Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Scarlet, svidja mi se tvoje razmisljanje i u dosta toga se slazem s tobom.
30.08.2009, 12:04
Tidzi
894
Mi se nismo vjencali serijatski, a htjeli smo. Nakon opstinskog vjencanja, prosla je godina kada smo prvi put zajedno otisli u Bosnu i tada smo se htjeli vjencati. Ja sam bila trudna 3 mjeseca mojim prvim dijetetom, pa su nam neki rekli da nije lijepo da se vjencavamo serijatski ako sam trudna, tako da je to ostalo. Sledece godine, nakon poroda smo opet htjeli, ali tada nismo stigli, jer smo sunetili naseg malog, a i moj brat je s nama zajedno svog sina, tako dok smo sredili sve oko feste, pa sunet, dosli mnogi rodjaci iz inostranstva i odmor vec prosao. Onda se opet bila trudna drugim dijetotom, pa nismo htjeli (jer smo mislili na to sto su nam rekli u prvoj trudnoci. Sad istina ili ne, mozda neko od vas zna). Ali sigurno da cemo se vjencati ako Bog da serijatski!
30.08.2009, 12:17
Tidzi
894
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
a jel znate neki slučaj gdje su se dvoje šerijatski vjenčanih razveli pa da je mladoženja mladoj isplatio mehr???? ja nisam čula to je sad ušlo u modu šerijatski se vjenčat a po meni da bi to uradio trebaš biti pravi vjernik i živjeti u skladu s Allahovim propisima
Ja znam za jedan jedini slucaj u mom mjestu, gdje je mlada trazila 50 hiljada Eura. Muz joj je u Austriji, a ona je bila dole u Bosni. Ona nije htjela odmah ici za Austriju, jer je bila zadnja godina na fakultetu, pa je to htjela zavrsiti. Nakon gdinu dana uhvatili su je kako se vidja sa svojim bivskim momkom s kojim je bila dugo godina. Svekar ju je pratio nekoliko puta kada je cuo za to, da bi je na kraju vidio kako odlazi u stan tog momka. Kada joj je dosao muz, trazio je da vidi ocjene sa fakulteta, ona je imala ocjene od prije 2 godine. Odmah nakog toga su se razveli, a ona je trazila tih 50 hiljada Eura. Kako joj je svekar bio pobozan, ucevan, obavio Hadz, nije htio da joj ostane njegov sin duzan, te su morali prodati benzinsku pumpu koju su bili malo prije toga otvorili i isplatili joj te novce. Ona se nekoliko mjeseci posle razvoda, udala za to svog bivseg, a taj se jos nije ozenio. To je bilo prije 6 godina.
22.09.2009, 20:20
Mirkica
6978
Ja sam se isti vijecnacal serijatski , nisam trazila nista kada me je hodza pitao , i onda on je meni rekao drago dijete sad je ljubav ali nedaj Boze razvoda samo ti reci cijenu :) i ja sam onda rekla 6000 eura :) ma nisam puno .
< Poruku je uredio Amira_EB -- 22.9.2009 20:22:20 >
22.09.2009, 20:29
lamama
1889
Mi smo se dogovorili za pola kile zlata, nije puno, ali je ipak zlato, a ne valuta, što je sigurno sigurno je ali nadam se da mi to neće nikada ni zatrebati da ćemo se voliti cijeli naš život i biti sretni!!!
22.09.2009, 20:30
Mirkica
6978
IZVORNA PORUKA: lamama
Mi smo se dogovorili za pola kile zlata, nije puno, ali je ipak zlato, a ne valuta, što je sigurno sigurno je ali nadam se da mi to neće nikada ni zatrebati da ćemo se voliti cijeli naš život i biti sretni!!!
Amin
22.09.2009, 20:31
Mirkica
6978
IZVORNA PORUKA: Amira_EB
Ja sam se isto vijecnala serijatski , nisam trazila nista kada me je hodza pitao , i onda on je meni rekao drago dijete sad je ljubav ali nedaj Boze razvoda samo ti reci cijenu :) i ja sam onda rekla 6000 eura :) ma nisam puno .
