strah davati joj jer smo porodica alergicara:/ ne bih da zbog moje 'zurbe' cio zivot ima alergiju ako me shvatate....
Jagode jedem kad ona spava jer cim ja nesto zvacem eto je da vidi sta jedem:)
A tresnje sam dala 2-3 al ne dam puno sve me strah tog sitnog voca I alergija:/
I ja imam osjecaj da jede mnogo. Ali uvijek je bio poguzija i mali debeljko. Jos ja ne dajem kupovni sok, keks, smoki i tako te neke prazne kalorije.
Koliko ja znam namirnice koje cesto izazivaju alergije se ne daju u prvoj godini , mlijeko, bjelance, jagode, orasidi... Ja sam jagode doduse dala sa 11 mjeseci, ali hB nije nista bilo. Ostalo sam cekala da napuni godinu, kao sto sam napisala (oraside jos nisam dala). Meni je mm alergican na polen i vecina voca kod njega izaziva svrab u grlu i nosu, kasalj, ali kako sam bebi uvodila jedno po jedno voce i vidjela da mu nije nista, okurazila sam se i dala mu i jagode.
Prvo sam dala samo malo i to ujutro, da odmah vidim reakciju ako bude i da mozemo doktoru.
Ako vi bas imate jake alergijske reakcije onda mozda bolje izbjegavati jagode jos neko vrijeme. Sad ljeti ima dosta izbora voca.
Sto se tice paradajza, po kalendaru kojeg sam se ja vecinom pridrzavala preporucuje se od 9og mjeseca, i mislim da sam ga i dala sa 9-10 mjeseci prvi put. Sto ninuska kaze, ako mu nije bilo nista od tog safta onda mu vjerovatno mozes dati.