22.09.2009, 20:31
Ilhana RR
6113
IZVORNA PORUKA: Amira_EB
IZVORNA PORUKA: lamama
Amin
I mi smo isto se dogovorili za pola kile zlata, to mi je hodza predlozio al ko sto ti kazes nadam se da mi nikad nece zatrebati i da cemo se voljeti citav zivot i biti sretni =)
08.10.2009, 16:44
Anoniman
Vjenčala sam se šerijatski i to mi puno znači,negdje prije pročitah da je to sad u modi,vjerujte da to za mene nije nikakva moda to je želja mojih roditelja jer su se i oni 76god. vjenčali šerijatski.Baš mi je drago i svugdje u svijetu bih rekla da sam se šerijatski vjenčala.
30.10.2009, 15:39
mirna78
14
I ja sam se šerijatski vjenčala, jer mi je to bila želja. Što se tiče mehra, razmišljala sam prije o tome i željela sam nešto simolično, pa sam tražila vrijednost hadždža. I odmah me svi pitaju: autobusom ili avionom? Bilo je je zaista lijepo i za mene nešto posebno.
30.10.2009, 17:20
fatimica09
1435
Ja sam takodje vjencana serijatski...( a bila je to iskljucivo nasa zelja, mene i mm)...Mislim da takve stvari ne treba nametati, ni komentarisati jer svi cemo mi jednog dana stati pred dragog Allaha dz. s. ( On je Jedan, Jedini...ma kako ga ljudi zvali) i odgovarati za sve ono sto smo uradili ili nismo uradili! Kao vjernica, svima bih rekla...nijet je bitan! Mozemo mi pricati sta hocemo, oblaciti se kako hocemo....srce je najvaznije! Ono ce svjedociti! Ja sam dijete tzv. ,,mijesanog" braka, moje vjersko opredjeljenje je iskljucivo moje! Serijatsko vjencanje mi je znacilo vise od opstinskog, jednostavno...znala sam da radim ono sto mi moje srce govori!
30.10.2009, 17:25
Lejla.G
13
Da se i ja javim na ovu temu.I mi smo se takodje serijatski vjencali,to je bila moja zelja,a mm se nije protivio tome,iako on nije bas neki vjernik.Takodje se ponosim sto smo tako vjencani.Glupo mi je sto se mora prvo obaviti opstinsko vjencanje,pa tek onda vjersko!!!
30.10.2009, 19:56
Dida79
3252
mi se nismo serijatski vjencali ali stvarno ja imam zelju da to ucinimo ali mm nece ni da cuje
30.10.2009, 20:04
mamaajna
812
mehr-hadz,znaci duzan je u toku braka ili ako dodze do nedaj Boze razvoda platit hadz za mene
30.10.2009, 20:20
Honey3
3035
evo da vam se i ja malo prikljucim na ovu temu....ja koliko znam da seriatsko vjencanje nije trend to je obaveza muslimana,jer svako dijete koje se rodi ako roditelji nisu seriatski vjencani je vanbracno,opstinsko vjencanje je samo radi papirologije...ni ja to do nedavno nisam znala.... a sto se oblacenja tice,samo dragi Bog zna sta je kome u srcu....kako god se oblacili..
30.10.2009, 20:29
frenkoza
1200
IZVORNA PORUKA: Lejla.G
Da se i ja javim na ovu temu.I mi smo se takodje serijatski vjencali,to je bila moja zelja,a mm se nije protivio tome,iako on nije bas neki vjernik.Takodje se ponosim sto smo tako vjencani.Glupo mi je sto se mora prvo obaviti opstinsko vjencanje,pa tek onda vjersko!!!
to jeste na prvi pogled.... to je pravilo uvedeno iz prostog razloga - da se sprijeci visezenstvo.... znaci maticni uredi su uvezani, a vjerski nisu.... i tako bi neko mogo da se s jednom zenom vjenca u jednoj dzamiji, a sa drugom u drugoj.... i tako redom.... e sad je pravilo da se u dzamiji mozes vjencat samo sa zenom s kojom si se vjenco u opcini.... eto zato je to pravilo nista drugo.....
meni i mm-u je to bilo na prvom mjestu da smo pred Allahom vjencani, a ovo ostalo nam je stvarno bilo sporedno.... to je naravno nasa zelja i nas dogovor.... nas nacin zivota...
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
30.10.2009, 20:50
frenkoza
1200
da i jos nesto.... sto se tice mehra - mehr je vjencani dar koji zena odredi prije vjencanja... a on je duzan u toku braka da joj ga isplati... u slucaju razvoda ona ima pravo svoj mehr da zadrzi sebi..... naravno stoji uvijek ono pitanje ko se to danas pridrzava toga??? Pa to je vjerska obaveza kao i sve druge i bice svi pitani za svoje obaveze....
buduci da ja znam koliko MM drzi do svojih vjerskih obaveza i koliko su mu vazne ( kao i meni) ja sam trazila mehr od 500 km jer je to nesto sto ce on meni zaista realno omoguciti u toku zivota i ne daj Boze, ne daj Boze razvoda... ja sam se samo trudila da budem realna i da to on meni moze dati u svako doba od svoje plate... ne smatram vjerska pravila igrom i zezancijom.... shvatila sam to krajnje ozbiljno
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
09.03.2010, 20:40
Husic10
364
Ja bih toliko voljela da sam u Bosni i da se lijepo vjencam serijatski Vjencala sam se ali nije mi se ni malo svidjelo kako je se to sve odigralo...nek mi Allah swt oprosti.
Nisam ni prisustvovala svom serijatskom vjencanju!!
Naime vjencali smo se u Americi, prvo opstinski i nakon 2 god odlucili serijatski. Haj da ne zivimo u grijehu i tako to. Muz je javio hodzi, i ovaj mu rekao da ce doci kod nas kuci i tu nas vjencati. Kaze da ja moram da imam dvojicu "staratelja" prisutnih i tako to...sve smo spremili fino, i treba hodza da dodje ja velim muzu sta sad da ja radim...posto su ovi Egipcani malo cudni...ako dodju na vrata a zena ti u kuci nece da udju..preseravanje sto se mene tice ali eto....kaze muz haj ti u sobu i sacekaj.
Ja cekaj , cekaj, ko budala u sobi...napokon zovne me muz...potpisem neki papir i nazad u sobu.
Eto ti mog serijatskog vjencanja. Da sam znala da ce ovako biti ne bi se ni vjencavala...sacekala bi da dodjem u Bosnu i tu bi se i vjencala lijepo u dzamiji , makar bi bila prisutna.
09.03.2010, 21:04
Hanady RR
18727
Husić10...valjda je to tako tamo običaj i dio obreda u redu je ako je tako, znači tako treba i biti. Ako si željela prisustvovati svom vjenčanju baš mi je žao što ti želja nije ispunjena. Kod nas u džamiji žena i muškarac su pred hodžom sa svojim svjedocima i obavi se čin vjenčanja. meni je iskreno moja šerijetsko vjenčanje bilo ljepše od opštinskog...nekako čistije i ja sma se tako lijepo osjećala kad nam je hodža pričao o braku i bračnim dužnostima. na Opštinskim vjenčanjima to je nekako plastična priča...ono članovi zakona djelidba imovine i to...a hodža vazi o lijepim bračnim trenutcima i našim obvezama na jedan lijep i čist način.
10.03.2010, 06:01
Husic10
364
IZVORNA PORUKA: Hanady
Husić10...valjda je to tako tamo običaj i dio obreda u redu je ako je tako, znači tako treba i biti. Ako si željela prisustvovati svom vjenčanju baš mi je žao što ti želja nije ispunjena. Kod nas u džamiji žena i muškarac su pred hodžom sa svojim svjedocima i obavi se čin vjenčanja. meni je iskreno moja šerijetsko vjenčanje bilo ljepše od opštinskog...nekako čistije i ja sma se tako lijepo osjećala kad nam je hodža pričao o braku i bračnim dužnostima. na Opštinskim vjenčanjima to je nekako plastična priča...ono članovi zakona djelidba imovine i to...a hodža vazi o lijepim bračnim trenutcima i našim obvezama na jedan lijep i čist način.
Hanady thx , to je sve sto sam zeljela. Ali eto nije tako bilo i nista...
Jasmin:
Za mene je vjencanje izmedju muskarca i zene pa valjda i ja imam pravo prisustvovati.
Ja kao sto sam navela j, da sam znala da cu sjediti u sobi tokom citavog cina ja to ne bih radila na taj nacin.
Jer to nije u mome obicaju niti mi je muz iz Egipta tako da nije ni u njegovom, niti ti je propisano igdje u Islamu...da zene ne bude prisutna vlastitom vjencanju.
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 17:53:44 >
10.03.2010, 10:27
hampsi
303
Da se i ja javi, nadam se da se niko nece uvrijediti. Moj dedo ar je bio hodza, medresu je zavrsio ... davno, davno. Rodjen je 1904. godine Elem, ono sto ja znam da on i nana nisu bili serijatski vjencani a zasto ne znam. Moguce da je zbog ondasnjeg sistema ili sta vec ali nikad nisam ni pitala. Muz i ja smo se vjencali serijatski u dzamiji na Otoci, kao i vecina parova sada, mada ja to nisam htjela ali su nam rekli da jedino u toj dzamiji mozemo. Moja zelja je bila da to obavimo u mojoj maloj dzamiji u mahali ali eto, nije ni bitno. Uglavnom, nama niko nije spominjao za sta se uzima mehr, samo o duznostima i obavezama u braku i smetalo mi je sto sjedimo na ulazu u dzamiju i to na plasticnim stolicama kao u Opstini. Moja prijateljica se prije nekih 10-tak godina vjencala u toj "nasoj" dzamiji i to je bilo nesto prelijepo i znam da je tada hodza rekao da sto manji mehr trazis veca sreca je u braku, ne sjecam se ali znam da je spominjao da je neko trazio bakreni prsten kao nesto minimalno. Ja sam se vodeci time trazila 50 KM jer mi je to bilo ono najmanje ali je hodza rekao da ne mogu to traziti da je minimum 500 grama zlata i ja sam u svemu tome rekla dobro. Kasnije sam se osjecala glupo jer je ispalo da mi je on to odredio ili neko drugi, tako ispade
10.03.2010, 10:36
jasmin
4600
Eh i ja sam,vodeci za hadisom o sto manjem mehru,bericetniji je brak,trazila srebreni prsten,pa mi je ovaj sto nas je vjencavao predlozio jos 100 KM i ja sam pristala na prijedlog.Naime,ja se nisam vjencala u dzamiji,nego u mojoj kuci,nisam bila u istoj prostoriji gdje su bili babo,svjedoci i neki iz moje i muzeve rodbine,ali sam sjedila na vrhu stepenista(unutrasnje) da mogu da cujem cijeli tok vjencanja. Iskreno hampsi,zao mi je sto nisi bolje dozivjela taj dan,jer on zaista treba najljepse da se dozivi.
10.03.2010, 10:46
hampsi
303
Ma bilo je meni prelijepo, bila sam sa osobom koju volim i sa ljudima koji mi znace. Sitnice nisu bitne. Ali bih voljela da je to bilo kao "u dzamiji", znas- da sjedis na podu ( a ne kao na tersi u bijelim plastikanerima), da su zene i muskarci podijeljeni, da ne mozes uci u suknjici, i sl. I sad vidim da nije odredjeno da se moze samo na Otoci vec gdje hoces. Nama su tad rekli da se mozemo vjencati u bilo kojoj dzamiji ali da nam to nece priznati!!!!!
10.03.2010, 11:32
tajcika
629
mm i ja smo se vjencali prvo u opcini u prisustvu kumova i onda sam se ja fino vratila svojoj kuci (bila je srijeda) cisto da zavrsimo tu formalnost,a u petak je bilo serijatsko vjencanje i svadba,vjencala sam se u dzamiji i pred imamom gdje sam isla u mekteb,ders o vaznosti braka je bio predivan,naravno sjedilo se odvojeno muskarci i zene (osim mene i mojih sahida koji smo sjedili pred imamom) na podu,ma sve je bilo predivno,zako da mi imamo dvije godisnjice braka,al brojimo samo ovu kad smo se vjencali serijatski
10.03.2010, 11:47
Mirkica
6978
moje Serijatso vjencanje mi je bilo bolje , draze i ljepse nego Opstinsko .